Aluat fraged cu unt, o rețetă clasică, rețetă de bază, rețetă veche, rețetă simplă. Este genul de aluat care se poate folosi la tot felul de biscuiți, fursecuri, tarte și prăjituri.

Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru aluatul fraged se pun într-un castron făina, sarea, zahărul, untul, oul sau gălbenușurile și coaja de lămâie. Se adaugă lichidul.
Se frământă cu spiralele mixerului întâi la viteză mică, apoi la una mai mare, în total 1 minut, până ce obține o compoziție omogenă și fărâmicioasă. Mai departe se frământă cu mâinile.
Se modelează aluatul sub formă de una sau mai multe bile. Se tasează ușor, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider, cel puțin 30 de minute (cel mai bine, peste noapte).
Se întinde aluatul la grosimea de 3-5 mm, se desprinde apoi cu o paletă lungă sau cu un cuțit lat de pe suprafața de lucru și se tapetează formele cu ele.
Înainte de a se introduce la cuptor, se înțeapă aluatul din forme cu o furculiță, de câteva ori. Se mai ține 30 de minute la rece, ca să devină mai fraged și să nu scadă.
Dacă doriți ca aluatul să-și păstreze această formă de tartă, trebuie să-l coaceți cu o greutate în el, cel mai bine cu legume uscate.
Temperatura cuptorului : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); șina din mijloc; timp de coacere : 7-20 minute.
Temperatura cuptorului : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); penultima șină de jos; timp de coacere : 35-40 minute.
Se frământă 300 g făină, 1 linguriță de sare, 200 g unt, 1 ou și 4-5 linguri de apă cu 4 linguri de parmezan ras sau 1-3 lingurițe de verdeață uscată, boia și piper.
Se rumenesc 100 g de nuci într-o tigaie uscată. Se lasă să se răcească și li se îndepărtează pielița. Se macină nucile. Se înlocuiesc 100 g făină cu nucile măcinate și în loc de vin sau apă se adaugă 2-3 linguri de lichior de nucă.
Pentru aluatul fraged se măsoară și se cântăresc toate ingredientele și se țin la îndemână. Grăsimea și lichidul trebuie să fie reci.
Înainte de a frământa aluatul, se răcesc mâinile sub jet de apă rece, apoi se șterg. Se amestecă rapid compoziția din câteva mișcări, astfel ca ingredientele să rămână intacte.
Pentru coacerea blaturilor se acoperă aluatul din forme cu hârtie de copt și se umplu formele cu linte sau fasole uscată. Se introduc la cuptorul încins în prealabil și se coc 12-15 minute. Se scot. Se îndepărtează legumele și hârtia de pe fundurile blaturilor. Se lasă să se răcească în forme, pe un grătar de prăjituri.
Se prepară o budincă din 300 ml lapte, 200 g frișcă lichidă, 50 g zahăr și 1 plic de budincă de vanilie. Se taie 4 fructe de kiwi felii. Se curăță 150 g de căpșuni. Se ung tartele cu crema de vanilie, apoi se așează fructele deasupra.
Ingrediente
Indicații
Pentru aluatul fraged se pun într-un castron făina, sarea, zahărul, untul, oul sau gălbenușurile și coaja de lămâie. Se adaugă lichidul.
Se frământă cu spiralele mixerului întâi la viteză mică, apoi la una mai mare, în total 1 minut, până ce obține o compoziție omogenă și fărâmicioasă. Mai departe se frământă cu mâinile.
Se modelează aluatul sub formă de una sau mai multe bile. Se tasează ușor, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider, cel puțin 30 de minute (cel mai bine, peste noapte).
Se întinde aluatul la grosimea de 3-5 mm, se desprinde apoi cu o paletă lungă sau cu un cuțit lat de pe suprafața de lucru și se tapetează formele cu ele.
Înainte de a se introduce la cuptor, se înțeapă aluatul din forme cu o furculiță, de câteva ori. Se mai ține 30 de minute la rece, ca să devină mai fraged și să nu scadă.
Dacă doriți ca aluatul să-și păstreze această formă de tartă, trebuie să-l coaceți cu o greutate în el, cel mai bine cu legume uscate.
Temperatura cuptorului : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); șina din mijloc; timp de coacere : 7-20 minute.
Temperatura cuptorului : 180˚C (160˚C cu ventilator sau treapta 2-3); penultima șină de jos; timp de coacere : 35-40 minute.
Se frământă 300 g făină, 1 linguriță de sare, 200 g unt, 1 ou și 4-5 linguri de apă cu 4 linguri de parmezan ras sau 1-3 lingurițe de verdeață uscată, boia și piper.
Se rumenesc 100 g de nuci într-o tigaie uscată. Se lasă să se răcească și li se îndepărtează pielița. Se macină nucile. Se înlocuiesc 100 g făină cu nucile măcinate și în loc de vin sau apă se adaugă 2-3 linguri de lichior de nucă.
Pentru aluatul fraged se măsoară și se cântăresc toate ingredientele și se țin la îndemână. Grăsimea și lichidul trebuie să fie reci.
Înainte de a frământa aluatul, se răcesc mâinile sub jet de apă rece, apoi se șterg. Se amestecă rapid compoziția din câteva mișcări, astfel ca ingredientele să rămână intacte.
Pentru coacerea blaturilor se acoperă aluatul din forme cu hârtie de copt și se umplu formele cu linte sau fasole uscată. Se introduc la cuptorul încins în prealabil și se coc 12-15 minute. Se scot. Se îndepărtează legumele și hârtia de pe fundurile blaturilor. Se lasă să se răcească în forme, pe un grătar de prăjituri.
Se prepară o budincă din 300 ml lapte, 200 g frișcă lichidă, 50 g zahăr și 1 plic de budincă de vanilie. Se taie 4 fructe de kiwi felii. Se curăță 150 g de căpșuni. Se ung tartele cu crema de vanilie, apoi se așează fructele deasupra.