Turtă dulce, o delicatesă tradițională, pregătită în diferite țări. Fragrant, moale, dulce, ele sunt adesea coapte sub formă de figuri diferite și servite la masa de sărbători.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se umezește tava și se tapetează cu hârtie de copt sau se unge. Se pun într-un castron făina cu migdalele sau alunele, sarea, condimentele și praful de copt.
Se încălzesc mierea și zahărul amestecând, până când mierea devine fluidă și zahărul s-a topit complet. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se adaugă la compoziția de făină.
Se amestecă ingredientele cu mixerul sau cu robotul de bucătărie. Apoi se frământă bine aluatul pe suprafața de lucru, apăsând cu podul palmei. Se porționează.
Cu sucitor dat cu făină, se întinde aluatul pe porții între două coli de hârtie cerată, pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Se ștanțează aluatul cu diverse forme.
Se așează figurile din turtă dulce în tavă, puțin distanțate între ele. Înainte de a le introduce la cuptor se lasă 2 ore să se odihnească, pentru ca zahărul să se lege uniform cu făina.
Se ung figurile cu apă. Nu lăsați turta dulce să capete o nuanță prea închisă, deoarece va avea gust amărui. Se lasă figurile la răcit pe un grătar pentru prăjituri. Se ornează.
Temperatura cuptorului : 160-180˚C, (140-160˚C cu ventilator sau treapta 1-2/2-3) ; șina din mijloc, timp de coacere : 15-20 minute.
Dacă adăugați la celelalte condimente o linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt, măcinată foarte fin, turta dulce capătă o notă proaspăt-picantă, foarte plăcută.
Se adaugă la aluat zahăr candel zdrobit mărunt, iar mierea se înlocuiește cu sirop de sfeclă de zahăr. În plus, odată cu condimentele se adaugă și puțină cacao și coajă de portocală tasă.
Se încing 250 g unt, 200 g zahăr brun și 125 g miere, până când s-a topit zahărul. Se lasă să se răcească. Se adaugă 75 g migdale, 100 g coajă de lămâie glasată și mărunțită și condimente (vezi rețeta de bază). Se dizolvă o linguriță de potasă în 1 lingură apă și se adaugă. Se pun apoi 500 g făină și se frământă totul. Se modelează rulouri de 3 cm diametru, care se învelesc în folie de plastic și se țin 6 ore la rece. Se taie rulourile în felii groase de 0,5 cm. Se încinge cuptorul la 200˚C(180˚C ventilator sau treapta 3-4). Turta dulce brună se coace 10-12 minute, apoi se scoate imediat din tavă.
Aroma tipică de turtă dulce provine nu numai de la miere, ci și de la condimente. În locul condimentelor menționate se poate folosi un amestec de condimente special pentru turtă dulce sau tură cu miere, ce se găsește în comerț.
Ca să crească aluatul, se folosește praf de copt. În rețetele vechi se întâlnește adesea și potasă. În timp ce praful de copt se folosește uscat, amestecat cu făina, potasa trebuie dizolvată în puțină apă, abia apoi se adaugă la aluat.
Turta dulce se scoate imediat din tavă. Având un conținut mare de sare, se închide repede la culoare în tava fierbinte și poate căpăta gust amărui.
Ca ornament, în turtele unse cu apă sau lapte se pot înfige, înainte de a le coace, fructe glasate și/sau jumătăți de migdale. Dacă ungeți turtele cu un amestec de apă și amidon alimentar, cu puțin timp înainte de-a le scoate din cuptor, vor căpăta un luciu ca de lac. Pentru asta se dau în fiert 100 ml de apă cu 1 linguriță de amidon alimentar.
Ingrediente
Indicații
Se umezește tava și se tapetează cu hârtie de copt sau se unge. Se pun într-un castron făina cu migdalele sau alunele, sarea, condimentele și praful de copt.
Se încălzesc mierea și zahărul amestecând, până când mierea devine fluidă și zahărul s-a topit complet. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se adaugă la compoziția de făină.
Se amestecă ingredientele cu mixerul sau cu robotul de bucătărie. Apoi se frământă bine aluatul pe suprafața de lucru, apăsând cu podul palmei. Se porționează.
Cu sucitor dat cu făină, se întinde aluatul pe porții între două coli de hârtie cerată, pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Se ștanțează aluatul cu diverse forme.
Se așează figurile din turtă dulce în tavă, puțin distanțate între ele. Înainte de a le introduce la cuptor se lasă 2 ore să se odihnească, pentru ca zahărul să se lege uniform cu făina.
Se ung figurile cu apă. Nu lăsați turta dulce să capete o nuanță prea închisă, deoarece va avea gust amărui. Se lasă figurile la răcit pe un grătar pentru prăjituri. Se ornează.
Temperatura cuptorului : 160-180˚C, (140-160˚C cu ventilator sau treapta 1-2/2-3) ; șina din mijloc, timp de coacere : 15-20 minute.
Dacă adăugați la celelalte condimente o linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt, măcinată foarte fin, turta dulce capătă o notă proaspăt-picantă, foarte plăcută.
Se adaugă la aluat zahăr candel zdrobit mărunt, iar mierea se înlocuiește cu sirop de sfeclă de zahăr. În plus, odată cu condimentele se adaugă și puțină cacao și coajă de portocală tasă.
Se încing 250 g unt, 200 g zahăr brun și 125 g miere, până când s-a topit zahărul. Se lasă să se răcească. Se adaugă 75 g migdale, 100 g coajă de lămâie glasată și mărunțită și condimente (vezi rețeta de bază). Se dizolvă o linguriță de potasă în 1 lingură apă și se adaugă. Se pun apoi 500 g făină și se frământă totul. Se modelează rulouri de 3 cm diametru, care se învelesc în folie de plastic și se țin 6 ore la rece. Se taie rulourile în felii groase de 0,5 cm. Se încinge cuptorul la 200˚C(180˚C ventilator sau treapta 3-4). Turta dulce brună se coace 10-12 minute, apoi se scoate imediat din tavă.
Aroma tipică de turtă dulce provine nu numai de la miere, ci și de la condimente. În locul condimentelor menționate se poate folosi un amestec de condimente special pentru turtă dulce sau tură cu miere, ce se găsește în comerț.
Ca să crească aluatul, se folosește praf de copt. În rețetele vechi se întâlnește adesea și potasă. În timp ce praful de copt se folosește uscat, amestecat cu făina, potasa trebuie dizolvată în puțină apă, abia apoi se adaugă la aluat.
Turta dulce se scoate imediat din tavă. Având un conținut mare de sare, se închide repede la culoare în tava fierbinte și poate căpăta gust amărui.
Ca ornament, în turtele unse cu apă sau lapte se pot înfige, înainte de a le coace, fructe glasate și/sau jumătăți de migdale. Dacă ungeți turtele cu un amestec de apă și amidon alimentar, cu puțin timp înainte de-a le scoate din cuptor, vor căpăta un luciu ca de lac. Pentru asta se dau în fiert 100 ml de apă cu 1 linguriță de amidon alimentar.