Baba cu rom

AutorKristina
DificultateIntermediar

Baba cu rom era desertul preferat al bunicului meu. Guillemette ne oferă aici rețeta ei pentru această prăjitură clasică celebră, rețeta pe care, îmi imaginez, el ar fi apreciat-o în mod special, căci este pur și simplu perfectă. Prăjitura este impecabil de moale și de parfumată, spre marea încântare a fanilor babalei.

ShareSave
Randamente6 porțiiTimp de pregătire15 minuteTimp de preparare2 ore 20 minuteTimp total2 ore 35 minute

Ingrediente:

Pentru 6 babale
 250 gr de făină
 1 plic de drojdie de brutărie instant ( Tip Briochin® )
 10 gr de zahăr
 4 ouă
 50 gr de lapte
 100 gr de unt semisărat, la temperatura camerei
Pentru sirop
 400 gr de zahăr
 350 ml de apă
 150-200 ml de rom
Pentru frișcă
 150 ml de smântână lichidă cu 35 % grăsime
 15 gr de zahăr
 ½ tbsp de zahăr vanilat

Mod de preparare:

1

Preparați aluatul pentru baba. Puneți făina, drojdia și zahărul într-un castron mare. Adăugați ouăle bătute puțin și laptele, apoi frământați totul până ce amestecul se desprinde de pe pereții castronului. La sfârșit încorporați untul tăiat cubulețe. Acoperiți castronul cu film alimentar și lăsați să se odihnească timp de 1 oră.

2

Frământați aluatul câteva secunde și repartizați-l în șase forme individuale pentru savarină; aveți grijă să nu umpleți formele decât până la două treimi, pentru că aluatul crește mult în timp ce se coace. Lăsați să se odihnească din nou 1 oră.

3

Încălziți cuptorul la 180˚C. În acest timp, preparați siropul : într-o cratiță mare puneți la fiert zahărul cu apa și lăsați siropul obținut să fiarbă 2-3 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi adăugați 150-200 ml de rom, în funcție de cât de parfumate vreți să fie babalele.

4

Băgați formele la cuptor și lăsați să se coacă timp de circa 20 de minute sau până ce sunt bine rumenite. Scoateți din cuptor, apoi scoateți repede prăjiturile din forme și cufundați-le în siropul cu rom. Lăsați-le să se îmbibe timp de 5 minute înainte de a le așeza pe farfuriile de servit.

5

Bateți frișcă smântâna împreună cu zahărul și vanilia, ornați babalele și serviți.

6

Parfumați siropul cu coajă rasă de citrice, pentru o aromă mai puternică.

Ingrediente

Pentru 6 babale
 250 gr de făină
 1 plic de drojdie de brutărie instant ( Tip Briochin® )
 10 gr de zahăr
 4 ouă
 50 gr de lapte
 100 gr de unt semisărat, la temperatura camerei
Pentru sirop
 400 gr de zahăr
 350 ml de apă
 150-200 ml de rom
Pentru frișcă
 150 ml de smântână lichidă cu 35 % grăsime
 15 gr de zahăr
 ½ tbsp de zahăr vanilat

Indicații

1

Preparați aluatul pentru baba. Puneți făina, drojdia și zahărul într-un castron mare. Adăugați ouăle bătute puțin și laptele, apoi frământați totul până ce amestecul se desprinde de pe pereții castronului. La sfârșit încorporați untul tăiat cubulețe. Acoperiți castronul cu film alimentar și lăsați să se odihnească timp de 1 oră.

2

Frământați aluatul câteva secunde și repartizați-l în șase forme individuale pentru savarină; aveți grijă să nu umpleți formele decât până la două treimi, pentru că aluatul crește mult în timp ce se coace. Lăsați să se odihnească din nou 1 oră.

3

Încălziți cuptorul la 180˚C. În acest timp, preparați siropul : într-o cratiță mare puneți la fiert zahărul cu apa și lăsați siropul obținut să fiarbă 2-3 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi adăugați 150-200 ml de rom, în funcție de cât de parfumate vreți să fie babalele.

4

Băgați formele la cuptor și lăsați să se coacă timp de circa 20 de minute sau până ce sunt bine rumenite. Scoateți din cuptor, apoi scoateți repede prăjiturile din forme și cufundați-le în siropul cu rom. Lăsați-le să se îmbibe timp de 5 minute înainte de a le așeza pe farfuriile de servit.

5

Bateți frișcă smântâna împreună cu zahărul și vanilia, ornați babalele și serviți.

6

Parfumați siropul cu coajă rasă de citrice, pentru o aromă mai puternică.

Note

Baba cu rom