Baba cu rom era desertul preferat al bunicului meu. Guillemette ne oferă aici rețeta ei pentru această prăjitură clasică celebră, rețeta pe care, îmi imaginez, el ar fi apreciat-o în mod special, căci este pur și simplu perfectă. Prăjitura este impecabil de moale și de parfumată, spre marea încântare a fanilor babalei.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preparați aluatul pentru baba. Puneți făina, drojdia și zahărul într-un castron mare. Adăugați ouăle bătute puțin și laptele, apoi frământați totul până ce amestecul se desprinde de pe pereții castronului. La sfârșit încorporați untul tăiat cubulețe. Acoperiți castronul cu film alimentar și lăsați să se odihnească timp de 1 oră.
Frământați aluatul câteva secunde și repartizați-l în șase forme individuale pentru savarină; aveți grijă să nu umpleți formele decât până la două treimi, pentru că aluatul crește mult în timp ce se coace. Lăsați să se odihnească din nou 1 oră.
Încălziți cuptorul la 180˚C. În acest timp, preparați siropul : într-o cratiță mare puneți la fiert zahărul cu apa și lăsați siropul obținut să fiarbă 2-3 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi adăugați 150-200 ml de rom, în funcție de cât de parfumate vreți să fie babalele.
Băgați formele la cuptor și lăsați să se coacă timp de circa 20 de minute sau până ce sunt bine rumenite. Scoateți din cuptor, apoi scoateți repede prăjiturile din forme și cufundați-le în siropul cu rom. Lăsați-le să se îmbibe timp de 5 minute înainte de a le așeza pe farfuriile de servit.
Bateți frișcă smântâna împreună cu zahărul și vanilia, ornați babalele și serviți.
Parfumați siropul cu coajă rasă de citrice, pentru o aromă mai puternică.
Ingrediente
Indicații
Preparați aluatul pentru baba. Puneți făina, drojdia și zahărul într-un castron mare. Adăugați ouăle bătute puțin și laptele, apoi frământați totul până ce amestecul se desprinde de pe pereții castronului. La sfârșit încorporați untul tăiat cubulețe. Acoperiți castronul cu film alimentar și lăsați să se odihnească timp de 1 oră.
Frământați aluatul câteva secunde și repartizați-l în șase forme individuale pentru savarină; aveți grijă să nu umpleți formele decât până la două treimi, pentru că aluatul crește mult în timp ce se coace. Lăsați să se odihnească din nou 1 oră.
Încălziți cuptorul la 180˚C. În acest timp, preparați siropul : într-o cratiță mare puneți la fiert zahărul cu apa și lăsați siropul obținut să fiarbă 2-3 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi adăugați 150-200 ml de rom, în funcție de cât de parfumate vreți să fie babalele.
Băgați formele la cuptor și lăsați să se coacă timp de circa 20 de minute sau până ce sunt bine rumenite. Scoateți din cuptor, apoi scoateți repede prăjiturile din forme și cufundați-le în siropul cu rom. Lăsați-le să se îmbibe timp de 5 minute înainte de a le așeza pe farfuriile de servit.
Bateți frișcă smântâna împreună cu zahărul și vanilia, ornați babalele și serviți.
Parfumați siropul cu coajă rasă de citrice, pentru o aromă mai puternică.