fbpx

Babka cu Nutella

AutorAndra
DificultateIntermediar

O alta reteta pe care o puteti pregati de Craciun este babka cu Nutella. Babka este un cozonac despicat si impletit care isi are originile din comunitatile de evrei care traiau in Polonia si Ucraina. Acest desert a inceput sa fie popular in Statele unite in jurul anului 2010 cand multi evrei stabiliti in New York au inceput sa isi deschida patiserii si sa vanda acest preparat in forma lui traditionala sau mai putin traditionala. Reteta originala este cu dulceata, gem sau scortisoara, insa versiunea cu Nutella este cea mai populara si iubita.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare4 oreTimp de gătire / răcire45 minsTimp Total4 ore 45 mins

Ingrediente:

Aluat
 500 g faina
 25 g drojdie
 5 galbenusuri
 100 g zahar
 230 ml lapte
 80 g unt
 10 ml ulei
 8 g sare
 1 linguri(ă) extract de vanilie
 1 linguri(ă) extract de portocale
 1 linguri(ă) coaja rasa de portocale
Umplutura
 400 g Nutella
 100 g ciocolata
 1 ou
Sirop
 50 ml apa
 40 g zahar

Mod de preparare:

1

Inclazim laptele in care adaugam zaharul, extractul de vanilie, extractul de portocala si coaja rasa de portocala si lasam pe foc pana cand zaharul se topeste. Dupa ce zaharul s-a topit, lasam laptele sa se raceasca, acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.

2

Intr-o cratita adaugam untul si il topim la foc mic ca sa nu il ardem.

3

Peste galbenusuri adaugam sarea si amestecam bine, pana cand amestecul incepe sa se ingroase si sa se inchida la culoare.

4

Amestecam drojdia cu 3-4 linguri din laptele facut anterior pana cand compozitia devine lichida, facem o mica adancitura in bolul cu faina si acoperim drojdia cu faina. Lasam cam 5-10 minute, timp in care drojdia incepe sa se activeze.

5

Adaugam peste faina galbenusurile cu sare si laptele aromat si incepem sa framantam. Adaugam treptat untul topit si framantam. Initial vom obtine un aluat moale, care va curge, dar pe masura ce framantam, reteaua de gluten se va dezvolta si vom avea un aluat elastic si neted. Transferam aluatul intr-un bol uns cu ulei si il lasam la dospit intre 90-120 de minute.

6

Pentru umplutura am folosit 400 g nutella si 100 g de ciocolata. Dupa ce a trecut timpul de dospire, am uns suprafata de lucru cu ulei si am intins aluatul in forma dreptunghiulara. L-am uns cu nutella, am adaugat bucatile de ciocolata si am sucit aluatul sub forma unei rulade, incepand cu partea dinspre mine. Am taiat rulada obtinuta in 2 bucati pe lung si am impletit.

7

Am pus babka intr-o tava de 32x13 cm insa v-as sfatui sa folositi o tava mai mare sau, daca nu aveti, inainte de a intinde aluatul sa mai luati un pic din aluat caci babka va creste destul de mult. Dupa ce am transferat babka in tava, am mai lasat-o la dospit inca 90 de minute. Am uns-o cu un ou batut.

8

Am introdus babka in cuptorul preincalzit si am copt-o la 180 de grade, programul caldura sus jos cu ventilatie, pe sina de jos a cuptorului timp de 40-45 de minute. Daca vi se pare ca se rumeneste prea tare, o puteti acoperi cu folie de aluminiu sau hartie de copt.

9

Dupa ce am scos babka din cuptor am facut un sirop cu 50 ml de apa si 40 g de zahar si am uns cozonacul. L-am lasat sa se raceasca complet si apoi l-am scos din tava. Nu e o reteta chiar atat de simpla, insa va promit ca este delicioasa!

Ingrediente

Aluat
 500 g faina
 25 g drojdie
 5 galbenusuri
 100 g zahar
 230 ml lapte
 80 g unt
 10 ml ulei
 8 g sare
 1 linguri(ă) extract de vanilie
 1 linguri(ă) extract de portocale
 1 linguri(ă) coaja rasa de portocale
Umplutura
 400 g Nutella
 100 g ciocolata
 1 ou
Sirop
 50 ml apa
 40 g zahar

Direcții

1

Inclazim laptele in care adaugam zaharul, extractul de vanilie, extractul de portocala si coaja rasa de portocala si lasam pe foc pana cand zaharul se topeste. Dupa ce zaharul s-a topit, lasam laptele sa se raceasca, acesta trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.

2

Intr-o cratita adaugam untul si il topim la foc mic ca sa nu il ardem.

3

Peste galbenusuri adaugam sarea si amestecam bine, pana cand amestecul incepe sa se ingroase si sa se inchida la culoare.

4

Amestecam drojdia cu 3-4 linguri din laptele facut anterior pana cand compozitia devine lichida, facem o mica adancitura in bolul cu faina si acoperim drojdia cu faina. Lasam cam 5-10 minute, timp in care drojdia incepe sa se activeze.

5

Adaugam peste faina galbenusurile cu sare si laptele aromat si incepem sa framantam. Adaugam treptat untul topit si framantam. Initial vom obtine un aluat moale, care va curge, dar pe masura ce framantam, reteaua de gluten se va dezvolta si vom avea un aluat elastic si neted. Transferam aluatul intr-un bol uns cu ulei si il lasam la dospit intre 90-120 de minute.

6

Pentru umplutura am folosit 400 g nutella si 100 g de ciocolata. Dupa ce a trecut timpul de dospire, am uns suprafata de lucru cu ulei si am intins aluatul in forma dreptunghiulara. L-am uns cu nutella, am adaugat bucatile de ciocolata si am sucit aluatul sub forma unei rulade, incepand cu partea dinspre mine. Am taiat rulada obtinuta in 2 bucati pe lung si am impletit.

7

Am pus babka intr-o tava de 32x13 cm insa v-as sfatui sa folositi o tava mai mare sau, daca nu aveti, inainte de a intinde aluatul sa mai luati un pic din aluat caci babka va creste destul de mult. Dupa ce am transferat babka in tava, am mai lasat-o la dospit inca 90 de minute. Am uns-o cu un ou batut.

8

Am introdus babka in cuptorul preincalzit si am copt-o la 180 de grade, programul caldura sus jos cu ventilatie, pe sina de jos a cuptorului timp de 40-45 de minute. Daca vi se pare ca se rumeneste prea tare, o puteti acoperi cu folie de aluminiu sau hartie de copt.

9

Dupa ce am scos babka din cuptor am facut un sirop cu 50 ml de apa si 40 g de zahar si am uns cozonacul. L-am lasat sa se raceasca complet si apoi l-am scos din tava. Nu e o reteta chiar atat de simpla, insa va promit ca este delicioasa!

Babka cu Nutella