fbpx

Baghete rustice

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Vă prezint niște baghete rustice (că așa au ieșit, nu sunt trase prin inel, ci cu forme) însă atât de pufoase și gustoase încât singurul lucru pe care ți-l mai dorești e un ou ochi lângă.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 20 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore

Ingrediente:

 10 g drojdie uscată
 650 g făină albă
 450 ml apă
 100 ml lapte
 1 ½ linguriță(e) sare
 1 linguriță(e) zahăr
 1 linguri(ă) ulei
 50 g făină pentru blatul de lucru
 apă pentru vasul cu apă

Mod de preparare:

1

În bolul de la mixer pui lichidele și drojdia. Amesteci puțin, apoi adaugi făină, nu toată odată, ci în mai multe reprize. Acum, între reprizele cu făină, pui și sarea și zahărul. Amesteci bine și frămânți până obții un aluat moale, neted și lucios.
Ungi cu puțin ulei și acoperi cu folie alimentară.

2

Lași la crescut până își dublează volumul.

3

După aproximativ o oră, transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, împarți aluatul în 3 bucăți și întinzi fiecare aluat în foaie subțire, pe care o rulezi pe lungime. Așezi baghetele într-o tavă specială pentru baghetă, cu orificii, permit circularea aerului pentru obtinerea unei cruste crocante și, în plus, lasă pe spatele baghetelor acel model pe care îl adoram la pâini când eram mică.
Eu am avut o tavă pentru 2 baghete, iar pe a treia am ținut-o într-un șervet cu marginile ridicate în jurul ei, până s-au copt primele.

4

Pentru că am vrut o coajă mai degrabă moale, decât crocantă, am ales să așez tava cu baghete peste (nu în) o tavă mai mare, pregătită cu o hârtie de copt îmbibată cu apă.
Crestezi baghetele cu o lamă sau un cuțit. Dai cele 2 tăvi (una peste alta) la cuptorul încins, la foc mic în primele 20 de minute, apoi la foc mediu în următoarele 20 de minute. În ultimele 10 minute, scoți tava, ungi baghetele cu apă, umezești hârtia de copt cu apă.
Când scoți tava din cuptor, ungi din nou baghetele cu apă și le acoperi cu prosoape de bucătărie, să se mențină moi.

5

Sfaturi și trucuri: Ține cont că tava cu baghete nu atinge hârtia umedă din tava mare, ci doar stă sprijinită pe ea. Acel spațiu creat + umezeala hârtiei, vor crea aburi care vor frăgezi pâinea. Am încercat asta și pe kurtos mai demult și i-am așezat sprijiniți pe tavă, nu chiar în tavă și au ieșit super.

6

Sugestie de servire:
Sunt excelente la gustare sau la mic dejun cu ouă poșate și șuncă rumenită la sandwich-maker.
Poftă Bună!

Ingrediente

 10 g drojdie uscată
 650 g făină albă
 450 ml apă
 100 ml lapte
 1 ½ linguriță(e) sare
 1 linguriță(e) zahăr
 1 linguri(ă) ulei
 50 g făină pentru blatul de lucru
 apă pentru vasul cu apă

Direcții

1

În bolul de la mixer pui lichidele și drojdia. Amesteci puțin, apoi adaugi făină, nu toată odată, ci în mai multe reprize. Acum, între reprizele cu făină, pui și sarea și zahărul. Amesteci bine și frămânți până obții un aluat moale, neted și lucios.
Ungi cu puțin ulei și acoperi cu folie alimentară.

2

Lași la crescut până își dublează volumul.

3

După aproximativ o oră, transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, împarți aluatul în 3 bucăți și întinzi fiecare aluat în foaie subțire, pe care o rulezi pe lungime. Așezi baghetele într-o tavă specială pentru baghetă, cu orificii, permit circularea aerului pentru obtinerea unei cruste crocante și, în plus, lasă pe spatele baghetelor acel model pe care îl adoram la pâini când eram mică.
Eu am avut o tavă pentru 2 baghete, iar pe a treia am ținut-o într-un șervet cu marginile ridicate în jurul ei, până s-au copt primele.

4

Pentru că am vrut o coajă mai degrabă moale, decât crocantă, am ales să așez tava cu baghete peste (nu în) o tavă mai mare, pregătită cu o hârtie de copt îmbibată cu apă.
Crestezi baghetele cu o lamă sau un cuțit. Dai cele 2 tăvi (una peste alta) la cuptorul încins, la foc mic în primele 20 de minute, apoi la foc mediu în următoarele 20 de minute. În ultimele 10 minute, scoți tava, ungi baghetele cu apă, umezești hârtia de copt cu apă.
Când scoți tava din cuptor, ungi din nou baghetele cu apă și le acoperi cu prosoape de bucătărie, să se mențină moi.

5

Sfaturi și trucuri: Ține cont că tava cu baghete nu atinge hârtia umedă din tava mare, ci doar stă sprijinită pe ea. Acel spațiu creat + umezeala hârtiei, vor crea aburi care vor frăgezi pâinea. Am încercat asta și pe kurtos mai demult și i-am așezat sprijiniți pe tavă, nu chiar în tavă și au ieșit super.

6

Sugestie de servire:
Sunt excelente la gustare sau la mic dejun cu ouă poșate și șuncă rumenită la sandwich-maker.
Poftă Bună!

Baghete rustice