Biscuiti de casa din paine uscata

AutorNicolescu Ioana
DificultateÎncepător

Cum să folosești pâinea veche altfel, în stil francez sau o rețetă foarte utilă dacă se adună pâine uscată în casă.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total40 minute

Ingrediente:

 500 gr pâine veche uscată, măcinată și cernută
 250 gr făină de migdale (pot fi și măcinate mai mare)
 1 mg sau un pahar de lapte
 1 mg sau un pahar cu 180 g zahăr brun (același recipient ca și pentru lapte)
 125 gr unt
 coajă rasă de la o lămâie
 1 baton de vanilie
 1 oz praf de copt
 zeama de la 1/2 lămâie
 2 esența de flori de portocal

Mod de preparare:

1

Se zdrobește pâinea uscată, apoi se macină în mașina de tocat. Se cerne printr-o sită mare ca să se obțină un pesmet cât mai omogen.

2

E o rețetă în care nu se adaugă de loc tradiționalul vârf de cuțit de sare, pâinea având deja. Se pune pesmetul cernut într-un castron, se adaugă migdalele și se toarnă peste el laptele călduț. Se lasă să se umfle pesmetul - este important ca laptele să fie călduț, nu rece și nu fierbinte.

3

Se amestecă cu praful de copt și cu migdalele. 

4

În alt bol se freacă gălbenușele cu 1/2 din zahăr până se dublează cantitatea din bol.

5

Se adaugă vanilia și treptat se încorporează untul frecat cu gălbenușurile. Compoziția obținută se adaugă compoziției uscate, se pune și sucul de lămâie și se frământă adăugând puțin câte puțin din laptele călduț pentru a se ajunge la un aluat omogen care să nu fie prea moale. 

6

Separat se bat albușele spumă cu restul de zahăr, să fie tare ca pentru bezea. Cu telul se includ treptat albușele în aluat - dacă aluatul este prea tare, se adaugă lapte. Dacă este prea moale, se adaugă puțină făină sau făină de migale.

7

Se întinde o foaie de 5-8 mm grosime, se taie cu cuțitul sau cu forme de biscuiți.  Se coc la cuptor la 180°C timp de maxim 20 de minute, până se auresc puțin pe margini - biscuiții nu trebuie la final să fie foarte copți sau prea uscați.  Poftă mare!

Variante :
8

Se pot adăuga fulgi de ciocolată pe deasupra sau mac, susan, etc…înainte de a se băga la cuptor.

9

Se mai poate opta și pentru varianta de melci : Se întinde foaia mai subțire și se coace întreagă 10-15 minute fără a fi decupată pentru biscuiții. Imediat cum se scoate din cuptor, se răstoarnă fierbinte pe un prosop de bucătărie. Se unge apoi cu gem de caise, Nutella sau orice altă cremă, se rulează un cilindru care se taie în felii de 1 cm lățime. Se pune la rece și se consumă în câteva ore.

Ingrediente

 500 gr pâine veche uscată, măcinată și cernută
 250 gr făină de migdale (pot fi și măcinate mai mare)
 1 mg sau un pahar de lapte
 1 mg sau un pahar cu 180 g zahăr brun (același recipient ca și pentru lapte)
 125 gr unt
 coajă rasă de la o lămâie
 1 baton de vanilie
 1 oz praf de copt
 zeama de la 1/2 lămâie
 2 esența de flori de portocal

Indicații

1

Se zdrobește pâinea uscată, apoi se macină în mașina de tocat. Se cerne printr-o sită mare ca să se obțină un pesmet cât mai omogen.

2

E o rețetă în care nu se adaugă de loc tradiționalul vârf de cuțit de sare, pâinea având deja. Se pune pesmetul cernut într-un castron, se adaugă migdalele și se toarnă peste el laptele călduț. Se lasă să se umfle pesmetul - este important ca laptele să fie călduț, nu rece și nu fierbinte.

3

Se amestecă cu praful de copt și cu migdalele. 

4

În alt bol se freacă gălbenușele cu 1/2 din zahăr până se dublează cantitatea din bol.

5

Se adaugă vanilia și treptat se încorporează untul frecat cu gălbenușurile. Compoziția obținută se adaugă compoziției uscate, se pune și sucul de lămâie și se frământă adăugând puțin câte puțin din laptele călduț pentru a se ajunge la un aluat omogen care să nu fie prea moale. 

6

Separat se bat albușele spumă cu restul de zahăr, să fie tare ca pentru bezea. Cu telul se includ treptat albușele în aluat - dacă aluatul este prea tare, se adaugă lapte. Dacă este prea moale, se adaugă puțină făină sau făină de migale.

7

Se întinde o foaie de 5-8 mm grosime, se taie cu cuțitul sau cu forme de biscuiți.  Se coc la cuptor la 180°C timp de maxim 20 de minute, până se auresc puțin pe margini - biscuiții nu trebuie la final să fie foarte copți sau prea uscați.  Poftă mare!

Variante :
8

Se pot adăuga fulgi de ciocolată pe deasupra sau mac, susan, etc…înainte de a se băga la cuptor.

9

Se mai poate opta și pentru varianta de melci : Se întinde foaia mai subțire și se coace întreagă 10-15 minute fără a fi decupată pentru biscuiții. Imediat cum se scoate din cuptor, se răstoarnă fierbinte pe un prosop de bucătărie. Se unge apoi cu gem de caise, Nutella sau orice altă cremă, se rulează un cilindru care se taie în felii de 1 cm lățime. Se pune la rece și se consumă în câteva ore.

Biscuiti de casa din paine uscata