Brioşe cu nuci, cafea, rom și struguri

AutorAncutsa Cuisine
DificultateIntermediar

Brioşe cu blat de nucă, umplute cu ciocolată fină cu aromă de cafea, ornate cu cremă în două culori cu rom și cacao, apoi decorate cu fructe de sezon și nuci caramelizate. Le-am pregătit în cadrul campaniei Coseli „Ne mândrim cu gospodinele noastre” și am folosit esență de rom, zahăr cu aromă de vanilie, praf de copt și cacao de la Coseli - Esente si arome alimentare.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute

Ingrediente:

Pentru brioșe:
 3 ouă mari
 2 tbsp zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli
 sare
 2 tbsp făină
 4 tbsp nucă rumenită și măcinată
 6 gr praf de copt Coseli
Pentru umplutură:
 100 gr cuvertură de ciocolată neagră
 1 tsp cafea solubilă
 60 ml lapte (sau după gust)
 30 gr unt
Pentru cele două creme cu rom:
 250 gr cremă mascarpone
 130 ml frișcă lichidă
 1 tsp esență de rom Coseli
 2 tsp cacao Coseli
Decor:
 Struguri rozé
 Struguri albi
 coacăze
 mieji de nucă rumeniți
 3 tbsp zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli
 35 gr unt

Mod de preparare:

Pentru brioşe:
1

Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile, omogenizând. Încorporezi apoi praful de copt, nuca și făina, amestecând de aici cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.

2

Torni din compoziție într-o tavă de brioşe pregătită cu hârtiuțe, având grijă să nu le umpli până sus.

3

Dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până trec testul scobitorii.

4

Lași la răcit, abia apoi îndepărtezi hârtiuțele de la brioșe.

Pentru umplutură:
5

Amesteci, într-un ibric, pe foc mic ciocolata ruptă bucățele cu untul, cafeaua, subțiind cu lapte după gust, pentru a obține o glazură nici prea densă, nici prea lichidă. Fierbi până se îngroașă ușor, făcând focul mic, pentru că amestecul se umflă când începe să fiarbă. După ce se răcește, se mai îngroașă, fiind numai bună de savurat când tai brioșa.

Pentru cele două creme:
6

Bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, încorporezi crema mascarpone și un căpăcel de esență de rom. Împarți crema în două: jumătate rămâne albă. Cealaltă jumătate o amesteci cu pudră de cacao și mai adaugi un căpăcel de esență de rom, pentru un gust mai intens.

Montare:
7

Scobești brioșele de miez, umpli cu glazura de ciocolată, le pui căpăcelele cu grijă, le ornezi cu cremele, astfel încât să capete un efect de înghețată.

Decor:
8

Pui într-un ibric untul și zahărul, le amesteci până se topesc și se caramelizează puțin, apoi adaugi miejii de nucă (rumeniți înainte în cuptor) și tocați grosier și mai fierbi două minute, amestecând tot timpul, să nu se lipească. Lași la răcit.

9

Decorezi brioșele cu fructe de sezon, după gust și cu nuca caramelizată.
Poftă Bună!

Ingrediente

Pentru brioșe:
 3 ouă mari
 2 tbsp zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli
 sare
 2 tbsp făină
 4 tbsp nucă rumenită și măcinată
 6 gr praf de copt Coseli
Pentru umplutură:
 100 gr cuvertură de ciocolată neagră
 1 tsp cafea solubilă
 60 ml lapte (sau după gust)
 30 gr unt
Pentru cele două creme cu rom:
 250 gr cremă mascarpone
 130 ml frișcă lichidă
 1 tsp esență de rom Coseli
 2 tsp cacao Coseli
Decor:
 Struguri rozé
 Struguri albi
 coacăze
 mieji de nucă rumeniți
 3 tbsp zahăr pudră cu aromă de vanilie Coseli
 35 gr unt

Indicații

Pentru brioşe:
1

Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile, omogenizând. Încorporezi apoi praful de copt, nuca și făina, amestecând de aici cu o spatulă, ușor, pentru a nu desumfla compoziția.

2

Torni din compoziție într-o tavă de brioşe pregătită cu hârtiuțe, având grijă să nu le umpli până sus.

3

Dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până trec testul scobitorii.

4

Lași la răcit, abia apoi îndepărtezi hârtiuțele de la brioșe.

Pentru umplutură:
5

Amesteci, într-un ibric, pe foc mic ciocolata ruptă bucățele cu untul, cafeaua, subțiind cu lapte după gust, pentru a obține o glazură nici prea densă, nici prea lichidă. Fierbi până se îngroașă ușor, făcând focul mic, pentru că amestecul se umflă când începe să fiarbă. După ce se răcește, se mai îngroașă, fiind numai bună de savurat când tai brioșa.

Pentru cele două creme:
6

Bați cu mixerul frișca lichidă, mai moale, încorporezi crema mascarpone și un căpăcel de esență de rom. Împarți crema în două: jumătate rămâne albă. Cealaltă jumătate o amesteci cu pudră de cacao și mai adaugi un căpăcel de esență de rom, pentru un gust mai intens.

Montare:
7

Scobești brioșele de miez, umpli cu glazura de ciocolată, le pui căpăcelele cu grijă, le ornezi cu cremele, astfel încât să capete un efect de înghețată.

Decor:
8

Pui într-un ibric untul și zahărul, le amesteci până se topesc și se caramelizează puțin, apoi adaugi miejii de nucă (rumeniți înainte în cuptor) și tocați grosier și mai fierbi două minute, amestecând tot timpul, să nu se lipească. Lași la răcit.

9

Decorezi brioșele cu fructe de sezon, după gust și cu nuca caramelizată.
Poftă Bună!

Brioşe cu nuci, cafea, rom și struguri