fbpx

Cheeseburger home-made

AvatarAutorAlina Zaharia
DificultateAvansat

Deși pare dificil, pentru un burger delicios și savuros pentru care munciți ceva timp oricum și pentru care ați cumpărat unele ingrediente nu foarte accesibile la preț, vă recomand cu drag să faceți chiflele de casă cu o seară înainte. A, nu mai zic de senzația minunată care te încearcă atunci când le scoateți din cuptor, aproape vă zâmbesc pâinicile și vă îmbie cu un miros demențial.
Cum am zis mai sus, vă recomand călduros ca aprox. toate componentele burgerului să fie home-made. La fel și sosul de maioneză, pe lângă gustul minunat pe care îl are, vă zic că aveți garanția că maioneza e făcută 100% din ou și ulei, spre deosebire de maioneza din comerț care are maxim 6% ou.

ShareSalvează
Produce4 PorțiiTimp de Preparare40 minsTimp de gătire / răcire30 minsTimp Total1 oră 10 mins

Ingrediente:

Ingrediente pentru chifle
 500 g făină
 7 g drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 250 ml apă călduță (aprox 35 grade)
 2 ouă la temperatura camerei
 60 g unt topit și răcit
 sare
 seminte
Ingrediente pentru chiftele
 500 g carne de vită tocată
 1 roșie medie tăiată mărunt
 1 ou întreg
 2 căței de usturoi
 1 linguriță(e) de usturoi granulat
 1 linguriță(e) patrunjel verde
 1 linguriță(e) oregano uscat
 Sare
 Piper
 Boia dulce
 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru sos
 1 gălbenuș ou crud
 1 gălbenuș ou fiert tare
 2 ulei (aprox)
 1 linguriță(e) pastă de ardei picantă
 3 smântână/iaurt grecesc
 1 linguriță(e) boia dulce
 sare
 1 cățel de usturoi pisat mărunt
Ingrediente pentru asamblare
 brânză chedar rasă si/sau gouda
 cascaval ras
 bacon (opțional)
 salată de varză cu morcov cu un pic de maioneză facută pentru sos (1 morcov, ¼ varză)
 6 castraveciori murați tăiați felii
 1 roșie mare tăiată juliene
 6 - 8 frunze salată verde
 4 bețe lemn pt frigărui

Mod de preparare:

Chifle (se pot face cu o seară înainte sau în dimineața zilei când doriți să faceți burger)
1

Adăugăm făina, sarea, drojdia și zahărul într-un bol și le amestecăm. Ulterior, adăugăm 1 ou și untul topit și răcit, apoi frământăm 10-15 minute până se leagă aluatul și devine cât mai elastic. Lăsăm la dospit aluatul 45 de min într-un vas uns cu ulei format într-o bilă. Acoperim.

Între timp, pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După ce a crescut aluatul, presărăm un pic de făină pe masa de lucru și impărțim aluatul în 4 părți egale și modelăm cu mâinile chiflele rotunde, cât de rotunde putem.
Le așezăm în tavă cu distanță între ele, le mai lăsăm 30 de min la dospit și apoi le ungem cu oul și presărăm semințele favorite.

Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de 25-30 de min sau până devin aurii.
Le scoatem și le lăsăm la răcit.

Chiftele
2

Punem toate ingredientele pentru chiftele într-un castron și amestecăm cu mâna până se omogenizează toate. Ulterior, carnea se dă la rece până sunt gata celelalte componente ale burgerului.

Sosul de maioneză și salata de varză
3

Fărâmițăm și amestecăm oul fiert cu o furculiță într-un castron adânc până nu mai are cocoloașe, apoi adăugăm gălbenușul crud si la fel, amestecăm până dispar cocoloașele. Ulterior, se adaugă treptat ulei și se amestecă cu o furculiță/mixer până se obțin aprox. 3 linguri mari de maioneză. (dacă se taie, adăugăm un strop de zeamă de lămâie/portocală, acră să fie).

O lingură de maioneză se dă deoparte (pentru salata de varză) și restul se amestecă cu celelalte ingrediente: 3 linguri smântână/iaurt grecesc; 1 linguriță de pastă de ardei picantă; 1 cățel de usturoi pisat mărunt; 1 linguriță boia dulce; sare după gust.
Radem varza și morcovul, apoi le frecăm cu sare și adăugăm lingura de maioneză. Amestecăm și lăsăm deoparte.

4

Pregătim frumușel toate componentele, să le avem așezate pentru a le putea asambla cât mai repede după ce am luat chifteaua de pe grill. Este important să le avem pregătite deoarece chifteaua se face repede și noi trebuie să fim pe fază, nu să alergăm prin casă după ingrediente: 😀
Tăiem chiflele în două și le lăsăm un pic deoparte.

Împărțim carnea în 4 buc. egale, ne ungem mâinile cu putin ulei și formăm chitelele rotunde cam de 1 cm grosime și 7-8 cm diametru.
Incingem bine o tigaie grill și punem chiftelele. Vă sfătuiesc să presați chifteaua pe grill foarte ușor cu o spatulă sau paletă. Asta împiedică înălțarea lor prea tare și se mai risipește din zeamă, dar foarte puțin deoarece dorim chitelele suculente.
Le prăjim cât dorim, sunt bune oricum (eu prefer foarte bine-făcute).

După ce le facem, le scoatem și le punem pe o farfurie. În aceiași tigaie gril punem chiflele pentru a le rumeni un pic. După ce s-au făcut le scoatem și le așezăm pe farfurii pregătite pentru asamblare.
Într-o tigăiță punem cheddarul și cascavalul și le topim aprox. 3 min. Închidem focul

5

Peste felia de burger inferioară, adăugăm în următoarea ordine: salata de varză (cam 1 lingură); chifteaua peste care punem brânză topită; ceapa juliene, roșia, salata de varză, baconul (opțional) iar felia superioară o ungem cu sosul de maioneză și o punem peste.
Fixăm burgerul cu un băț de frigărui și gataaaaaa 😀

Noi am servit burgerii cu cartofi pai, dar se pot servi și simpli, dat fiind faptul că există o abundență de ingrediente în burger (eu am mai pus și niște cheddar feliat netopit), merg foarte-foarte bine și așa. Plus că vor ieși imeeeeenși.
Spor la treabă și poftă bună!

Ingrediente

Ingrediente pentru chifle
 500 g făină
 7 g drojdie uscată
 1 linguriță(e) zahăr
 250 ml apă călduță (aprox 35 grade)
 2 ouă la temperatura camerei
 60 g unt topit și răcit
 sare
 seminte
Ingrediente pentru chiftele
 500 g carne de vită tocată
 1 roșie medie tăiată mărunt
 1 ou întreg
 2 căței de usturoi
 1 linguriță(e) de usturoi granulat
 1 linguriță(e) patrunjel verde
 1 linguriță(e) oregano uscat
 Sare
 Piper
 Boia dulce
 1 lingură de ulei
Ingrediente pentru sos
 1 gălbenuș ou crud
 1 gălbenuș ou fiert tare
 2 ulei (aprox)
 1 linguriță(e) pastă de ardei picantă
 3 smântână/iaurt grecesc
 1 linguriță(e) boia dulce
 sare
 1 cățel de usturoi pisat mărunt
Ingrediente pentru asamblare
 brânză chedar rasă si/sau gouda
 cascaval ras
 bacon (opțional)
 salată de varză cu morcov cu un pic de maioneză facută pentru sos (1 morcov, ¼ varză)
 6 castraveciori murați tăiați felii
 1 roșie mare tăiată juliene
 6 - 8 frunze salată verde
 4 bețe lemn pt frigărui

Direcții

Chifle (se pot face cu o seară înainte sau în dimineața zilei când doriți să faceți burger)
1

Adăugăm făina, sarea, drojdia și zahărul într-un bol și le amestecăm. Ulterior, adăugăm 1 ou și untul topit și răcit, apoi frământăm 10-15 minute până se leagă aluatul și devine cât mai elastic. Lăsăm la dospit aluatul 45 de min într-un vas uns cu ulei format într-o bilă. Acoperim.

Între timp, pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
După ce a crescut aluatul, presărăm un pic de făină pe masa de lucru și impărțim aluatul în 4 părți egale și modelăm cu mâinile chiflele rotunde, cât de rotunde putem.
Le așezăm în tavă cu distanță între ele, le mai lăsăm 30 de min la dospit și apoi le ungem cu oul și presărăm semințele favorite.

Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de 25-30 de min sau până devin aurii.
Le scoatem și le lăsăm la răcit.

Chiftele
2

Punem toate ingredientele pentru chiftele într-un castron și amestecăm cu mâna până se omogenizează toate. Ulterior, carnea se dă la rece până sunt gata celelalte componente ale burgerului.

Sosul de maioneză și salata de varză
3

Fărâmițăm și amestecăm oul fiert cu o furculiță într-un castron adânc până nu mai are cocoloașe, apoi adăugăm gălbenușul crud si la fel, amestecăm până dispar cocoloașele. Ulterior, se adaugă treptat ulei și se amestecă cu o furculiță/mixer până se obțin aprox. 3 linguri mari de maioneză. (dacă se taie, adăugăm un strop de zeamă de lămâie/portocală, acră să fie).

O lingură de maioneză se dă deoparte (pentru salata de varză) și restul se amestecă cu celelalte ingrediente: 3 linguri smântână/iaurt grecesc; 1 linguriță de pastă de ardei picantă; 1 cățel de usturoi pisat mărunt; 1 linguriță boia dulce; sare după gust.
Radem varza și morcovul, apoi le frecăm cu sare și adăugăm lingura de maioneză. Amestecăm și lăsăm deoparte.

4

Pregătim frumușel toate componentele, să le avem așezate pentru a le putea asambla cât mai repede după ce am luat chifteaua de pe grill. Este important să le avem pregătite deoarece chifteaua se face repede și noi trebuie să fim pe fază, nu să alergăm prin casă după ingrediente: 😀
Tăiem chiflele în două și le lăsăm un pic deoparte.

Împărțim carnea în 4 buc. egale, ne ungem mâinile cu putin ulei și formăm chitelele rotunde cam de 1 cm grosime și 7-8 cm diametru.
Incingem bine o tigaie grill și punem chiftelele. Vă sfătuiesc să presați chifteaua pe grill foarte ușor cu o spatulă sau paletă. Asta împiedică înălțarea lor prea tare și se mai risipește din zeamă, dar foarte puțin deoarece dorim chitelele suculente.
Le prăjim cât dorim, sunt bune oricum (eu prefer foarte bine-făcute).

După ce le facem, le scoatem și le punem pe o farfurie. În aceiași tigaie gril punem chiflele pentru a le rumeni un pic. După ce s-au făcut le scoatem și le așezăm pe farfurii pregătite pentru asamblare.
Într-o tigăiță punem cheddarul și cascavalul și le topim aprox. 3 min. Închidem focul

5

Peste felia de burger inferioară, adăugăm în următoarea ordine: salata de varză (cam 1 lingură); chifteaua peste care punem brânză topită; ceapa juliene, roșia, salata de varză, baconul (opțional) iar felia superioară o ungem cu sosul de maioneză și o punem peste.
Fixăm burgerul cu un băț de frigărui și gataaaaaa 😀

Noi am servit burgerii cu cartofi pai, dar se pot servi și simpli, dat fiind faptul că există o abundență de ingrediente în burger (eu am mai pus și niște cheddar feliat netopit), merg foarte-foarte bine și așa. Plus că vor ieși imeeeeenși.
Spor la treabă și poftă bună!

Cheeseburger home-made