Chifle de Duminică

AutorKristina
DificultateIntermediar

Treziți-i pe cei dragi cu aroma acestor chifle tocmai scoase din cuptor.

Veți constata că se vor aduna degrabă la masă pentru a degusta delicioasa surpriză.

ShareSave
Randamente12 porțiiTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare1 oră 25 minuteTimp total2 ore 5 minute

Ingrediente:

Pentru 2 tăvi ( 12 bucăți )
 500 gr făină, în plus pentru prelucrat
 1 praf de sare
 ¼ l lapte
 3 zahăr
 42 gr drojdie (1 cub)
 160 gr unt moale
 2 ouă
 ½ tsp praf de cardamon
 1 vârf de cuțit de scorțisoară
 80 gr stafide de Corint
 2 lapte
 2 zahăr pudră

Mod de preparare:

1

Se pune într-un castron făină, se presară sarea și se face o adâncitură la mijloc. Se încălzește puțin laptele cu zahărul și se dizolvă drojdia în el. Se toarnă amestecul în adâncitura din făină. Se pun pe margini untul tăiat bucățele, praful de cardamon și de scorțișoară.

2

Se amestecă toate ingredientele cu spirala pentru aluat a mixerului, începând dinspre centru, până se obține un aluat vâscos și lipicios.

3

Se acoperă aluatul și se lasă șa dospit într-un loc cald timp de 30 de minute. Se adaugă stafidele și se frământă și se bate aluatul 10 minute în castron, până se desprinde de pe margini și aproape că nu mai lipește.

4

Se tapează tăvile cu hârtie pentru copt. Se dau mâinile cu făină și se formează din aluat 12 chifle care se așează în tăvi, la distanță de 6 cm una de alta. Se mai lasă 30 de minute să dospească acoperite, la temperatura camerei.

5

Se încinge cuptorul la 180˚C. Se amestecă laptele cu zahărul pudră și se ung chiflele cu el. Se dau la cuptor pe rând și se coc câte 20-25 de minute, până se rumenesc. Se așează pe un grătar de bucătărie ca să se răcească.

Chifle cu stafide
6

Se prepară aluatul conform rețetei de bază. Se pun în aluat 100 g stafide de Corint în loc de 80 g și 100 g stafide mari, 50 g coajă de lămâie confiată tocată mărunt și 100 g migdale mărunțite. Se continuă la fel ca în rețeta principală.

7

În loc de chifle rotunde, puteți pregăti pâinișoare în colțuri. Se întinde o foaie de aluat de 2 cm grosime și se taie pătrate cu latura de 15 cm. Se îndoaie colțurile spre mijloc. Se glasează cu gălbenuș și se coc.

Ingrediente

Pentru 2 tăvi ( 12 bucăți )
 500 gr făină, în plus pentru prelucrat
 1 praf de sare
 ¼ l lapte
 3 zahăr
 42 gr drojdie (1 cub)
 160 gr unt moale
 2 ouă
 ½ tsp praf de cardamon
 1 vârf de cuțit de scorțisoară
 80 gr stafide de Corint
 2 lapte
 2 zahăr pudră

Indicații

1

Se pune într-un castron făină, se presară sarea și se face o adâncitură la mijloc. Se încălzește puțin laptele cu zahărul și se dizolvă drojdia în el. Se toarnă amestecul în adâncitura din făină. Se pun pe margini untul tăiat bucățele, praful de cardamon și de scorțișoară.

2

Se amestecă toate ingredientele cu spirala pentru aluat a mixerului, începând dinspre centru, până se obține un aluat vâscos și lipicios.

3

Se acoperă aluatul și se lasă șa dospit într-un loc cald timp de 30 de minute. Se adaugă stafidele și se frământă și se bate aluatul 10 minute în castron, până se desprinde de pe margini și aproape că nu mai lipește.

4

Se tapează tăvile cu hârtie pentru copt. Se dau mâinile cu făină și se formează din aluat 12 chifle care se așează în tăvi, la distanță de 6 cm una de alta. Se mai lasă 30 de minute să dospească acoperite, la temperatura camerei.

5

Se încinge cuptorul la 180˚C. Se amestecă laptele cu zahărul pudră și se ung chiflele cu el. Se dau la cuptor pe rând și se coc câte 20-25 de minute, până se rumenesc. Se așează pe un grătar de bucătărie ca să se răcească.

Chifle cu stafide
6

Se prepară aluatul conform rețetei de bază. Se pun în aluat 100 g stafide de Corint în loc de 80 g și 100 g stafide mari, 50 g coajă de lămâie confiată tocată mărunt și 100 g migdale mărunțite. Se continuă la fel ca în rețeta principală.

7

În loc de chifle rotunde, puteți pregăti pâinișoare în colțuri. Se întinde o foaie de aluat de 2 cm grosime și se taie pătrate cu latura de 15 cm. Se îndoaie colțurile spre mijloc. Se glasează cu gălbenuș și se coc.

Chifle de Duminică