Hot cross buns sunt chifle dulci, foarte aromate, pline de scorțișoară și fructe uscate. Sunt tradiționale din UK, Noua Zeelandă, Australia, India și se mănâncă în Vinerea Mare. Sunt decorate cu o cruce pentru a marca sfârșitul postului.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Laptele și untul se pun pe foc într-o crăticioara și se încălzesc până când laptele ajunge la temperatura de fierbere (fără să fiarbă) și untul se topește. Apoi, se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei, să nu fie fierbinte.
Într-un castron mare se amestecă toate ingredientele uscate până se încorporează. Acest proces se poate realiza cu un mixer sau cu o lingură de lemn.
Când laptele este călduț, se toarnă peste făină și se amestecă cu o lingură de lemn până se încorporează tot lichidul. În acest punct, aluatul o să fie unul foarte lipicios.
Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru și se frământă pe suprafața înfăinată. Aluatul se întinde și se aduce înapoi către jumătate. Se repetă până devine elastic și ușor de manevrat. Nu o să mai fie lipicios deloc.
Aluatul se pune într-un vas curat și se acoperă cu o folie alimentară. Se lasă la crescut până își dublează volumul.
După ce a crescut, încorporăm stafidele și portocala în aluat. Eu împart aluatul în 2, îl turtesc puțin și pun la mijloc și deasupra fructele uscate. Apoi frământ bine până când s-au distribuit uniform.
Aluatul se împarte în aproximativ 15 bucăți cântărite. Vor avea între 70-75 gr fiecare.
Tot acum formăm și chiflele pe care le punem direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Le acoperim cu un prosop sau cu o folie (lăsăm aer să intre) și le lăsăm să crească vreo 20 de minute.
Între timp, facem pasta de făină: amestecăm făina și apa până ajung ca o pastă. O punem într-o pungă și tăiem vârful.
Facem crucile pe chifle și sunt gata de băgat la cuptor.
Le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 18-20 minute.
Se pot unge cu miere, sirop sau gem de caise pentru luciu. Se servesc calde sau reci. Se pot servi cu unt la mijloc.
Ingrediente
Indicații
Laptele și untul se pun pe foc într-o crăticioara și se încălzesc până când laptele ajunge la temperatura de fierbere (fără să fiarbă) și untul se topește. Apoi, se lasă la răcit până ajunge la temperatura camerei, să nu fie fierbinte.
Într-un castron mare se amestecă toate ingredientele uscate până se încorporează. Acest proces se poate realiza cu un mixer sau cu o lingură de lemn.
Când laptele este călduț, se toarnă peste făină și se amestecă cu o lingură de lemn până se încorporează tot lichidul. În acest punct, aluatul o să fie unul foarte lipicios.
Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru și se frământă pe suprafața înfăinată. Aluatul se întinde și se aduce înapoi către jumătate. Se repetă până devine elastic și ușor de manevrat. Nu o să mai fie lipicios deloc.
Aluatul se pune într-un vas curat și se acoperă cu o folie alimentară. Se lasă la crescut până își dublează volumul.
După ce a crescut, încorporăm stafidele și portocala în aluat. Eu împart aluatul în 2, îl turtesc puțin și pun la mijloc și deasupra fructele uscate. Apoi frământ bine până când s-au distribuit uniform.
Aluatul se împarte în aproximativ 15 bucăți cântărite. Vor avea între 70-75 gr fiecare.
Tot acum formăm și chiflele pe care le punem direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Le acoperim cu un prosop sau cu o folie (lăsăm aer să intre) și le lăsăm să crească vreo 20 de minute.
Între timp, facem pasta de făină: amestecăm făina și apa până ajung ca o pastă. O punem într-o pungă și tăiem vârful.
Facem crucile pe chifle și sunt gata de băgat la cuptor.
Le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 18-20 minute.
Se pot unge cu miere, sirop sau gem de caise pentru luciu. Se servesc calde sau reci. Se pot servi cu unt la mijloc.