fbpx

Chifle pufoase (Kaiser)

AutorDenisa Ene @ cuciresellajoaca.ro
DificultateIntermediar

În cele ce urmează vă voi prezenta o nouă rețetă de chifle pufoase (Kaiser), de care noi ne-am îndrăgostit.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire3 oreTimp Total3 ore 30 mins

Ingrediente:

 700 g faina
 250 ml apa
 220 ml lapte
 2 sare
 1 linguriță(e) zahar
 25 g drojdie proaspătă
 50 g unt
 2 semințe de susan

Mod de preparare:

1

Făina cernută se adaugă într-un bol și se omogenizează cu sarea și zahărul (dacă alegeți să le folosiți).
Se face o adâncitură în mijloc, se toarnă apa și laptele, se adaugă untul moale, iar deasupra se sfărâmă drojdia proaspătă.
Eu nu am apucat să scot untul la temperatura camerei și l-am răzuit fin.

2

Se frământă aluatul, cu mâinile sau cu ajutorul unui mixer planetar.
Când aluatul devine neted și lucios se pune la dospit circa 40 de minute, într-un bol curat și acoperit cu un prosop de bucătărie.
După dospire, aluatul se așază pe blatul înfăinat, se împarte în 12 bucăți egale, care se rotunjesc și se mai lasă la odihnit timp de 15 minute.
Este recomandat să fie acoperite și în această etapă cu un prosop curat de bucătărie.
Din fiecare bilă de aluat se modelează câte un șnur de circa 45 cm lungime și se formează chiflele Kaiser.

3

Eu nu am reușit să filmez procesul, dar vă redau indicațiile descrise în cartea Mariei Tothne Libor.
"Prima dată se face un nod în mijlocul batonului (șnurului), după care capătul ieșit în partea de sus se bagă dinspre partea de jos, iar capătul ieșit în partea de jos se introduce dinspre partea superioară." (vezi foto)

4

Chiflele gata formate se așază în 2 tăvi de cuptor, acoperite cu hârtie de copt, lăsând distanță relativ egală între ele.
Se acoperă din nou și se mai lasă la dospit 30 de minute, timp în care se încinge cuptorul, iar pe nivelul de jos se pregătește un vas metalic.
Eu am introdus o cratiță mică, goală, de îndată ce am pornit cuptorul și în care am pus circa 100 ml de apă fix înainte de a introduce tava cu chifle.
Chiflele dospite se pulverizează cu apă călduță și se presară cu semințe.
Se pulverizează din nou cu apă călduță, după care se introduc în cuptorul încins.
Eu am copt chiflele la foc potrivit timp de 20 de minute, până au devenit aurii la suprafață.
Nu uitați să puneți apă în vasul metalic înainte de fiecare tavă cu chifle.

5

La final, chiflele se lasă la răcit pe un grătar metalic, apoi, dacă vă mai rămân, le puteți congela sau le puteți păstra la temperatura camerei timp de 3-4 zile, în pungi alimentare.
Eu am uitat una într-o pungă alimentară, timp de vreo 4 zile, iar când am descoperit-o era aproape la fel de pufoasă ca la început.
Pe noi ne-au încântat peste măsură.

Ingrediente

 700 g faina
 250 ml apa
 220 ml lapte
 2 sare
 1 linguriță(e) zahar
 25 g drojdie proaspătă
 50 g unt
 2 semințe de susan

Direcții

1

Făina cernută se adaugă într-un bol și se omogenizează cu sarea și zahărul (dacă alegeți să le folosiți).
Se face o adâncitură în mijloc, se toarnă apa și laptele, se adaugă untul moale, iar deasupra se sfărâmă drojdia proaspătă.
Eu nu am apucat să scot untul la temperatura camerei și l-am răzuit fin.

2

Se frământă aluatul, cu mâinile sau cu ajutorul unui mixer planetar.
Când aluatul devine neted și lucios se pune la dospit circa 40 de minute, într-un bol curat și acoperit cu un prosop de bucătărie.
După dospire, aluatul se așază pe blatul înfăinat, se împarte în 12 bucăți egale, care se rotunjesc și se mai lasă la odihnit timp de 15 minute.
Este recomandat să fie acoperite și în această etapă cu un prosop curat de bucătărie.
Din fiecare bilă de aluat se modelează câte un șnur de circa 45 cm lungime și se formează chiflele Kaiser.

3

Eu nu am reușit să filmez procesul, dar vă redau indicațiile descrise în cartea Mariei Tothne Libor.
"Prima dată se face un nod în mijlocul batonului (șnurului), după care capătul ieșit în partea de sus se bagă dinspre partea de jos, iar capătul ieșit în partea de jos se introduce dinspre partea superioară." (vezi foto)

4

Chiflele gata formate se așază în 2 tăvi de cuptor, acoperite cu hârtie de copt, lăsând distanță relativ egală între ele.
Se acoperă din nou și se mai lasă la dospit 30 de minute, timp în care se încinge cuptorul, iar pe nivelul de jos se pregătește un vas metalic.
Eu am introdus o cratiță mică, goală, de îndată ce am pornit cuptorul și în care am pus circa 100 ml de apă fix înainte de a introduce tava cu chifle.
Chiflele dospite se pulverizează cu apă călduță și se presară cu semințe.
Se pulverizează din nou cu apă călduță, după care se introduc în cuptorul încins.
Eu am copt chiflele la foc potrivit timp de 20 de minute, până au devenit aurii la suprafață.
Nu uitați să puneți apă în vasul metalic înainte de fiecare tavă cu chifle.

5

La final, chiflele se lasă la răcit pe un grătar metalic, apoi, dacă vă mai rămân, le puteți congela sau le puteți păstra la temperatura camerei timp de 3-4 zile, în pungi alimentare.
Eu am uitat una într-o pungă alimentară, timp de vreo 4 zile, iar când am descoperit-o era aproape la fel de pufoasă ca la început.
Pe noi ne-au încântat peste măsură.

Chifle pufoase (Kaiser)