Știți ce nu lipsește niciodată de pe masa noastră de Crăciun?
Cu siguranță mulți știu răspunsul. Este vorba despre cozonac.
După multe încercări, am ajuns la rețeta perfectă pentru noi: un cozonac pufos, care se păstrează foarte bine câteva zile (dacă rezistă mai mult de o zi, desigur 🙈).
Și pentru că în timpul anului fac cozonaci în forma clasică, de Crăciun e musai să aibă o formă mai specială, dar și o cremă pe care o iubim cu toții.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru a obține aluatul adaug într-un bol făina cernută, în mijlocul căreia pun drojdia uscată, zahărul, laptele călduț și oul frecat în prealabil cu ulei.
De cele mai mult ori frământ manual, mai ales dacă pregătesc o singură coroniță, însă puteți frământa și la un mixer planetar, dacă aveți.
Turmericul îl adaug la final, după ce am obținut o bilă de aluat, întrucât îmi place rezultatul obținut după coacere.
Puteți observa în fotografii nuanțele de galben din aluat.
Cât las la dospit aluatul, la temperatura camerei (circa 2-3 ore / până își dublează volumul), pregătesc crema.
Adaug afinele congelate într-o oală, împreună cu zahărul și puțină apă.
Fierb câteva minute, până afinele se decongelează și zahărul se topește.
Adaug apoi amidonul și mai fierb câteva minute (până se leagă siropul obținut).
Înainte de a adăuga crema de brânză, las siropul la răcit în chiuveta cu apă rece.
Această cremă este super simplu de realizat și de când am improvizat-o o folosesc de fiecare dată când sunt pe fugă sau în pană de idei.
Este delicioasă chiar și cu alte fructe: zmeură, căpșuni, ananas.
Pentru a obține coronița, după întinderea aluatului sub formă dreptunghiulară și adăugarea cremei, împletesc aluatul în stil Babka.
După formarea coroniței și așezarea acesteia într-o tavă ceramică rotundă, cu diametrul de 30 cm, mai las la dospit circa 30 de minute.
Pentru a scoate cu ușurință coronița din tavă, după coacere, vă sugerez să tapetați tava cu o hârtie de copt.
Înainte de a introduce tava la cuptor, ung coronița cu ou bătut și presar puțin zahăr brut. Uneori presar și fulgi de migdale, însă de data aceasta cineva a dat iama la borcanul cu fulgi.
Coc coronița aproximativ 30 de minute, la foc potrivit (circa 170°).
După coacere, se lasă la răcit pe un grătar metalic.
Preparatul se poate servi simplu, rece sau călduț.
Noi îl servim de cele mai multe ori cu extra sos răcoritor, pe care îl obțin din iaurt grecesc și sos de afine.
Sosul de afine îl realizez din afine congelate, zahăr și apă pe care le fierb câteva minute, la foc potrivit. După răcire, combin acest sos cu iaurtul grecesc.
Vă invit să testați și voi această variantă și să-mi dați de veste dacă vă încântă!
Ingrediente
Indicații
Pentru a obține aluatul adaug într-un bol făina cernută, în mijlocul căreia pun drojdia uscată, zahărul, laptele călduț și oul frecat în prealabil cu ulei.
De cele mai mult ori frământ manual, mai ales dacă pregătesc o singură coroniță, însă puteți frământa și la un mixer planetar, dacă aveți.
Turmericul îl adaug la final, după ce am obținut o bilă de aluat, întrucât îmi place rezultatul obținut după coacere.
Puteți observa în fotografii nuanțele de galben din aluat.
Cât las la dospit aluatul, la temperatura camerei (circa 2-3 ore / până își dublează volumul), pregătesc crema.
Adaug afinele congelate într-o oală, împreună cu zahărul și puțină apă.
Fierb câteva minute, până afinele se decongelează și zahărul se topește.
Adaug apoi amidonul și mai fierb câteva minute (până se leagă siropul obținut).
Înainte de a adăuga crema de brânză, las siropul la răcit în chiuveta cu apă rece.
Această cremă este super simplu de realizat și de când am improvizat-o o folosesc de fiecare dată când sunt pe fugă sau în pană de idei.
Este delicioasă chiar și cu alte fructe: zmeură, căpșuni, ananas.
Pentru a obține coronița, după întinderea aluatului sub formă dreptunghiulară și adăugarea cremei, împletesc aluatul în stil Babka.
După formarea coroniței și așezarea acesteia într-o tavă ceramică rotundă, cu diametrul de 30 cm, mai las la dospit circa 30 de minute.
Pentru a scoate cu ușurință coronița din tavă, după coacere, vă sugerez să tapetați tava cu o hârtie de copt.
Înainte de a introduce tava la cuptor, ung coronița cu ou bătut și presar puțin zahăr brut. Uneori presar și fulgi de migdale, însă de data aceasta cineva a dat iama la borcanul cu fulgi.
Coc coronița aproximativ 30 de minute, la foc potrivit (circa 170°).
După coacere, se lasă la răcit pe un grătar metalic.
Preparatul se poate servi simplu, rece sau călduț.
Noi îl servim de cele mai multe ori cu extra sos răcoritor, pe care îl obțin din iaurt grecesc și sos de afine.
Sosul de afine îl realizez din afine congelate, zahăr și apă pe care le fierb câteva minute, la foc potrivit. După răcire, combin acest sos cu iaurtul grecesc.
Vă invit să testați și voi această variantă și să-mi dați de veste dacă vă încântă!