Coroniță de Crăciun

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Ai mei au fost așa de încântați de globulețe încât a doua zi de Crăciun, mi-au spus că ar mânca ceva bun, cremos. Așa că le-am făcut o surpriză: o coroniță de Crăciun, cu blat cu coajă de portocală, umplută cu cremă intensă de ciocolată și o notă subtilă de cafea, apoi decorată cu o cremă de ciocolată albă colorată în verde (cu colorant alimentar natural pudră), fulgi de nea din zahăr, fulgi de cocos și felii de mandarină. Am folosit perluțe de zahăr pentru a imita acele bobițe ale plantei holly (ilex) care îmi place mult.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 30 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total2 ore

Ingrediente:

Blatul coroniței:
 5 ouă mici
 sare
 5 ml îndulcitor
 1 tsp vanilie Bourbon pudră (din păstăi mărunțite)
 1 tsp coajă rasă de portocală (ținută în zahăr la borcan)
 100 gr făină (4 linguri)
 70 ml ulei
 5 gr praf de copt
Crema de ciocolată neagră:
 150 ml frișca lichidă
 55 gr ciocolată neagră
 1 tsp cafea măcinată
Crema decor verde:
 100 ml frișca lichidă
 40 gr ciocolată albă
 1 tsp colorant natural pudră verde
 1 tsp apă caldă
Decor:
 1 mandarină
 Perle de zahăr
 Fulgi de nea de zahăr
 Fulgi de cocos

Mod de preparare:

Blatul coroniței:
1

Se separă ouăle. Se bat spumă albușurile și un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, pudra de vanilie, coaja rasă de portocală și uleiul. Se adaugă apoi și făina și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă.

2

Se toarnă compoziția (trebuie să obțineți un aluat moale ca la chec) într-o tavă de guguluf, unsă cu unt și tapetată cu făină.

3

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (aprox 30 min, însă aveți grijă să nu-l uscați).

4

După ce s-a răcit, se scoate din forma guguluf, se răstoarnă într-o altă tavă (și se lasă cu fundul în sus).

Crema de ciocolată neagră:
5

se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata neagră (cuvertură 52 % cacao), se amestecă dîn când în când, până se topește. Se dă deoparte la răcit. După ce s-a răcit, se adaugă cafeaua măcinată și se bate cu mixerul, să devină cremoasă.

Crema decor verde:
6

se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata albă, amestecând până se topește. Se dă deoparte. După ce s-a răcit, se adaugă colorantul verde pudră dizolvat înainte într-o linguriță de apă caldă, se amestecă bine, cu mixerul.

Montare și decor:
7

se scobește din coroniță, se umple cu crema de ciocolată neagră, cu ajutorul unui poș. Apoi se fac flori din crema verde, folosind de asemenea un poș.
Se decorează cu perluțe, felii de mandarină, fulgi din zahăr și fulgi de cocos.

8

Notă: pentru cremele de ciocolată, în general, vă recomand să folosiți cuverturi de ciocolată (se găsesc în orice supermarket), sunt calitative comparativ cu ciocolatele obișnuite, dar și accesibile ca preț.

Ingrediente

Blatul coroniței:
 5 ouă mici
 sare
 5 ml îndulcitor
 1 tsp vanilie Bourbon pudră (din păstăi mărunțite)
 1 tsp coajă rasă de portocală (ținută în zahăr la borcan)
 100 gr făină (4 linguri)
 70 ml ulei
 5 gr praf de copt
Crema de ciocolată neagră:
 150 ml frișca lichidă
 55 gr ciocolată neagră
 1 tsp cafea măcinată
Crema decor verde:
 100 ml frișca lichidă
 40 gr ciocolată albă
 1 tsp colorant natural pudră verde
 1 tsp apă caldă
Decor:
 1 mandarină
 Perle de zahăr
 Fulgi de nea de zahăr
 Fulgi de cocos

Indicații

Blatul coroniței:
1

Se separă ouăle. Se bat spumă albușurile și un praf de sare, cu mixerul, se adaugă treptat gălbenușurile, îndulcitorul, pudra de vanilie, coaja rasă de portocală și uleiul. Se adaugă apoi și făina și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă.

2

Se toarnă compoziția (trebuie să obțineți un aluat moale ca la chec) într-o tavă de guguluf, unsă cu unt și tapetată cu făină.

3

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (aprox 30 min, însă aveți grijă să nu-l uscați).

4

După ce s-a răcit, se scoate din forma guguluf, se răstoarnă într-o altă tavă (și se lasă cu fundul în sus).

Crema de ciocolată neagră:
5

se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata neagră (cuvertură 52 % cacao), se amestecă dîn când în când, până se topește. Se dă deoparte la răcit. După ce s-a răcit, se adaugă cafeaua măcinată și se bate cu mixerul, să devină cremoasă.

Crema decor verde:
6

se încălzește pe baie de abur frișca lichidă împreună cu ciocolata albă, amestecând până se topește. Se dă deoparte. După ce s-a răcit, se adaugă colorantul verde pudră dizolvat înainte într-o linguriță de apă caldă, se amestecă bine, cu mixerul.

Montare și decor:
7

se scobește din coroniță, se umple cu crema de ciocolată neagră, cu ajutorul unui poș. Apoi se fac flori din crema verde, folosind de asemenea un poș.
Se decorează cu perluțe, felii de mandarină, fulgi din zahăr și fulgi de cocos.

8

Notă: pentru cremele de ciocolată, în general, vă recomand să folosiți cuverturi de ciocolată (se găsesc în orice supermarket), sunt calitative comparativ cu ciocolatele obișnuite, dar și accesibile ca preț.

Coroniță de Crăciun