Cozonac

AutorCornelly01
DificultateIntermediar

Cel mai usor cozonac.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 40 minuteTimp de preparare1 orăTimp total2 ore 40 minute

Ingrediente:

 1 kg făină
 8 oua
 450 gr zahar
 300 ml lapte caldut
 50 gr unt
 50 gr ulei
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr smantana
 400 gr nuci, alune pădure
 2 tbsp cacao
 1 tbsp esenta rom
 1 tbsp esenta vanilie
 1 tbsp coaja lamaie rasa
 3 tbsp Finetti sau Nutella

Mod de preparare:

1

Se pastreaza unul din oua pentru " unsul" cozonacului la final. Restul de 7 oua : se separa galbenusurile de albusuri si se cerne faina.

2

Se pregateste maiaua astfel : 1 lingura faina, 1 lingura zahar, drojdia si 7 linguri lapte caldut se amesteca si se lasa pana isi dubleaza volumul.

3

Se dizolva 300 g zahar in restul de lapte.

4

Se adauga maiaua, laptele cu zahar, smantana, untul, uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie si se framanta aproximativ 20 minute. Se poate framanta si la aparat.

5

Se lasa aluatul la dospit o ora. Eu l-am inpartit in doua bucati inainte de a-l lasa la dospit si am lasat cele doua parti sa creasca separat.

6

Inainte de trecerea celor 60 de minute de dospit se incepe pregătirea cremei.

7

Se bat albusurile spuma cu 150g zahar.

8

Se adauga in spuma de albus nuca ( sau alunele de padure), esenta de rom, cele 3 linguri de nutella si cele 2 linguri de cacao si se amesteca bine.

9

Se ia una dintre cele doua bucati si se împarte in doua. Fiecare bucata la randul ei se mai framanta un pic pe un blat uns cu ulei.

10

Se intinde cu sucitorul ( facaletul) si se pune din crema realizata. Se ruleaza si se lasa deoparte pana se intinde si cea de-a doua bucata.

11

Se impletesc cele doua bucati si se pun intr-o tava cu hartie de copt.
Se unge cu ou batut.

12

Se repeta aceeasi pasi si cu cea de-a doua bucata dospita.

13

Se mai lasa la crescut 30 minute.
Dupa cele 30 minute se mai unge inca o data cu ou si se presara zahar.

14

Se baga la cuptor aproximativ 60 minute.

15

Se scoate din cuptor cand devine aramiu (se poate face testul cu scobitoarea) si se lasa la racit pe un gratar.

Ingrediente

 1 kg făină
 8 oua
 450 gr zahar
 300 ml lapte caldut
 50 gr unt
 50 gr ulei
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr smantana
 400 gr nuci, alune pădure
 2 tbsp cacao
 1 tbsp esenta rom
 1 tbsp esenta vanilie
 1 tbsp coaja lamaie rasa
 3 tbsp Finetti sau Nutella

Indicații

1

Se pastreaza unul din oua pentru " unsul" cozonacului la final. Restul de 7 oua : se separa galbenusurile de albusuri si se cerne faina.

2

Se pregateste maiaua astfel : 1 lingura faina, 1 lingura zahar, drojdia si 7 linguri lapte caldut se amesteca si se lasa pana isi dubleaza volumul.

3

Se dizolva 300 g zahar in restul de lapte.

4

Se adauga maiaua, laptele cu zahar, smantana, untul, uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie si se framanta aproximativ 20 minute. Se poate framanta si la aparat.

5

Se lasa aluatul la dospit o ora. Eu l-am inpartit in doua bucati inainte de a-l lasa la dospit si am lasat cele doua parti sa creasca separat.

6

Inainte de trecerea celor 60 de minute de dospit se incepe pregătirea cremei.

7

Se bat albusurile spuma cu 150g zahar.

8

Se adauga in spuma de albus nuca ( sau alunele de padure), esenta de rom, cele 3 linguri de nutella si cele 2 linguri de cacao si se amesteca bine.

9

Se ia una dintre cele doua bucati si se împarte in doua. Fiecare bucata la randul ei se mai framanta un pic pe un blat uns cu ulei.

10

Se intinde cu sucitorul ( facaletul) si se pune din crema realizata. Se ruleaza si se lasa deoparte pana se intinde si cea de-a doua bucata.

11

Se impletesc cele doua bucati si se pun intr-o tava cu hartie de copt.
Se unge cu ou batut.

12

Se repeta aceeasi pasi si cu cea de-a doua bucata dospita.

13

Se mai lasa la crescut 30 minute.
Dupa cele 30 minute se mai unge inca o data cu ou si se presara zahar.

14

Se baga la cuptor aproximativ 60 minute.

15

Se scoate din cuptor cand devine aramiu (se poate face testul cu scobitoarea) si se lasa la racit pe un gratar.

Cozonac