Cozonac Botoșănean

Autormironbianca
DificultateÎncepător

Cozonac pufos, aromat, nelipsit de pe masa de Paște!

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 20 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore

Ingrediente:

 1 kg făină
 350 gr zahar
 5 ouă
 250 gr smântână
 150 gr unt
 50 ml ulei
 1 tsp esență de rom
 50 gr drojdie
 250 ml lapte
 1 tsp sare
 250 gr nucă măcinată
 1 baton cacao
 150 gr Stafide
 1 baton rahat

Mod de preparare:

1

Toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei înaintea preparării.

2

Se adaugă intr-un bol făina, smântâna, untul, uleiul, gălbenușurile și esența de rom.

3

Într-un bol pregatim maiaua, adăugând laptele(călduț) , cele 250 gr de zahar si drojdia. Toate se amestecă și se adaugă peste restul ingredientelor.

4

Se frământă aluatul preț de câteva minute, până ajunge la o consistență moale și usor lipicioasă.

5

După frământare, aluatul se lasă la dospit (40 min) într-o cameră călduroasă pentru a oferi un mediu prielnic creșteri aluatului.

6

Între timp se prepara umplutura cozonacilor.
Cele 5 albușuri se mixează cu restul de zahar (100 gr), se adaugă cantitatea de cacao si cea de nucă macinată.

7

Se cântărește 500 gr de aluat, se întinde aluatul si se adaugă crema, stafidele si rahatul. Se rulează cozonacul si se lăsa la dospit in formă.

8

In cuptor se pune un vas cu apa si se incalzeste cuptorul. Se lasă la dospit cozonacul in mediul creat pentru 30 minute.

9

După ce cozonacul a stat la dospit, îl puneam la copt timp de 40-50 minute la 180°C.

Ingrediente

 1 kg făină
 350 gr zahar
 5 ouă
 250 gr smântână
 150 gr unt
 50 ml ulei
 1 tsp esență de rom
 50 gr drojdie
 250 ml lapte
 1 tsp sare
 250 gr nucă măcinată
 1 baton cacao
 150 gr Stafide
 1 baton rahat

Indicații

1

Toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei înaintea preparării.

2

Se adaugă intr-un bol făina, smântâna, untul, uleiul, gălbenușurile și esența de rom.

3

Într-un bol pregatim maiaua, adăugând laptele(călduț) , cele 250 gr de zahar si drojdia. Toate se amestecă și se adaugă peste restul ingredientelor.

4

Se frământă aluatul preț de câteva minute, până ajunge la o consistență moale și usor lipicioasă.

5

După frământare, aluatul se lasă la dospit (40 min) într-o cameră călduroasă pentru a oferi un mediu prielnic creșteri aluatului.

6

Între timp se prepara umplutura cozonacilor.
Cele 5 albușuri se mixează cu restul de zahar (100 gr), se adaugă cantitatea de cacao si cea de nucă macinată.

7

Se cântărește 500 gr de aluat, se întinde aluatul si se adaugă crema, stafidele si rahatul. Se rulează cozonacul si se lăsa la dospit in formă.

8

In cuptor se pune un vas cu apa si se incalzeste cuptorul. Se lasă la dospit cozonacul in mediul creat pentru 30 minute.

9

După ce cozonacul a stat la dospit, îl puneam la copt timp de 40-50 minute la 180°C.

Note

Cozonac Botoșănean