Cozonac cu cacao, ciocolata, portocala si rahat

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Cozonac impletit cu multa cacao, ciocolata, coaja de portocala si de lămâie si rahat de trandafiri.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 oreTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore 40 minute

Ingrediente:

pentru 1 cozonac:
 4 ouă
 500 gr făină
 200 ml apă caldă
 25 gr drojdie proaspătă
 sare
 3 tbsp zahăr
 100 ml ulei (pentru framantat)
pentru umplut:
 5 tbsp zahăr
 1 tbsp zahăr vanilat
 4 tbsp cacao
 Rahat de trandafiri
 Coajă de portocalaă
 Coajă de lămâie

Mod de preparare:

1

Mai întâi pregătim maiaua: se fărâma drojdia într-un castronel şi se amestecă bine cu puţină apă călduţă şi o linguriţă de zahăr, se adaugă puţină făină şi se amestecă până se obţine o pastă care se lasă la crescut cam 15-20 de minute.

2

Se adaugă restul ingredientelor: zahărul, făina pusă în ploaie, ouăle (unul câte unul), un vârf de linguriţă cu sare şi restul de apă. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă aluatul până se desprinde de pe maini. Apoi se lasă la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul).

3

Se presară masa de lucru cu făină şi se împarte aluatul în 3 părţi. Se întinde prima cocă cu mâinile, se presară o parte din amestecul de zahăr, zahăr vanilat şi cacao, apoi se presara şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan, coajă de lămâie, rahat mărunţit şi ciocolata preferată (cu lapte sau amăruie) ruptă în bucăţele mici. Se rulează aluatul şi se procedează la fel şi cu celelalte două. Se împletesc cele 3 aluaturi.

4

Se aşază cozonacul în tavă, pe foaie de copt şi se mai lasă la crescut cam 15 minute. Apoi se unge cu un gălbenuş de ou bătut bine. Se dă cozonacul la cuptorul preîncălzit, la foc mic, cam 40 de minute sau până se rumeneşte bine. Când este gata, se scoate şi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răceşte, se poate felia.
Poftă Bună!

Ingrediente

pentru 1 cozonac:
 4 ouă
 500 gr făină
 200 ml apă caldă
 25 gr drojdie proaspătă
 sare
 3 tbsp zahăr
 100 ml ulei (pentru framantat)
pentru umplut:
 5 tbsp zahăr
 1 tbsp zahăr vanilat
 4 tbsp cacao
 Rahat de trandafiri
 Coajă de portocalaă
 Coajă de lămâie

Indicații

1

Mai întâi pregătim maiaua: se fărâma drojdia într-un castronel şi se amestecă bine cu puţină apă călduţă şi o linguriţă de zahăr, se adaugă puţină făină şi se amestecă până se obţine o pastă care se lasă la crescut cam 15-20 de minute.

2

Se adaugă restul ingredientelor: zahărul, făina pusă în ploaie, ouăle (unul câte unul), un vârf de linguriţă cu sare şi restul de apă. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă aluatul până se desprinde de pe maini. Apoi se lasă la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul).

3

Se presară masa de lucru cu făină şi se împarte aluatul în 3 părţi. Se întinde prima cocă cu mâinile, se presară o parte din amestecul de zahăr, zahăr vanilat şi cacao, apoi se presara şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan, coajă de lămâie, rahat mărunţit şi ciocolata preferată (cu lapte sau amăruie) ruptă în bucăţele mici. Se rulează aluatul şi se procedează la fel şi cu celelalte două. Se împletesc cele 3 aluaturi.

4

Se aşază cozonacul în tavă, pe foaie de copt şi se mai lasă la crescut cam 15 minute. Apoi se unge cu un gălbenuş de ou bătut bine. Se dă cozonacul la cuptorul preîncălzit, la foc mic, cam 40 de minute sau până se rumeneşte bine. Când este gata, se scoate şi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răceşte, se poate felia.
Poftă Bună!

Cozonac cu cacao, ciocolata, portocala si rahat