Cozonac cu mac, un dulce specific sărbătorilor din țara noastră.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început, se dizolvă drojdia în 150 ml lapte călduț, împreună cu o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se lasă să crească 15 minute.
Intr-un castron mai mare punem făina pe care o amestecăm cu praful de sare. Facem o gaură în mijloc și punem drojdia crescută.
Separat, amestecăm zahărul cu laptele călduț și zahărul vanilat.
Punem gălbenușurile peste făină, adăugăm coaja de lămâie și esența de vanilie. Adăugăm din lapte, puțin la început și începem să frământăm.
După ce am terminat laptele, adăugăm ulei, tot puțin câte puțin și îl încorporăm bine în aluat.
Ungem aluatul cu puțin ulei deasupra,punem un prosop curat și îl lăsăm să crească până își dublează/triplează volumul.
Punem zahărul în lapte pe foc și lăsăm pe foc până când zahărul s-a dizolvat. Compoziția o turnăm peste macul măcinat. Adăugăm aici esența de vanilie și coaja de lămâie.
Cand aluatul a crescut, îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare bucată o întindem cu ajutorul unui sucitor și punem din compoziția cu mac. Rulăm apoi aluatul și mai facem încă o bucată, la fel. Cele două bucăți de aluat le împletim și punem rezultatul într-o tavă pentru cozonaci.
Lăsăm aluatul în tavă să crească pentru aproximativ o oră, apoi îl ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte.
Coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru aproximativ 45 de minute.
Ingrediente
Indicații
Pentru început, se dizolvă drojdia în 150 ml lapte călduț, împreună cu o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se lasă să crească 15 minute.
Intr-un castron mai mare punem făina pe care o amestecăm cu praful de sare. Facem o gaură în mijloc și punem drojdia crescută.
Separat, amestecăm zahărul cu laptele călduț și zahărul vanilat.
Punem gălbenușurile peste făină, adăugăm coaja de lămâie și esența de vanilie. Adăugăm din lapte, puțin la început și începem să frământăm.
După ce am terminat laptele, adăugăm ulei, tot puțin câte puțin și îl încorporăm bine în aluat.
Ungem aluatul cu puțin ulei deasupra,punem un prosop curat și îl lăsăm să crească până își dublează/triplează volumul.
Punem zahărul în lapte pe foc și lăsăm pe foc până când zahărul s-a dizolvat. Compoziția o turnăm peste macul măcinat. Adăugăm aici esența de vanilie și coaja de lămâie.
Cand aluatul a crescut, îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare bucată o întindem cu ajutorul unui sucitor și punem din compoziția cu mac. Rulăm apoi aluatul și mai facem încă o bucată, la fel. Cele două bucăți de aluat le împletim și punem rezultatul într-o tavă pentru cozonaci.
Lăsăm aluatul în tavă să crească pentru aproximativ o oră, apoi îl ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte.
Coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru aproximativ 45 de minute.