fbpx

Cozonac cu mac

AutorAlisa97
DificultateIntermediar

Cozonac cu mac, un dulce specific sărbătorilor din țara noastră.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare40 minsTimp de gătire / răcire1 oră 40 minsTimp Total2 ore 20 mins

Ingrediente:

 1 kg făină
 50 g drojdie proaspătă
 250 g zahăr
 5 gălbenușuri
 400 ml lapte cald
 150 ml ule
 2 fl oz zahăr vanilat
 1 linguri(ă) esență de vanilie
 1 linguri(ă) coaja rasă de la o lămâie
 1 linguri(ă) un praf de sare
Umplutură :
 250 g mac măcinat
 80 g zahăr
 1 linguri(ă) esență de vanilie
 100 ml lapte
Design :
 1 gălbenuș
 1 linguri(ă) lapte

Mod de preparare:

1

Pentru început, se dizolvă drojdia în 150 ml lapte călduț, împreună cu o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se lasă să crească 15 minute.

2

Intr-un castron mai mare punem făina pe care o amestecăm cu praful de sare. Facem o gaură în mijloc și punem drojdia crescută.

3

Separat, amestecăm zahărul cu laptele călduț și zahărul vanilat.

4

Punem gălbenușurile peste făină, adăugăm coaja de lămâie și esența de vanilie. Adăugăm din lapte, puțin la început și începem să frământăm.

5

După ce am terminat laptele, adăugăm ulei, tot puțin câte puțin și îl încorporăm bine în aluat.

6

Ungem aluatul cu puțin ulei deasupra,punem un prosop curat și îl lăsăm să crească până își dublează/triplează volumul.

Umplutura :
7

Punem zahărul în lapte pe foc și lăsăm pe foc până când zahărul s-a dizolvat. Compoziția o turnăm peste macul măcinat. Adăugăm aici esența de vanilie și coaja de lămâie.

8

Cand aluatul a crescut, îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare bucată o întindem cu ajutorul unui sucitor și punem din compoziția cu mac. Rulăm apoi aluatul și mai facem încă o bucată, la fel. Cele două bucăți de aluat le împletim și punem rezultatul într-o tavă pentru cozonaci.

9

Lăsăm aluatul în tavă să crească pentru aproximativ o oră, apoi îl ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte.

10

Coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru aproximativ 45 de minute.

Ingrediente

 1 kg făină
 50 g drojdie proaspătă
 250 g zahăr
 5 gălbenușuri
 400 ml lapte cald
 150 ml ule
 2 fl oz zahăr vanilat
 1 linguri(ă) esență de vanilie
 1 linguri(ă) coaja rasă de la o lămâie
 1 linguri(ă) un praf de sare
Umplutură :
 250 g mac măcinat
 80 g zahăr
 1 linguri(ă) esență de vanilie
 100 ml lapte
Design :
 1 gălbenuș
 1 linguri(ă) lapte

Direcții

1

Pentru început, se dizolvă drojdia în 150 ml lapte călduț, împreună cu o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se lasă să crească 15 minute.

2

Intr-un castron mai mare punem făina pe care o amestecăm cu praful de sare. Facem o gaură în mijloc și punem drojdia crescută.

3

Separat, amestecăm zahărul cu laptele călduț și zahărul vanilat.

4

Punem gălbenușurile peste făină, adăugăm coaja de lămâie și esența de vanilie. Adăugăm din lapte, puțin la început și începem să frământăm.

5

După ce am terminat laptele, adăugăm ulei, tot puțin câte puțin și îl încorporăm bine în aluat.

6

Ungem aluatul cu puțin ulei deasupra,punem un prosop curat și îl lăsăm să crească până își dublează/triplează volumul.

Umplutura :
7

Punem zahărul în lapte pe foc și lăsăm pe foc până când zahărul s-a dizolvat. Compoziția o turnăm peste macul măcinat. Adăugăm aici esența de vanilie și coaja de lămâie.

8

Cand aluatul a crescut, îl împărțim în 4 părți egale. Fiecare bucată o întindem cu ajutorul unui sucitor și punem din compoziția cu mac. Rulăm apoi aluatul și mai facem încă o bucată, la fel. Cele două bucăți de aluat le împletim și punem rezultatul într-o tavă pentru cozonaci.

9

Lăsăm aluatul în tavă să crească pentru aproximativ o oră, apoi îl ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte.

10

Coacem cozonacii în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru aproximativ 45 de minute.

Cozonac cu mac