Cozonac cu nucă

Autorszolosi.i
DificultateIntermediar

Cozonac cu nucă, rețetă de casă care vă garantează obținerea unui desert delicios, aromat și cu umplutură din belșug.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire3 oreTimp de preparare35 minuteTimp total3 ore 35 minute

Ingrediente:

Pentru maia
 50 ml lapte călduț
 10 gr drojdie proaspătă
 o linguriță zahăr pudră
 o linguriță făină
Pentru aluat
 330 gr făină
 un gălbenuș
 60 ml lapte călduț
 50 unt
 ½ tsp sare
Pentru umplutură
 50 gr nuci
 150 gr alune
 100 ml lapte
 50 gr zahăr pudră
 un ou
 o lingură miere
 un pic de esență de rom
 o linguriță scorțisoară
Pentru copt
 100 ml lapte
 3 tbsp zahăr

Mod de preparare:

1

Pentru maia, în laptele călduț se dizolvă drojdia, se adaugă zahărul și făina, se amestecă și se lasă 5 minute la cald, să crească.

2

Apoi, se pun în cuva robotului făina, sarea, un gălbenuș, laptele călduț, untul topit și maiaua. Se lasă 15 minute. Se mixează bine până se obține un aluat omogen, apoi se acoperă vasul și se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, pentru 90 de minute.

3

Pentru umplutură, nucile și alunele se mixează, se adaugă laptele călduț amestecat cu zahărul, se amestecă, se pun romul și scorțisoara, se amestecă pentru a se răci și apoi se adaugă oul și mierea. Se amestecă foarte bine.

4

Aluatul se pune pe masă, se întinde, se umple, se rulează și se pune în tavă unsă cu ulei. Se unge cu lapte îndulcit și se lasă 30 de minute. Se coace apoi 35 de minute, și, la final, cât este cald, se unge din nou cu lapte îndulcit și se lasă 15 minute în tavă. Apoi se scoate și se lasă la răcit complet și se pudrează cu zahăr.

Ingrediente

Pentru maia
 50 ml lapte călduț
 10 gr drojdie proaspătă
 o linguriță zahăr pudră
 o linguriță făină
Pentru aluat
 330 gr făină
 un gălbenuș
 60 ml lapte călduț
 50 unt
 ½ tsp sare
Pentru umplutură
 50 gr nuci
 150 gr alune
 100 ml lapte
 50 gr zahăr pudră
 un ou
 o lingură miere
 un pic de esență de rom
 o linguriță scorțisoară
Pentru copt
 100 ml lapte
 3 tbsp zahăr

Indicații

1

Pentru maia, în laptele călduț se dizolvă drojdia, se adaugă zahărul și făina, se amestecă și se lasă 5 minute la cald, să crească.

2

Apoi, se pun în cuva robotului făina, sarea, un gălbenuș, laptele călduț, untul topit și maiaua. Se lasă 15 minute. Se mixează bine până se obține un aluat omogen, apoi se acoperă vasul și se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, pentru 90 de minute.

3

Pentru umplutură, nucile și alunele se mixează, se adaugă laptele călduț amestecat cu zahărul, se amestecă, se pun romul și scorțisoara, se amestecă pentru a se răci și apoi se adaugă oul și mierea. Se amestecă foarte bine.

4

Aluatul se pune pe masă, se întinde, se umple, se rulează și se pune în tavă unsă cu ulei. Se unge cu lapte îndulcit și se lasă 30 de minute. Se coace apoi 35 de minute, și, la final, cât este cald, se unge din nou cu lapte îndulcit și se lasă 15 minute în tavă. Apoi se scoate și se lasă la răcit complet și se pudrează cu zahăr.

Note

Cozonac cu nucă