Cozonac cu nucă

Autormagda.srecipes
DificultateIntermediar

Cozonac pufos și delicios.

ShareSalvează
Randamente2 porțiiTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

Pentru aluat :
 1 kg făină albă superioară
 80 gr unt
 150 gr zahăr
 35 gr drojdie proaspătă
 500 ml lapte
 5 ouă (Gălbenușuri)
 1 tsp sare
 2 fiole esență de vanilie
 50 ml ulei
 coajă de portocală și lămâie
Pentru umplutură :
 450 gr nucă măcinată
 100 gr zahăr
 2 tbsp cacao
 cele 5 albușuri ramase
 esență de rom
 stafide (opțional)

Mod de preparare:

1

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei.

Pregătim aluatul :
2

Se opărește cu jumatate din catitatea de lapte, făina cernută în care am adăugat untul, sarea și o parte din zahăr.

Pregătim maiaua :
3

Drojdia, zahărul și puțină făină, se amestecă cu câteva linguri de lapte călduț și se lasă la crescut.

4

Încorporați ouăle, maiaua, aromele și restul de lapte și frământați cu ajutorul uleiului până se obține un aluat ferm și nelipicios. Se acoperă și se lasă la crescut până își dublează volumul.

Pentru umplutură :
5

Peste nuca măcinată se adaugă cacao, esența, albușurile bătute spumă cu zaharul.

6

Apoi, aluatul se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe. Se ruleaza, se împletesc și se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut din nou până își dublează volumul, se ung cu gălbenuș de ou și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180˚C pentru aproximativ 45 de minute.

Ingrediente

Pentru aluat :
 1 kg făină albă superioară
 80 gr unt
 150 gr zahăr
 35 gr drojdie proaspătă
 500 ml lapte
 5 ouă (Gălbenușuri)
 1 tsp sare
 2 fiole esență de vanilie
 50 ml ulei
 coajă de portocală și lămâie
Pentru umplutură :
 450 gr nucă măcinată
 100 gr zahăr
 2 tbsp cacao
 cele 5 albușuri ramase
 esență de rom
 stafide (opțional)

Indicații

1

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei.

Pregătim aluatul :
2

Se opărește cu jumatate din catitatea de lapte, făina cernută în care am adăugat untul, sarea și o parte din zahăr.

Pregătim maiaua :
3

Drojdia, zahărul și puțină făină, se amestecă cu câteva linguri de lapte călduț și se lasă la crescut.

4

Încorporați ouăle, maiaua, aromele și restul de lapte și frământați cu ajutorul uleiului până se obține un aluat ferm și nelipicios. Se acoperă și se lasă la crescut până își dublează volumul.

Pentru umplutură :
5

Peste nuca măcinată se adaugă cacao, esența, albușurile bătute spumă cu zaharul.

6

Apoi, aluatul se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe. Se ruleaza, se împletesc și se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut din nou până își dublează volumul, se ung cu gălbenuș de ou și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180˚C pentru aproximativ 45 de minute.

Cozonac cu nucă