O rețetă de cozonac cu nucă transmisă cu drag din generație în generație.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia în laptele călduț. Se freacă gălbenușurile cu sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mirodeniile și smântâna. Încălzim la foc mic compoziția până devine călduță.
Într-un bol suficient de încăpător punem făina și facem o gaură în mijlocul ei. Turnăm drojdia înmuiată în lapte și amestecul cald de smântână, oul și începem să încorporăm.
Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț.
Se frământă cu mâinile unse cu unt, repetând când devine iar lipicios. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete. Se lasă la crescut până se dublează în volum (minim o oră) într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se apropie de o sursă de căldură.
Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul, apoi cacaoa.
Se adaugă laptele călduț peste nucă, apoi se încorporează cu albușurile până amestecul este uniform.
După ce aluatul a crescut, se mai frământă un minut și se împarte în 4 porții egale. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.
Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile unse cu unt sau tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute.
Se ung deasupra cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ o oră, sau mai mult în funcție de puterea cuptorului.
Când se scot din cuptor, se ung cu un sirop făcut din apă și zahăr și se acoperă cu un prosop umed.
Ingrediente
Indicații
Se înmoaie drojdia în laptele călduț. Se freacă gălbenușurile cu sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mirodeniile și smântâna. Încălzim la foc mic compoziția până devine călduță.
Într-un bol suficient de încăpător punem făina și facem o gaură în mijlocul ei. Turnăm drojdia înmuiată în lapte și amestecul cald de smântână, oul și începem să încorporăm.
Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț.
Se frământă cu mâinile unse cu unt, repetând când devine iar lipicios. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete. Se lasă la crescut până se dublează în volum (minim o oră) într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se apropie de o sursă de căldură.
Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul, apoi cacaoa.
Se adaugă laptele călduț peste nucă, apoi se încorporează cu albușurile până amestecul este uniform.
După ce aluatul a crescut, se mai frământă un minut și se împarte în 4 porții egale. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.
Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile unse cu unt sau tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute.
Se ung deasupra cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ o oră, sau mai mult în funcție de puterea cuptorului.
Când se scot din cuptor, se ung cu un sirop făcut din apă și zahăr și se acoperă cu un prosop umed.