fbpx

Cozonac cu nucă

AvatarAutorBakewell
DificultateIntermediar

O rețetă de cozonac cu nucă transmisă cu drag din generație în generație.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 40 minsTimp de gătire / răcire1 orăTimp Total2 ore 40 mins

Ingrediente:

Pentru aluat :
 1250 g făină pentru cozonac
 300 g zahăr
 5 gălbenușuri
 100 g unt/Ulei/Margarină
 1 linguriță(e) sare
 50 g drojdie
 200 ml smântână sau iaurt grecesc
 100 ml lapte
 mirodenii
Pentru cremă :
 5 albușuri
 350 g nucă mărunțită
 5 linguri(ă) lapte
 5 linguri(ă) cacao
 200 g zahăr
 1 linguriță(e) esență de rom
 1 linguriță(e) coajă rasă de portocală

Mod de preparare:

Pentru aluat :
1

Se înmoaie drojdia în laptele călduț. Se freacă gălbenușurile cu sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mirodeniile și smântâna. Încălzim la foc mic compoziția până devine călduță.

2

Într-un bol suficient de încăpător punem făina și facem o gaură în mijlocul ei. Turnăm drojdia înmuiată în lapte și amestecul cald de smântână, oul și începem să încorporăm.

3

Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț.

4

Se frământă cu mâinile unse cu unt, repetând când devine iar lipicios. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete. Se lasă la crescut până se dublează în volum (minim o oră) într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se apropie de o sursă de căldură.

Pentru cremă :
5

Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul, apoi cacaoa.

6

Se adaugă laptele călduț peste nucă, apoi se încorporează cu albușurile până amestecul este uniform.

Asamblare cozonaci :
7

După ce aluatul a crescut, se mai frământă un minut și se împarte în 4 porții egale. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.

8

Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile unse cu unt sau tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute.

9

Se ung deasupra cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ o oră, sau mai mult în funcție de puterea cuptorului.

10

Când se scot din cuptor, se ung cu un sirop făcut din apă și zahăr și se acoperă cu un prosop umed.

Ingrediente

Pentru aluat :
 1250 g făină pentru cozonac
 300 g zahăr
 5 gălbenușuri
 100 g unt/Ulei/Margarină
 1 linguriță(e) sare
 50 g drojdie
 200 ml smântână sau iaurt grecesc
 100 ml lapte
 mirodenii
Pentru cremă :
 5 albușuri
 350 g nucă mărunțită
 5 linguri(ă) lapte
 5 linguri(ă) cacao
 200 g zahăr
 1 linguriță(e) esență de rom
 1 linguriță(e) coajă rasă de portocală

Direcții

Pentru aluat :
1

Se înmoaie drojdia în laptele călduț. Se freacă gălbenușurile cu sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mirodeniile și smântâna. Încălzim la foc mic compoziția până devine călduță.

2

Într-un bol suficient de încăpător punem făina și facem o gaură în mijlocul ei. Turnăm drojdia înmuiată în lapte și amestecul cald de smântână, oul și începem să încorporăm.

3

Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț.

4

Se frământă cu mâinile unse cu unt, repetând când devine iar lipicios. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete. Se lasă la crescut până se dublează în volum (minim o oră) într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu un prosop și se apropie de o sursă de căldură.

Pentru cremă :
5

Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul, apoi cacaoa.

6

Se adaugă laptele călduț peste nucă, apoi se încorporează cu albușurile până amestecul este uniform.

Asamblare cozonaci :
7

După ce aluatul a crescut, se mai frământă un minut și se împarte în 4 porții egale. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.

8

Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile unse cu unt sau tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute.

9

Se ung deasupra cu un ou bătut amestecat cu puțin lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ o oră, sau mai mult în funcție de puterea cuptorului.

10

Când se scot din cuptor, se ung cu un sirop făcut din apă și zahăr și se acoperă cu un prosop umed.

Cozonac cu nucă