fbpx

Cozonac pufos cu nuca

AutorCarmen Sorina
DificultateAvansat

Cozonac pufos cu nuca.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare3 oreTimp de gătire / răcire50 minsTimp Total3 ore 50 mins

Ingrediente:

Pentru maia :
 25 g drojdie proaspata
 1 linguri(ă) faina
 1 linguri(ă) zahar brun
 2 linguri(ă) lapte caldut
Pentru aluat :
 500 g faina
 275 ml lapte caldut
 70 g zahar brun
 3 galbenusuri
 1 praf sare
 1 linguriță(e) esenta vanilie si rom
 coaja de la o portocala/lamaie
 20 g ulei
 50 g unt (la temperatura camerei)
Pentru umplutura :
 300 g nuca macinata
 3 linguri(ă) zahar brun
 3 linguri(ă) cacao
 1 linguriță(e) esenta rom
Pentru uns cozonacul :
 1 galbenus de ou
 1 linguri(ă) lapte

Mod de preparare:

Pentru maia :
1

Se pune drojdia intr-un bol si se zdrobeste cu o furculita. Se adauga o lingura de faina, o lingura de zahar brun si 2 linguri de lapte caldut. Se amesteca si se lasa sa dospeasca intr-un loc cald 20 min.

Pentru aluat :
2

Se combina laptele cald cu zaharul brun, esenta de vanilie si rom si coaja de la o portocala. Se amesteca toate pana se dizolva zaharul.

3

Se pune intr-un bol incapator faina, maiaua si galbenusurile frecate cu un praf de sare. Se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele.

4

Se adauga laptele caldut putin cate putin si se amesteca in continuare.

5

Se adauga untul putin cate putin pana cand se incorporeaza tot, apoi se adauga uleiul si se framanta in continuare 40-45 minute.

6

Cand e gata de framantat, se acopera cu un prosop si se lasa aluatul o ora la dospit intr-un loc cald.

7

Cand aluatul a dospit, se unge suprafata de lucru si mainile cu ulei si se imparte aluatul in doua.

8

Se intind cu palmele doua foi si se pune umplutura.

9

Se ruleaza foile de aluat si se impletesc. Se pune cozonacul in forma de copt si se lasa la crescut inca 30 minute, acoperit cu un prosop.

10

Se combina galbenusul cu o lingura de lapte si se unge cozonacul.

11

Se baga cozonacul la cuptor la 170 ˚C timp de 50 minute.

Umplutura :
12

Nuca macinata se combina cu zaharul, cacao si esenta de rom.

Ingrediente

Pentru maia :
 25 g drojdie proaspata
 1 linguri(ă) faina
 1 linguri(ă) zahar brun
 2 linguri(ă) lapte caldut
Pentru aluat :
 500 g faina
 275 ml lapte caldut
 70 g zahar brun
 3 galbenusuri
 1 praf sare
 1 linguriță(e) esenta vanilie si rom
 coaja de la o portocala/lamaie
 20 g ulei
 50 g unt (la temperatura camerei)
Pentru umplutura :
 300 g nuca macinata
 3 linguri(ă) zahar brun
 3 linguri(ă) cacao
 1 linguriță(e) esenta rom
Pentru uns cozonacul :
 1 galbenus de ou
 1 linguri(ă) lapte

Direcții

Pentru maia :
1

Se pune drojdia intr-un bol si se zdrobeste cu o furculita. Se adauga o lingura de faina, o lingura de zahar brun si 2 linguri de lapte caldut. Se amesteca si se lasa sa dospeasca intr-un loc cald 20 min.

Pentru aluat :
2

Se combina laptele cald cu zaharul brun, esenta de vanilie si rom si coaja de la o portocala. Se amesteca toate pana se dizolva zaharul.

3

Se pune intr-un bol incapator faina, maiaua si galbenusurile frecate cu un praf de sare. Se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele.

4

Se adauga laptele caldut putin cate putin si se amesteca in continuare.

5

Se adauga untul putin cate putin pana cand se incorporeaza tot, apoi se adauga uleiul si se framanta in continuare 40-45 minute.

6

Cand e gata de framantat, se acopera cu un prosop si se lasa aluatul o ora la dospit intr-un loc cald.

7

Cand aluatul a dospit, se unge suprafata de lucru si mainile cu ulei si se imparte aluatul in doua.

8

Se intind cu palmele doua foi si se pune umplutura.

9

Se ruleaza foile de aluat si se impletesc. Se pune cozonacul in forma de copt si se lasa la crescut inca 30 minute, acoperit cu un prosop.

10

Se combina galbenusul cu o lingura de lapte si se unge cozonacul.

11

Se baga cozonacul la cuptor la 170 ˚C timp de 50 minute.

Umplutura :
12

Nuca macinata se combina cu zaharul, cacao si esenta de rom.

Cozonac pufos cu nuca