Cozonac cu nucă din belşug

AutorGeorgiana.
DificultateAvansat

Dacă iubiţi cozonacul pufos cu foarte multă cremă de nucă, aceată reţetă este ceea ce cautaţi. Cantităţile sunt pentru a obţine doi cozonaci.
Spor la gătit!

ShareSave
Randamente2 porțiiTimp de pregătire2 ore 40 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total3 ore 30 minute

Ingrediente:

Pentru aluat :
 1 kg făină
 250 gr zahăr
 5 gălbenuşuri
 50 gr drojdie proaspătă/ 20 g drojdie uscată
 450 ml lapte
 50 ml iaurt gras/ smântână
 100 gr unt
 50 ml ulei
 mirodenii după preferinţă
 1 tsp sare
Pentru cremă :
 800-900 g nucă măcinată
 67 tbsp lapte fierbinte
 5 albuşuri
 150 gr zahăr
 3 tbsp cacao
 1 tbsp esenţă rom
Pentru uns :
 1 ou
 1 tbsp mac
 1 tbsp zahăr

Mod de preparare:

Pregătim maiaua :
1

Într-un bol punem drojdia, o lingură de făină, una de zahăr şi 3-4 linguri de lapte călduț (NU fierbinte). Amestecăm pănă se crează o pastă. Se lasă să dospească într-un loc cald 15-20 minute, până îşi dubleză volumul.

Pentru aluat :
2

Amestecăm laptele călduţ cu iaurtul/ smântâna, zahărul şi mirodeniile până se topeşte zahărul.

3

Într-un bol încăpător punem făina, maiaua şi gălbenuşurile.

4

Începem să frâmântăm (la robotul de bucătărie sau cu mâinile) şi adăugăm treptat laptele călduţ. Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț până devine lipicios.

5

Se încorporează untul treptat, ulterior adăugăm uleiul şi sarea.

6

Frământăm în continuare pentru 10-15 minute la mixer sau 20-25 minute cu mâinile. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete.

7

Când aluatul e gata de frământat, se acoperă bolul cu un prosop şi se lasă aluatul la dospit aproximativ o oră într-un loc cald.

Pentru cremă :
8

Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul. Mixăm pănă ce acesta se dizolvă complet şi spuma devine lucioasă.

9

Adăugăm laptele fierbinte peste nucă, apoi cacaoa, esenţa şi la final încorporăm albușurile amestecând delicat, de sus în jos, până când compoziţia devine uniformă.

Asamblarea cozonacului :
10

După ce aluatul a dospit se împarte în 6 părţi egale, câte 3 pentru un cozonac. Vom face împletitură în trei. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.

11

Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute la loc cald.

12

Se ung deasupra cu ou bătut şi se presoară cu mac şi cu zahăr.

13

Se coc în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de aproximativ 40 de minute.

Ingrediente

Pentru aluat :
 1 kg făină
 250 gr zahăr
 5 gălbenuşuri
 50 gr drojdie proaspătă/ 20 g drojdie uscată
 450 ml lapte
 50 ml iaurt gras/ smântână
 100 gr unt
 50 ml ulei
 mirodenii după preferinţă
 1 tsp sare
Pentru cremă :
 800-900 g nucă măcinată
 67 tbsp lapte fierbinte
 5 albuşuri
 150 gr zahăr
 3 tbsp cacao
 1 tbsp esenţă rom
Pentru uns :
 1 ou
 1 tbsp mac
 1 tbsp zahăr

Indicații

Pregătim maiaua :
1

Într-un bol punem drojdia, o lingură de făină, una de zahăr şi 3-4 linguri de lapte călduț (NU fierbinte). Amestecăm pănă se crează o pastă. Se lasă să dospească într-un loc cald 15-20 minute, până îşi dubleză volumul.

Pentru aluat :
2

Amestecăm laptele călduţ cu iaurtul/ smântâna, zahărul şi mirodeniile până se topeşte zahărul.

3

Într-un bol încăpător punem făina, maiaua şi gălbenuşurile.

4

Începem să frâmântăm (la robotul de bucătărie sau cu mâinile) şi adăugăm treptat laptele călduţ. Dacă aluatul nu e suficient de moale, se mai adaugă lapte călduț până devine lipicios.

5

Se încorporează untul treptat, ulterior adăugăm uleiul şi sarea.

6

Frământăm în continuare pentru 10-15 minute la mixer sau 20-25 minute cu mâinile. Aluatul este gata când e neted și nu se mai lipește de degete.

7

Când aluatul e gata de frământat, se acoperă bolul cu un prosop şi se lasă aluatul la dospit aproximativ o oră într-un loc cald.

Pentru cremă :
8

Se bat albușurile spumă și se adaugă treptat zahărul. Mixăm pănă ce acesta se dizolvă complet şi spuma devine lucioasă.

9

Adăugăm laptele fierbinte peste nucă, apoi cacaoa, esenţa şi la final încorporăm albușurile amestecând delicat, de sus în jos, până când compoziţia devine uniformă.

Asamblarea cozonacului :
10

După ce aluatul a dospit se împarte în 6 părţi egale, câte 3 pentru un cozonac. Vom face împletitură în trei. Se întind foile cu mâna sau sucitorul, se ung cu cremă și se rulează.

11

Se împletesc cozonacii și se pun în tăvile tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tăvi timp de 30 de minute la loc cald.

12

Se ung deasupra cu ou bătut şi se presoară cu mac şi cu zahăr.

13

Se coc în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de aproximativ 40 de minute.

Cozonac cu nucă din belşug