Am pregătit doi cozonaci: unul cu unt și altul cu nuci, cacao și mirodenii. Sunt festivi, gustoși și gata de savurat cu cei dragi.
Dacă vrei, poți face doi cozonaci la fel sau doi diferiți. Eu îți voi spune cantitățile, dacă vrei să-i pregătești ca mine.
Ingrediente:
Mod de preparare:
În primul rând, adu toate ingredientele la temperatura camerei. Acest pas mi se pare important pentru cozonaci reușiți.
Bați ouăle cu zahărul și un praf de sare.
Întrucât aluatul necesită mai multe ingrediente, poți adăuga drojdia uscată în apa caldă și o amesteci puțin.
Adaugi peste ouă, apa cu drojdia, apoi laptele și făina albă. Începi să amesteci și să frămânți, cu mâinile sau la mixer. Adaugi uleiul în fir subțire. La final adaugi și coaja de lămâie și cea de mandarine, aluatul de cozonac va fi mai aromat astfel.
Când obții un aluat ușor moale, omogen, lucios (în plus, vei vedea că face niște bășicuțe), te oprești din frământat.
Am cântărit aluatul obținut: a avut aprox 1700 g, din el am dat deoparte 700 g pentru cozonacul cu unt, restul pentru cel cu nucă.
Dacă vrei doi cozonaci diferiți, împarți aluatul în funcție de cât și cum ți-i dorești, ungi cu puțin ulei (maxim o lingură), apoi acoperă cu folie alimentară şi lași la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi de aer.
Amesteci într-un castron, untul cu zahărul și vanilia, poți bate cu mixerul pentru a ieși mai fină.
Răstorni aluatul pe masa presărată cu făină și mai frămânți doar cât să-i dai formă.
Întinzi aluatul în foaie, nici prea groasă, nici prea subțire.
Adaugi crema de unt și o întinzi cu o spatulă.
Rulezi aluatul, apoi îl tai în bucăți de lungimea unui deget (cu aproximație).
Așezi rulourile unul lângă celălalt, cu tăietura în sus, într-o formă de copt rotundă.
Lași la dospit încă 30 de minute, apoi ungi cu ou și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 40 min sau până se rumenește ușor. Când e gata, îl scoți și îl acoperi cu un prosop de bucătărie.
Pentru umplutură, amesteci într-un castron nucile, cacaoa, zahărul, stafidele scurse bine și rahatul.
Eu am folosit nuci pe care le-am rumenit în cuptor și apoi le-am curățat cât am putut de bine de pielițe, pentru o culoare aurie frumoasă, dar și pentru o aromă intensă (și cât de bine miroase în casă când rumenești nuci la cuptor!).
Din nou, transferi aluatul pe masa presărată cu făină și mai frămânți doar cât să-i dai formă, apoi întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime.
Presari amestecul de mirodenii peste aluat, apoi rulezi aluatul dinspre două colțuri opuse spre interior. Apoi răsucești și îl transferi într-o tavă pentru cozonac cu hârtie de copt. Mai lași la dospit aprox 30 min sau atât cât stă primul cozonac la cuptor. Ungi cu ou și coci la foc mic aprox 45 de minute sau până se rumenește frumos.
După ce îl scoți din cuptor, îl acoperi cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, îl poți felia.
Poftă Bună!
Notă: eu am folosit la umplutură coajă de mandarină, respectiv coajă de lămâie rase și ținute cu zahăr și zahăr vanilat Bourbon, în borcane, având anumite proprietăți: se înmoaie și au un parfum anume, o aromă intensă, dacă au stat minim o săptămână în borcane, la frigider. Se păstrează numai la frigider. Atenție, coaja de mandarină (respectiv lămâie) ținută în zahăr nu este totuna cu coaja de mandarină (respectiv lămâie) confiată, care presupune pregătirea termică în sirop de zahăr.
Ingrediente
Indicații
În primul rând, adu toate ingredientele la temperatura camerei. Acest pas mi se pare important pentru cozonaci reușiți.
Bați ouăle cu zahărul și un praf de sare.
Întrucât aluatul necesită mai multe ingrediente, poți adăuga drojdia uscată în apa caldă și o amesteci puțin.
Adaugi peste ouă, apa cu drojdia, apoi laptele și făina albă. Începi să amesteci și să frămânți, cu mâinile sau la mixer. Adaugi uleiul în fir subțire. La final adaugi și coaja de lămâie și cea de mandarine, aluatul de cozonac va fi mai aromat astfel.
Când obții un aluat ușor moale, omogen, lucios (în plus, vei vedea că face niște bășicuțe), te oprești din frământat.
Am cântărit aluatul obținut: a avut aprox 1700 g, din el am dat deoparte 700 g pentru cozonacul cu unt, restul pentru cel cu nucă.
Dacă vrei doi cozonaci diferiți, împarți aluatul în funcție de cât și cum ți-i dorești, ungi cu puțin ulei (maxim o lingură), apoi acoperă cu folie alimentară şi lași la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi de aer.
Amesteci într-un castron, untul cu zahărul și vanilia, poți bate cu mixerul pentru a ieși mai fină.
Răstorni aluatul pe masa presărată cu făină și mai frămânți doar cât să-i dai formă.
Întinzi aluatul în foaie, nici prea groasă, nici prea subțire.
Adaugi crema de unt și o întinzi cu o spatulă.
Rulezi aluatul, apoi îl tai în bucăți de lungimea unui deget (cu aproximație).
Așezi rulourile unul lângă celălalt, cu tăietura în sus, într-o formă de copt rotundă.
Lași la dospit încă 30 de minute, apoi ungi cu ou și dai la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 40 min sau până se rumenește ușor. Când e gata, îl scoți și îl acoperi cu un prosop de bucătărie.
Pentru umplutură, amesteci într-un castron nucile, cacaoa, zahărul, stafidele scurse bine și rahatul.
Eu am folosit nuci pe care le-am rumenit în cuptor și apoi le-am curățat cât am putut de bine de pielițe, pentru o culoare aurie frumoasă, dar și pentru o aromă intensă (și cât de bine miroase în casă când rumenești nuci la cuptor!).
Din nou, transferi aluatul pe masa presărată cu făină și mai frămânți doar cât să-i dai formă, apoi întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime.
Presari amestecul de mirodenii peste aluat, apoi rulezi aluatul dinspre două colțuri opuse spre interior. Apoi răsucești și îl transferi într-o tavă pentru cozonac cu hârtie de copt. Mai lași la dospit aprox 30 min sau atât cât stă primul cozonac la cuptor. Ungi cu ou și coci la foc mic aprox 45 de minute sau până se rumenește frumos.
După ce îl scoți din cuptor, îl acoperi cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, îl poți felia.
Poftă Bună!
Notă: eu am folosit la umplutură coajă de mandarină, respectiv coajă de lămâie rase și ținute cu zahăr și zahăr vanilat Bourbon, în borcane, având anumite proprietăți: se înmoaie și au un parfum anume, o aromă intensă, dacă au stat minim o săptămână în borcane, la frigider. Se păstrează numai la frigider. Atenție, coaja de mandarină (respectiv lămâie) ținută în zahăr nu este totuna cu coaja de mandarină (respectiv lămâie) confiată, care presupune pregătirea termică în sirop de zahăr.