fbpx

Cozonac italienesc

AutorKristina
DificultateIntermediar

Cozonacul italienesc se servește de obicei la sărbători cu lapte sau ceai, fiind un produs gustos și sănătos, ușor de preparat acasă.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare40 minsTimp de gătire / răcire50 minsTimp Total1 oră 30 mins

Ingrediente:

 20 g drojdie uscată
 75 ml lapte călduț
 500 g făină
 5 ouă plus un gălbenuș
 240 g unt
 100 g zahăr
 150 g fructe confiate sau stafide
 coaja rasă a unei lămâi
 sare
Pentru servit
 un albuș
 100 g zahăr pudră
 nuci sau alune de pădure mărunțite

Mod de preparare:

1

Într-un castron, se pun drojdia și laptele și se amestecă până se dizolvă drojdia. În bolul mixerului se pun făina, sarea, 5 ouă întregi și amestecul cu drojdia. Se mixează la viteză mică 2-3 minute și apoi, treptat, se mărește viteza până aluatul devine omogen.

2

Separat, se amestecă untul cu zahărul și apoi se pune gradual în aluatul de la punctul 1, amestecând mereu. Se adaugă fructele uscate și coaja rasă de lămâie. După amestecare, se acoperă și se lasă la crescut două ore sau până când și-a dublat volumul. Apoi, se mai frământă puțin pentru a elimina aerul, se acoperă și se lasă la frigider pentru 4 ore.

3

Se scoate, se frământă din nou pentru a elimina aerul, se repartizează în formele de copt, se unge cu gălbenuș și se lasă la crescut încă 2 ore.

4

Se coace apoi 15 minute la foc mare și încă 35 de minute la foc mediu. După răcire, se unge cu glazură făcută din albușul bătut spumă și amestecat cu zahărul pudră și se presară cu nuci sau alune mărunțite.

Ingrediente

 20 g drojdie uscată
 75 ml lapte călduț
 500 g făină
 5 ouă plus un gălbenuș
 240 g unt
 100 g zahăr
 150 g fructe confiate sau stafide
 coaja rasă a unei lămâi
 sare
Pentru servit
 un albuș
 100 g zahăr pudră
 nuci sau alune de pădure mărunțite

Direcții

1

Într-un castron, se pun drojdia și laptele și se amestecă până se dizolvă drojdia. În bolul mixerului se pun făina, sarea, 5 ouă întregi și amestecul cu drojdia. Se mixează la viteză mică 2-3 minute și apoi, treptat, se mărește viteza până aluatul devine omogen.

2

Separat, se amestecă untul cu zahărul și apoi se pune gradual în aluatul de la punctul 1, amestecând mereu. Se adaugă fructele uscate și coaja rasă de lămâie. După amestecare, se acoperă și se lasă la crescut două ore sau până când și-a dublat volumul. Apoi, se mai frământă puțin pentru a elimina aerul, se acoperă și se lasă la frigider pentru 4 ore.

3

Se scoate, se frământă din nou pentru a elimina aerul, se repartizează în formele de copt, se unge cu gălbenuș și se lasă la crescut încă 2 ore.

4

Se coace apoi 15 minute la foc mare și încă 35 de minute la foc mediu. După răcire, se unge cu glazură făcută din albușul bătut spumă și amestecat cu zahărul pudră și se presară cu nuci sau alune mărunțite.

Cozonac italienesc