Anul acesta am pregătit pentru Paşte un cozonac cu nucă și cacao.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se fărâmițează drojdia şi se dizolvă în puţină apă caldă. Se adaugă puțină făină la început, se amestecă, după care se adaugă ouăle, laptele, sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar mai moale, nu vârtos.
Se unge cu puțin ulei (maxim o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi de aer.
Se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei (aprox 3 linguri) şi se împarte aluatul în două părţi.
Se întinde prima foaie, nici prea groasă, nici prea subțire, cu mâinile, pentru a-i mări suprafața. Se presară din amestecul de mirodenii, apoi se rulează aluatul. Se procedează la fel și cu celălalt aluat, se presară restul de amestec pentru umplutură și se rulează.
Se așază rulourile unul lângă celălalt, răsucindu-le unul peste altul, cu grijă, să nu le rupem. Se transferă (hotărât și fără frică) într-o tavă cu foaie de copt, ținând cont ca hârtia să fie ceva mai înălticuță pe laterale.
Se lasă cozonacul la crescut în tavă, până ce depăşește tava (aprox 30 min).
Se unge cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenește frumos. După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, se poate felia.
Eu am folosit la umplutură coajă de mandarină, respectiv coajă de lămâie rase și ținute cu zahăr și zahăr vanilat Bourbon, în borcane, având anumite proprietăți: se înmoaie și au un parfum anume, o aromă intensă, dacă au stat minim o săptămână în borcane, la frigider. Se păstrează numai la frigider. Atenție, coaja de mandarină (respectiv lămâie) ținută în zahăr nu este totuna cu coaja de mandarină (respectiv lămâie) confiată, care presupune pregătirea termică în sirop de zahăr.
Ingrediente
Indicații
Se fărâmițează drojdia şi se dizolvă în puţină apă caldă. Se adaugă puțină făină la început, se amestecă, după care se adaugă ouăle, laptele, sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar mai moale, nu vârtos.
Se unge cu puțin ulei (maxim o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi de aer.
Se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei (aprox 3 linguri) şi se împarte aluatul în două părţi.
Se întinde prima foaie, nici prea groasă, nici prea subțire, cu mâinile, pentru a-i mări suprafața. Se presară din amestecul de mirodenii, apoi se rulează aluatul. Se procedează la fel și cu celălalt aluat, se presară restul de amestec pentru umplutură și se rulează.
Se așază rulourile unul lângă celălalt, răsucindu-le unul peste altul, cu grijă, să nu le rupem. Se transferă (hotărât și fără frică) într-o tavă cu foaie de copt, ținând cont ca hârtia să fie ceva mai înălticuță pe laterale.
Se lasă cozonacul la crescut în tavă, până ce depăşește tava (aprox 30 min).
Se unge cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenește frumos. După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcește, se poate felia.
Eu am folosit la umplutură coajă de mandarină, respectiv coajă de lămâie rase și ținute cu zahăr și zahăr vanilat Bourbon, în borcane, având anumite proprietăți: se înmoaie și au un parfum anume, o aromă intensă, dacă au stat minim o săptămână în borcane, la frigider. Se păstrează numai la frigider. Atenție, coaja de mandarină (respectiv lămâie) ținută în zahăr nu este totuna cu coaja de mandarină (respectiv lămâie) confiată, care presupune pregătirea termică în sirop de zahăr.