fbpx

Cozonac pufos cu aromă de lămâie

AvatarAutorDenisa Ene @ cuciresellajoaca.ro
DificultateIntermediar

Pe lângă cozonacul pufos și aromat baby friendly, am tot zis că vă arăt și varianta "păcătoasă" de cozonac pufos cu aromă de lămâie, care nouă ne încântă papilele de ani buni, încă de când mâncam cozonaci făcuți doar de către mama și tata ❣️
Variantele de umplutură sunt multiple și se realizează după gust și preferințe.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire2 oreTimp Total2 ore 30 mins

Ingrediente:

Pentru aluat :
 1 kg făină
 lămâie măcinată
 14 g drojdie uscata
 250 g zahăr
 250 ml ulei
 400 ml lapte
 5 gălbenușuri
 10 g sare
Umplutură :
 5 albușuri
 2 linguri(ă) zahăr
 3 linguri(ă) cacao
 400 g nucă măcinată
Extra :
 4 linguri(ă) apa rece/lapte rece/unt topit
 2 linguri(ă) semințe de susan
 1 gălbenuș

Mod de preparare:

1

Făina cernută de două ori am adăugat-o într-un bol mare, iar în mijlocul acesteia am făcut o adâncitură unde am pus drojdia uscată, zahărul, lămâia măcinată, sarea și laptele călduț.

2

După dospire am împărțit aluatul în 2 bucăți pentru a obține 2 cozonaci, iar fiecare bucată, la rândul ei, în alte 3 bucăți, pentru a forma cozonaci împletiți în 3.

3

Am întins fiecare bucată (din cele 3) sub formă de foi dreptunghiulare, am pus umplutură și am rulat.
Am împletit cele 3 suluri, am pus cozonacii în forme și am mai lăsat la dospit circa 20 de minute.

4

Înainte de a introduce tăvile în cuptor, ungeți cu unt topit sau gălbenuș de ou. Eu am presărat apoi și semințe de susan.

5

Se coc cozonacii circa 50 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
După primele 20 de minute, pun deasupra cozonacilor o foaie de copt bine umezită cu apă, pentru a evita arderea acestora.

6

În cuptor electric, mama mea îi coace 20 de minute la 180° și următoarele 30 de minute la 160°.

7

Imediat după coacere vă recomand să îi ungeți, cu ajutorul unei pensule, cu una dintre variantele indicate: apă rece, lapte rece sau unt topit și răcit, pentru a obține o crustă moale.

Ingrediente

Pentru aluat :
 1 kg făină
 lămâie măcinată
 14 g drojdie uscata
 250 g zahăr
 250 ml ulei
 400 ml lapte
 5 gălbenușuri
 10 g sare
Umplutură :
 5 albușuri
 2 linguri(ă) zahăr
 3 linguri(ă) cacao
 400 g nucă măcinată
Extra :
 4 linguri(ă) apa rece/lapte rece/unt topit
 2 linguri(ă) semințe de susan
 1 gălbenuș

Direcții

1

Făina cernută de două ori am adăugat-o într-un bol mare, iar în mijlocul acesteia am făcut o adâncitură unde am pus drojdia uscată, zahărul, lămâia măcinată, sarea și laptele călduț.

2

După dospire am împărțit aluatul în 2 bucăți pentru a obține 2 cozonaci, iar fiecare bucată, la rândul ei, în alte 3 bucăți, pentru a forma cozonaci împletiți în 3.

3

Am întins fiecare bucată (din cele 3) sub formă de foi dreptunghiulare, am pus umplutură și am rulat.
Am împletit cele 3 suluri, am pus cozonacii în forme și am mai lăsat la dospit circa 20 de minute.

4

Înainte de a introduce tăvile în cuptor, ungeți cu unt topit sau gălbenuș de ou. Eu am presărat apoi și semințe de susan.

5

Se coc cozonacii circa 50 de minute, la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
După primele 20 de minute, pun deasupra cozonacilor o foaie de copt bine umezită cu apă, pentru a evita arderea acestora.

6

În cuptor electric, mama mea îi coace 20 de minute la 180° și următoarele 30 de minute la 160°.

7

Imediat după coacere vă recomand să îi ungeți, cu ajutorul unei pensule, cu una dintre variantele indicate: apă rece, lapte rece sau unt topit și răcit, pentru a obține o crustă moale.

Cozonac pufos cu aromă de lămâie