fbpx

Cozonac vegan

AutorArome de Poveste
DificultateIntermediar

Un cozonac vegan super pufos si gustos.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare3 oreTimp de gătire / răcire1 orăTimp Total4 ore

Ingrediente:

Maia :
 50 g drojdie proaspata
 100 ml lapte migdale, caldut
 4 linguri(ă) faina
Aluat :
 1 kg faina
 500 ml lapte migdale, caldut
 ½ linguri(ă) turmeric
 200 g zahar brut
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) esenta vanilie
 1 linguriță(e) coaja lamaie
 230 ml ulei floarea soarelui
Compozitie :
 600 g nuca
 300 ml lapte migdale, caldut
 80 g cacao
 100 g zahar brut
 100 g stafide
 150 g rahat
 2 esenta rom
 ½ linguri(ă) sare
Decor :
 4 linguri(ă) miere
 3 linguri(ă) nuca tocata

Mod de preparare:

Maiaua :
1

Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37˚C.

2

Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.

Aluat :
3

Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.

4

Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.

5

Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.

Compozitia :
6

Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom si coacem usor nuca la cuptor la 160˚C, aproximativ 5 minute.

7

Nuca coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea. Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat. Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.

8

Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.

9

Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci mari (tava de 30 cm x 16 cm).

10

Compozitia pentru umplutura o vom imparti in patru parti egale.

11

Fiecare parte de aluat am intins-o, intr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.

12

Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).

13

Am preincalzit cuptorul la 180˚C, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.

14

Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170˚C.

15

Cand scoatem cozonacii, ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.

Ingrediente

Maia :
 50 g drojdie proaspata
 100 ml lapte migdale, caldut
 4 linguri(ă) faina
Aluat :
 1 kg faina
 500 ml lapte migdale, caldut
 ½ linguri(ă) turmeric
 200 g zahar brut
 ½ linguriță(e) sare
 2 linguri(ă) esenta vanilie
 1 linguriță(e) coaja lamaie
 230 ml ulei floarea soarelui
Compozitie :
 600 g nuca
 300 ml lapte migdale, caldut
 80 g cacao
 100 g zahar brut
 100 g stafide
 150 g rahat
 2 esenta rom
 ½ linguri(ă) sare
Decor :
 4 linguri(ă) miere
 3 linguri(ă) nuca tocata

Direcții

Maiaua :
1

Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37˚C.

2

Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.

Aluat :
3

Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.

4

Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu. Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.

5

Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.

Compozitia :
6

Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom si coacem usor nuca la cuptor la 160˚C, aproximativ 5 minute.

7

Nuca coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea. Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat. Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.

8

Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.

9

Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci mari (tava de 30 cm x 16 cm).

10

Compozitia pentru umplutura o vom imparti in patru parti egale.

11

Fiecare parte de aluat am intins-o, intr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.

12

Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).

13

Am preincalzit cuptorul la 180˚C, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.

14

Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170˚C.

15

Cand scoatem cozonacii, ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.

Cozonac vegan