Cozonac

AutorValentinaRoznov
DificultateIntermediar

Cozonac cu nuca.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare2 oreTimp total2 ore 30 minute

Ingrediente:

 1 kg faina
 7 galbenusuri de ou
 250 gr zahar
 300 ml lapte cald
 50 gr unt moale
 50 ml ulei
 45 gr drojdie proaspata
 200 gr smantana
 1 tsp esenta vanilie
Pentru crema :
 7 albusuri
 400 gr nuca macinata
 2 tsp cacao
 200 gr zahar
 2000 gr rahat
 2 tsp esenta de rom

Mod de preparare:

Prepararea aluatului :
1

Se cerne faina și pregătim maiaua.
Intr-un vas punem drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 4 linguri de lapte călduț, 1 lingură faină, amestecăm energic și lăsam să își dubleze volumul.

2

După ce maiaua își dublează volumul o punem peste făină.
Adăugăm gălbenușurile de ou, lămâia, portocala și laptele călduț în care am dizolvat zahărul și am pus vanilia.
Adăgăm și smântâna, untul și uleiul, apoi frământăm cam 20 de minute în total.

3

Lăsam la dospit 1 oră bună.

Preparare crema :
4

Bateti bine albușurile cu zahărul până devin o bezea, apoi adăugați nuca, romul și cacaua.

5

Am împărțit aluatul în patru părți egale, am întins cu sucitorul, am pus crema, apoi rahatul după care am împletit și îl mai las la crescut în tăvi aproximativ 20 de minute.

6

Înainte să bag cozonaci în cuptor i-am uns cu gălbenuș de ou.

7

La cuptor ținem 1 oră la 160˚C.

Ingrediente

 1 kg faina
 7 galbenusuri de ou
 250 gr zahar
 300 ml lapte cald
 50 gr unt moale
 50 ml ulei
 45 gr drojdie proaspata
 200 gr smantana
 1 tsp esenta vanilie
Pentru crema :
 7 albusuri
 400 gr nuca macinata
 2 tsp cacao
 200 gr zahar
 2000 gr rahat
 2 tsp esenta de rom

Indicații

Prepararea aluatului :
1

Se cerne faina și pregătim maiaua.
Intr-un vas punem drojdia cu 1 linguriță de zahăr, 4 linguri de lapte călduț, 1 lingură faină, amestecăm energic și lăsam să își dubleze volumul.

2

După ce maiaua își dublează volumul o punem peste făină.
Adăugăm gălbenușurile de ou, lămâia, portocala și laptele călduț în care am dizolvat zahărul și am pus vanilia.
Adăgăm și smântâna, untul și uleiul, apoi frământăm cam 20 de minute în total.

3

Lăsam la dospit 1 oră bună.

Preparare crema :
4

Bateti bine albușurile cu zahărul până devin o bezea, apoi adăugați nuca, romul și cacaua.

5

Am împărțit aluatul în patru părți egale, am întins cu sucitorul, am pus crema, apoi rahatul după care am împletit și îl mai las la crescut în tăvi aproximativ 20 de minute.

6

Înainte să bag cozonaci în cuptor i-am uns cu gălbenuș de ou.

7

La cuptor ținem 1 oră la 160˚C.

Cozonac