Un preparat mai complex însă de o savoare incredibilă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cu două zile înainte, asezonați curcanul peste tot cu sare de mare, în interior, în exterior și sub piele. Puneți curcanul într-o tavă, cu pieptul în sus și lăsați-l în frigider până la două zile - cu cât îl sărați mai mult, cu atât va fi mai suculent. Se cântărește curcanul și se calculează timpul de gătire permițând 40 min per kg pentru primele 4 kg, apoi 45 min pentru fiecare kg de curcan peste această greutate. Spre exemplu, timpul de gătire pentru un curcan de această dimensiune ar trebui să fie 3 ore si jumătate - 4 ore iar mai apoi, 30 - 45 min în care se lasă la odihnit.
Pentru a face untul cu care veți unge curcanul, amestecați usturoiul ,cimbru, coajă de lămâie și un vârf de sare folosind un mojar, apoi bateți în unt până se amestecă bine. Poate fi pregătit până la două zile înainte și refrigerat.
Împingeți ușor degetele sub pielea curcanului, începând de la gât, până când puteți împinge întreaga mână pe lungimea pieptului - aveți grijă să nu rupeți pielea. Întindeți untul sub piele, astfel încât să acopere pieptul. Puneți pancetta pe suprafața de lucru în două dreptunghiuri de șase felii suprapuse și împingeți cu atenție fiecare dreptunghi de pancetta sub piele pentru a acoperi și a proteja fiecare parte a pieptului. Acest lucru se poate face cu o seară înainte, dar scoateți curcanul din frigider cu o oră înainte de prăjire, astfel încât să revină la temperatura camerei.
În ziua gătirii, se încălzește cuptorul la 180 ° C / 160 ° C ventilator / gaz 4. Puneți hașmele într-un castron cu cimbru, frunze de dafin și unt, asezonați și amestecați pentru a acoperi curcanul. Ridicați curcanul într-o tavă de prăjire, masați uleiul de măsline în piele și asezonați bine dacă nu ați făcut deja condimentarea înainte. Puneți hașmele în tavă de prăjire în jurul curcanului și umpleți cavitatea cu jumătățile de lămâie. Se acoperă cu folie de aluminiu și se pune în cuptor pentru timpul de gătit calculat. Pentru ultimele 30 de minute, se scoate folia și se toarnă toate sucurile de gătit (pentru a le salva sosul). Turnați ceapă în cavitatea, creșteți temperatura cuptorului la 200C / ventilator 180C / gaz 6 și mai lăsați timp de 30 de minute, până când curcanul prinde culoarea aurie și sucurile din coapsă sunt clare atunci când aceasta este străpunsă cu un băț sau când un termometru digital de gătit citește peste 70 ° C. Lăsați curcanul să se odihnească pe un platou cald, acoperit cu folie - acesta va rămâne cald timp de aproximativ 1 oră. Dacă doriți să faceți un sos pentru curcan, turnați grăsimea sucurilor și adăugați zeamă din tavă de prăjire, aduceți la fierbere, apoi turnați într-un ulcior. Pentru a servi, aduceți întreg curcanul la masă, împreună cu ierburi si fructe dacă doriți. Se taie pe o farfurie, fierbinte, cu puțin din sosul fierbinte turnat deasupra.
Ingrediente
Indicații
Cu două zile înainte, asezonați curcanul peste tot cu sare de mare, în interior, în exterior și sub piele. Puneți curcanul într-o tavă, cu pieptul în sus și lăsați-l în frigider până la două zile - cu cât îl sărați mai mult, cu atât va fi mai suculent. Se cântărește curcanul și se calculează timpul de gătire permițând 40 min per kg pentru primele 4 kg, apoi 45 min pentru fiecare kg de curcan peste această greutate. Spre exemplu, timpul de gătire pentru un curcan de această dimensiune ar trebui să fie 3 ore si jumătate - 4 ore iar mai apoi, 30 - 45 min în care se lasă la odihnit.
Pentru a face untul cu care veți unge curcanul, amestecați usturoiul ,cimbru, coajă de lămâie și un vârf de sare folosind un mojar, apoi bateți în unt până se amestecă bine. Poate fi pregătit până la două zile înainte și refrigerat.
Împingeți ușor degetele sub pielea curcanului, începând de la gât, până când puteți împinge întreaga mână pe lungimea pieptului - aveți grijă să nu rupeți pielea. Întindeți untul sub piele, astfel încât să acopere pieptul. Puneți pancetta pe suprafața de lucru în două dreptunghiuri de șase felii suprapuse și împingeți cu atenție fiecare dreptunghi de pancetta sub piele pentru a acoperi și a proteja fiecare parte a pieptului. Acest lucru se poate face cu o seară înainte, dar scoateți curcanul din frigider cu o oră înainte de prăjire, astfel încât să revină la temperatura camerei.
În ziua gătirii, se încălzește cuptorul la 180 ° C / 160 ° C ventilator / gaz 4. Puneți hașmele într-un castron cu cimbru, frunze de dafin și unt, asezonați și amestecați pentru a acoperi curcanul. Ridicați curcanul într-o tavă de prăjire, masați uleiul de măsline în piele și asezonați bine dacă nu ați făcut deja condimentarea înainte. Puneți hașmele în tavă de prăjire în jurul curcanului și umpleți cavitatea cu jumătățile de lămâie. Se acoperă cu folie de aluminiu și se pune în cuptor pentru timpul de gătit calculat. Pentru ultimele 30 de minute, se scoate folia și se toarnă toate sucurile de gătit (pentru a le salva sosul). Turnați ceapă în cavitatea, creșteți temperatura cuptorului la 200C / ventilator 180C / gaz 6 și mai lăsați timp de 30 de minute, până când curcanul prinde culoarea aurie și sucurile din coapsă sunt clare atunci când aceasta este străpunsă cu un băț sau când un termometru digital de gătit citește peste 70 ° C. Lăsați curcanul să se odihnească pe un platou cald, acoperit cu folie - acesta va rămâne cald timp de aproximativ 1 oră. Dacă doriți să faceți un sos pentru curcan, turnați grăsimea sucurilor și adăugați zeamă din tavă de prăjire, aduceți la fierbere, apoi turnați într-un ulcior. Pentru a servi, aduceți întreg curcanul la masă, împreună cu ierburi si fructe dacă doriți. Se taie pe o farfurie, fierbinte, cu puțin din sosul fierbinte turnat deasupra.