Drob din ficat de porc, în foietaj

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Anul trecut mi-am dorit să pregătesc un drob mai deosebit, astfel că l-am pregătit în foi de foietaj și l-am copt într-o formă rotundă. A fost crocant și foarte gustos, ai mei au fost încântați, astfel că de Paște îl voi pregăti la fel.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 oră 40 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore 20 minute

Ingrediente:

Pentru drob :
 4 foi de foietaj
 500 gr ficat de porc
 200 gr orez
 1 ceapă albă
 1 morcov
 câteva fire de ceapă verde
 mărar
 pătrunjel
 2 ouă
 5 tbsp ulei
 50 gr unt
 sare după gust
 cașcaval ras după gust
 roșii cherry după gust
Pentru salată :
 200 gr roșii cherry
 1 legatura ceapă verde
 oțet
 sare
 apă
 ulei

Mod de preparare:

1

Se spală ficatul, se porţionează şi se pune la fiert într-o oală încăpătoare cu apă şi un praf de sare. Se ia spuma la nevoie. Când este bine făcut (este gata în aproximativ 1h), se ia de pe foc. Se lasă la răcit în apa în care a fiert, până se pregătește drobul, nu se scoate încă pe tavă pentru că se usucă pe margine.

2

Separat, se pregăteşte orezul astfel : într-o tigaie se înfierbântă puțin ulei, în care se călește ceapa tăiată mărunt, până devine aurie. Se adaugă morcovul ras, se stinge cu puţină apă, apoi se adaugă orezul şi se călesc doar un pic împreună. Se acoperă cu apă, lăsând să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, având grijă ca orezul să nu iasă prea moale. Se lasă la răcit.

3

Se scoate acum ficatul fiert pe o tavă, se curăță de vene, se mărunţeşte la robot sau blender. Se transferă într-un vas înalt, pentru a-l amesteca împreună cu orezul, se adaugă sare după gust, apoi frunzele de ceapă verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt. Se adaugă ouăle şi uleiul, omogenizând.

4

Se ung cu puțin ulei câteva foi de foitaj, se împăturesc și se așază cu grijă, ca să nu le rupem, într-o tavă rotundă sau o formă de tartă, pregătită cu hârtie de copt. Se toarnă amestecul peste foile de foietaj. Se nivelează frumos, se presară caşcaval ras, bucăţele de unt din loc în loc, câteva roşii cherry tăiate feliuţe și câteva frunzulițe de pătrunjel din loc în loc.

5

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute (sau până când caşcavalul de deasupra s-a rumenit).
Se poate servi cu salată de roșii cherry cu ceapă verde asezonată după plac (eu pun de obicei 10 linguri de apă, 3 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare și o lingură de oțet) și turnată în cupe pentru salată.

Ingrediente

Pentru drob :
 4 foi de foietaj
 500 gr ficat de porc
 200 gr orez
 1 ceapă albă
 1 morcov
 câteva fire de ceapă verde
 mărar
 pătrunjel
 2 ouă
 5 tbsp ulei
 50 gr unt
 sare după gust
 cașcaval ras după gust
 roșii cherry după gust
Pentru salată :
 200 gr roșii cherry
 1 legatura ceapă verde
 oțet
 sare
 apă
 ulei

Indicații

1

Se spală ficatul, se porţionează şi se pune la fiert într-o oală încăpătoare cu apă şi un praf de sare. Se ia spuma la nevoie. Când este bine făcut (este gata în aproximativ 1h), se ia de pe foc. Se lasă la răcit în apa în care a fiert, până se pregătește drobul, nu se scoate încă pe tavă pentru că se usucă pe margine.

2

Separat, se pregăteşte orezul astfel : într-o tigaie se înfierbântă puțin ulei, în care se călește ceapa tăiată mărunt, până devine aurie. Se adaugă morcovul ras, se stinge cu puţină apă, apoi se adaugă orezul şi se călesc doar un pic împreună. Se acoperă cu apă, lăsând să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, având grijă ca orezul să nu iasă prea moale. Se lasă la răcit.

3

Se scoate acum ficatul fiert pe o tavă, se curăță de vene, se mărunţeşte la robot sau blender. Se transferă într-un vas înalt, pentru a-l amesteca împreună cu orezul, se adaugă sare după gust, apoi frunzele de ceapă verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt. Se adaugă ouăle şi uleiul, omogenizând.

4

Se ung cu puțin ulei câteva foi de foitaj, se împăturesc și se așază cu grijă, ca să nu le rupem, într-o tavă rotundă sau o formă de tartă, pregătită cu hârtie de copt. Se toarnă amestecul peste foile de foietaj. Se nivelează frumos, se presară caşcaval ras, bucăţele de unt din loc în loc, câteva roşii cherry tăiate feliuţe și câteva frunzulițe de pătrunjel din loc în loc.

5

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute (sau până când caşcavalul de deasupra s-a rumenit).
Se poate servi cu salată de roșii cherry cu ceapă verde asezonată după plac (eu pun de obicei 10 linguri de apă, 3 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare și o lingură de oțet) și turnată în cupe pentru salată.

Drob din ficat de porc, în foietaj