fbpx

Drob din ficat de porc, în foietaj

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Anul trecut mi-am dorit să pregătesc un drob mai deosebit, astfel că l-am pregătit în foi de foietaj și l-am copt într-o formă rotundă. A fost crocant și foarte gustos, ai mei au fost încântați, astfel că de Paște îl voi pregăti la fel.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare1 oră 40 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore 20 mins

Ingrediente:

Pentru drob :
 4 foi de foietaj
 500 g ficat de porc
 200 g orez
 1 ceapă albă
 1 morcov
 cateva fire de ceapă verde
 mărar
 pătrunjel
 2 ouă
 5 ulei
 50 g unt
 sare dupa gust
 cașcaval ras dupa gust
 roșii cherry dupa gust
Pentru salată :
 200 g roșii cherry
 1 legatura ceapă verde
 oțet
 sare
 apă
 ulei

Mod de preparare:

1

Se spală ficatul, se porţionează şi se pune la fiert într-o oală încăpătoare cu apă şi un praf de sare. Se ia spuma la nevoie. Când este bine făcut (este gata în aproximativ 1h), se ia de pe foc. Se lasă la răcit în apa în care a fiert, până se pregătește drobul, nu se scoate încă pe tavă pentru că se usucă pe margine.

2

Separat, se pregăteşte orezul astfel : într-o tigaie se înfiebântă puțin ulei, în care se călește ceapa tăiată mărunt, până devine aurie. Se adaugă morcovul ras, se stinge cu puţină apă, apoi se adaugă orezul şi se călesc doar un pic împreună. Se acoperă cu apă, lăsând să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, având grijă ca orezul să nu iasă prea moale. Se lasă la răcit.

3

Se scoate acum ficatul fiert pe o tavă, se curăță de vene, se mărunţeşte la robot sau blender. Se transferă într-un vas înalt, pentru a-l amesteca împreună cu orezul, se adaugă sare după gust, apoi frunzele de ceapă verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt. Se adaugă ouăle şi uleiul, omogenizând.

4

Se ung cu puțin ulei câteva foi de foitaj, se împăturesc și se așază cu grijă, ca să nu le rupem, într-o tavă rotundă sau o formă de tartă, pregătită cu hârtie de copt. Se toarnă amestecul peste foile de foietaj. Se nivelează frumos, se presară caşcaval ras, bucăţele de unt din loc în loc, câteva roşii cherry tăiate feliuţe și câteva frunzulițe de pătrunjel din loc în loc.

5

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute (sau până când caşcavalul de deasupra s-a rumenit).
Se poate servi cu salată de roșii cherry cu ceapă verde asezonată după plac (eu pun de obicei 10 linguri de apă, 3 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare și o lingură de oțet) și turnată în cupe pentru salată.

Ingrediente

Pentru drob :
 4 foi de foietaj
 500 g ficat de porc
 200 g orez
 1 ceapă albă
 1 morcov
 cateva fire de ceapă verde
 mărar
 pătrunjel
 2 ouă
 5 ulei
 50 g unt
 sare dupa gust
 cașcaval ras dupa gust
 roșii cherry dupa gust
Pentru salată :
 200 g roșii cherry
 1 legatura ceapă verde
 oțet
 sare
 apă
 ulei

Direcții

1

Se spală ficatul, se porţionează şi se pune la fiert într-o oală încăpătoare cu apă şi un praf de sare. Se ia spuma la nevoie. Când este bine făcut (este gata în aproximativ 1h), se ia de pe foc. Se lasă la răcit în apa în care a fiert, până se pregătește drobul, nu se scoate încă pe tavă pentru că se usucă pe margine.

2

Separat, se pregăteşte orezul astfel : într-o tigaie se înfiebântă puțin ulei, în care se călește ceapa tăiată mărunt, până devine aurie. Se adaugă morcovul ras, se stinge cu puţină apă, apoi se adaugă orezul şi se călesc doar un pic împreună. Se acoperă cu apă, lăsând să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, având grijă ca orezul să nu iasă prea moale. Se lasă la răcit.

3

Se scoate acum ficatul fiert pe o tavă, se curăță de vene, se mărunţeşte la robot sau blender. Se transferă într-un vas înalt, pentru a-l amesteca împreună cu orezul, se adaugă sare după gust, apoi frunzele de ceapă verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt. Se adaugă ouăle şi uleiul, omogenizând.

4

Se ung cu puțin ulei câteva foi de foitaj, se împăturesc și se așază cu grijă, ca să nu le rupem, într-o tavă rotundă sau o formă de tartă, pregătită cu hârtie de copt. Se toarnă amestecul peste foile de foietaj. Se nivelează frumos, se presară caşcaval ras, bucăţele de unt din loc în loc, câteva roşii cherry tăiate feliuţe și câteva frunzulițe de pătrunjel din loc în loc.

5

Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute (sau până când caşcavalul de deasupra s-a rumenit).
Se poate servi cu salată de roșii cherry cu ceapă verde asezonată după plac (eu pun de obicei 10 linguri de apă, 3 linguri de ulei, o jumătate de linguriță de sare și o lingură de oțet) și turnată în cupe pentru salată.

Drob din ficat de porc, în foietaj