Dulceață de dovlecei

AutorRamona Olaru
DificultateÎncepător

Eu una am descoperit aceasta dulceata acum 2 ani și de atunci o tot fac pentru că m-am îndrăgostit efectiv de gustul ei. Oricum ar fi, această dulceață de dovlecei și-a câștigat loc în proviziile noastre pentru iarnă pentru gustul ei, plus că în sezon dovleceii sunt destul de accesibili, chiar și pentru cine nu-i are în grădină.

ShareSalvează
Randamente6 porțiiTimp de pregătire50 minuteTimp de preparare45 minuteTimp total1 oră 35 minute

Ingrediente:

 1,8 kg dovlecei (cântăriți fără coajă și fără sâmburi)
 1,2 kg zahăr
 7 gr sare de lămâie (aprox. 1 linguriță)
 2 tsp zahăr vanilinat
 100 gr lămâie feliată (o jumatate)

Mod de preparare:

1

Dovlecelul curățat îl spălăm bine apoi îl tăiem cubulețe de aproximativ 0.7 cm sau 1 cm maxim. Ideea este să nu fie nici prea mărunt pentru că se sfarămă, dar nici prea mare. Punem dovlecelul tăiat cuburi împreună cu zahărul și sarea de lămâie în oală, amestecăm bine și lăsăm la odihnit pentru 40-50 de minute. În acest timp dovlecelul va lăsa suficientă zeamă pentru a putea procesa dulceața.

2

Adăugăm în oală feliile de lămâie (eu le-am tăiat în jumătate) și zahărul vanilinat, amestecăm bine și punem oala pe foc. Până ajunge la punctul de fierbere aveți grijă să înlăturați spuma care se formează, nu va fi multă dar ce se formează trebuie curățat cu o paletă. Din momentul în care începe să fiarbă în masă cronometrăm 15 minute și închidem focul. Acoperim cu un capac sau un prosop și lăsăm să stea 6 ore sau peste noapte. În acest timp fructele vor absorbi sirop și vor căpata o culoare translucidă.

3

A doua zi luăm capacul și punem totul din nou la fiert, având grijă să amestecăm din când în când. Din momentul în care începe să fiarbă cronometrăm încă 20 de minute apoi închidem focul și transferăm în borcanele curate și sterilizate. Înfiletăm capacul, întoarcem borcanele cu fundul în sus, le transferăm într-o tavă sau o lădiță și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm să se odihnească la cald pentru 24-48 de ore apoi le transferăm în cămară.

4

Dacă vi se pare că a lăsat prea mult sirop puteți scoate 250-300 ml sirop separat înt-un borcan. Depinde de dovlecel, anul trecut eu nu am separat nimic, dar anul acesta am nimerit unul mai apos așa că am păstrat un borcan de sirop. Nu-l aruncați! Îl puteți folosi la îndulcit prajituri, dulciuri sau puteți să puneți câte 1-2 linguri peste cereale dimineața.
E bună bună această dulceață! Pe cuvânt!

Ingrediente

 1,8 kg dovlecei (cântăriți fără coajă și fără sâmburi)
 1,2 kg zahăr
 7 gr sare de lămâie (aprox. 1 linguriță)
 2 tsp zahăr vanilinat
 100 gr lămâie feliată (o jumatate)

Indicații

1

Dovlecelul curățat îl spălăm bine apoi îl tăiem cubulețe de aproximativ 0.7 cm sau 1 cm maxim. Ideea este să nu fie nici prea mărunt pentru că se sfarămă, dar nici prea mare. Punem dovlecelul tăiat cuburi împreună cu zahărul și sarea de lămâie în oală, amestecăm bine și lăsăm la odihnit pentru 40-50 de minute. În acest timp dovlecelul va lăsa suficientă zeamă pentru a putea procesa dulceața.

2

Adăugăm în oală feliile de lămâie (eu le-am tăiat în jumătate) și zahărul vanilinat, amestecăm bine și punem oala pe foc. Până ajunge la punctul de fierbere aveți grijă să înlăturați spuma care se formează, nu va fi multă dar ce se formează trebuie curățat cu o paletă. Din momentul în care începe să fiarbă în masă cronometrăm 15 minute și închidem focul. Acoperim cu un capac sau un prosop și lăsăm să stea 6 ore sau peste noapte. În acest timp fructele vor absorbi sirop și vor căpata o culoare translucidă.

3

A doua zi luăm capacul și punem totul din nou la fiert, având grijă să amestecăm din când în când. Din momentul în care începe să fiarbă cronometrăm încă 20 de minute apoi închidem focul și transferăm în borcanele curate și sterilizate. Înfiletăm capacul, întoarcem borcanele cu fundul în sus, le transferăm într-o tavă sau o lădiță și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm să se odihnească la cald pentru 24-48 de ore apoi le transferăm în cămară.

4

Dacă vi se pare că a lăsat prea mult sirop puteți scoate 250-300 ml sirop separat înt-un borcan. Depinde de dovlecel, anul trecut eu nu am separat nimic, dar anul acesta am nimerit unul mai apos așa că am păstrat un borcan de sirop. Nu-l aruncați! Îl puteți folosi la îndulcit prajituri, dulciuri sau puteți să puneți câte 1-2 linguri peste cereale dimineața.
E bună bună această dulceață! Pe cuvânt!

Dulceață de dovlecei