Dulceaţă de mere cu prune şi roşii

AutorRamona Olaru
DificultateIntermediar

O dulceata deosebita, cu un gust si o culoare superbe! Si da,da, e cu roşii din acelea coapte! Eu am făcut dulceaţa asta pentru că m-a înebunit soră’mea de cap cu „Nouă aşa ne făcea mama când eram mici şi era aşa de bunăăăăă”. Si uite asa am descoperit aceasta bunatate care si a castigat loc de cinste in proviziile anuale de dulceturi din camara.

ShareSave
O dulceata deosebita
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 30 minuteTimp de preparare25 minuteTimp total2 ore 55 minute

Ingrediente:

 550 gr roşii
 500 gr prune
 700 gr mere
 7 gr sare de lămâie (aprox. ½ linguriţă)
 1 kg zahăr

Mod de preparare:

1

Am spălat bine fructele, am scos sâmburii prunelor, am decojit merele şi am scos cotoarele. Am tocat totul cubuleţe.
Avem nevoie de roşii fără pieliţe şi fără sîmburi(practic folosim doar pulpa), iar pentru asta am facut urmatorii paşi:
a.Roşiile le-am spălat şi le-am pus 1 minut într-o oală cu apă clocotită.
b.Le-am scos din oală şi le-am mutat într-un bol cu apă rece pentru 2 minute.
c. Am scos pieliţele foarte simplu acum după ce au trecut prin procesul de opărire-răcire.
d. Le-am tăiat in patru părţi şi am scos sâmburii cu mâna după care le-am tocat şi pe ele cubuleţe.
Roşiile, merele şi prunele au fost cântărite înainte de a fi curăţate. După curătare am rămas cu fix 330 g roşii, 490 g prune şi 600 g mere; practic un total de 1420 g de fruct.

2

Punem roşiile, merele şi prunele tăiate cubuleţe în oala în care vom face mai târziu dulceaţa, adăugăm sarea de lămâie şi zahărul deasupra, amestecăm şi dăm la frigider pentru 2 ore jumătate.

3

Scoatem, punem la foc potrivit şi din momentul în care a ajuns la punctul de fierbere cronometrăm 15 minute, apoi închidem focul. Cât fierbe îndepărtăm spuma care se formează deasupra. Lăsăm pe aragaz să se „odihnească” pentru 4-5 ore.
Deschidem din nou focul şi din momentul în care a ajuns din nou la punctul de fierbere cronometrăm 6 minute apoi închidem focul.

4

Punem dulceaţa fierbinte în borcanele sterilizate în cuptor, înfiletăm capacele bine şi le întoarcem cu fundul în sus pentru a face vacuum. Le aşezăm într-o lădiţă şi le învelim cu o pătură. Le lăsăm să stea aşa până se răcesc bine(la mine au stat 2 zile).
Le mutăm direct în cămară şi servim cu clătite, pe pâine, pe budinci etc. Din cantităţile acestea mie mi-au ieşit 5 borcănele.

Ingrediente

 550 gr roşii
 500 gr prune
 700 gr mere
 7 gr sare de lămâie (aprox. ½ linguriţă)
 1 kg zahăr

Indicații

1

Am spălat bine fructele, am scos sâmburii prunelor, am decojit merele şi am scos cotoarele. Am tocat totul cubuleţe.
Avem nevoie de roşii fără pieliţe şi fără sîmburi(practic folosim doar pulpa), iar pentru asta am facut urmatorii paşi:
a.Roşiile le-am spălat şi le-am pus 1 minut într-o oală cu apă clocotită.
b.Le-am scos din oală şi le-am mutat într-un bol cu apă rece pentru 2 minute.
c. Am scos pieliţele foarte simplu acum după ce au trecut prin procesul de opărire-răcire.
d. Le-am tăiat in patru părţi şi am scos sâmburii cu mâna după care le-am tocat şi pe ele cubuleţe.
Roşiile, merele şi prunele au fost cântărite înainte de a fi curăţate. După curătare am rămas cu fix 330 g roşii, 490 g prune şi 600 g mere; practic un total de 1420 g de fruct.

2

Punem roşiile, merele şi prunele tăiate cubuleţe în oala în care vom face mai târziu dulceaţa, adăugăm sarea de lămâie şi zahărul deasupra, amestecăm şi dăm la frigider pentru 2 ore jumătate.

3

Scoatem, punem la foc potrivit şi din momentul în care a ajuns la punctul de fierbere cronometrăm 15 minute, apoi închidem focul. Cât fierbe îndepărtăm spuma care se formează deasupra. Lăsăm pe aragaz să se „odihnească” pentru 4-5 ore.
Deschidem din nou focul şi din momentul în care a ajuns din nou la punctul de fierbere cronometrăm 6 minute apoi închidem focul.

4

Punem dulceaţa fierbinte în borcanele sterilizate în cuptor, înfiletăm capacele bine şi le întoarcem cu fundul în sus pentru a face vacuum. Le aşezăm într-o lădiţă şi le învelim cu o pătură. Le lăsăm să stea aşa până se răcesc bine(la mine au stat 2 zile).
Le mutăm direct în cămară şi servim cu clătite, pe pâine, pe budinci etc. Din cantităţile acestea mie mi-au ieşit 5 borcănele.

Dulceaţă de mere cu prune şi roşii