Flan (Crème Caramel)

AutorKristina
DificultateIntermediar

Flanul, cunoscut și drept crème caramel, este foarte asemănător cu crème brûlée, prin aceea că o cremă se combină cu un strat de caramel.

ShareSave
Randamente8 porțiiTimp de pregătire25 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră 5 minute

Ingrediente:

Pentru caramel
 150 gr zahăr
 60 ml apă
 zeamă de la 1/2 lămâie
Pentru cremă
 720 ml lapte integral
 150 gr zahăr
 4 ouă mari întregi plus 3 gălbenușuri mari
 ¼ tsp sare grunjoasă
 1 tsp esență de vanilie

Mod de preparare:

1

Pregătiți cuptorul și vasele ramekin. Încălziți cuptorul la 160° C. Pregătiți un mic bol cu apă și o pensulă de patiserie lângă aragaz, dar și o baie de apă cu gheață. Asezați opt vase ramekin, cu capacitate de 120 ml fiecare, într-o tavă mare de friptură. Fierbeți un ceainic mare de apă.

2

Faceți caramelul. Într-o cratiță așezați pe foc mediu-mare, puneți zahărul, apa și zeama de lămâie și amestecați ca să se combine. Nu mai amestecați după aceea. Fierbeți cam 8 minute, ștergând pereții cratiței cu pensula înmuiată în apă, ca să nu se formeze cristale, până ce caramelul este de culoarea chihlimbarului, mișcând cratița circular, pentru o colorare uniformă. Luați de pe foc și scufundați fundul cratiței în baia de apă cu gheță pentru 3 secunde, ca să opriți fierberea. Uscați fundul cratiței. Lucrând rapid, turnați cam 1 lingură de caramel în fiecare vas ramekin, rotindu-l pe fiecare, ca săse acopere uniform fundul.

3

Faceți crema. Într-o crăticioară, încalziți laptele cu 50 g plus 2 linguri de zahăr pe foc mediu până cănd începe să facă aburi și să se formeze bule pe marginea cratiței, 5-6 minute (nu lăsați să fiarbă).

4

Între timp, frecați gălbenușurile. Într-un castron mare, frecați ouăle și galbenușurile cu restul de zahăr și cu sarea.

5

Temperați ouăle. Turnați un polonic de lapte fierbinte peste amestecul de ou și amestecați cu un tel ca să se combine. (Operațiunea se numește temperare și împiedică ouăle să se coaguleze.) Mai adăugați încă două polonice de lapte, unul câte unul, și amestecați de fiecare dată ca săse combine. Încorporați treptat restul de amestec de lapte.

6

Strecurați. Strecurați printr-o sită fină într-o cană gradată mare sau într-un castron (ca să îndepartați eventuale bucăți de ou coagulat). Încorporați esența de vanilie.

7

Coaceți. Distribuiți crema în mod egal în vasele pregătite. Puneți tava în cuptor. Turnați în tavă apă cât să ajungă la jumătatea înălțimii vaselor. Coaceți crema 35-42 de minute, până începe să se închege (ar trebui să tremure ușor în centru când o mișcați).

8

Răciți și serviți. Scoateți tava din cuptor. Cu un clește de bucătărie, ridicați cu grijă formele din apa fierbinte și așezați-le pe un grătar de sârmă. Lăsați-le 30 de minute, apoi acoperiți-le cu folie alimentară și dați-le la rece pentru 8 ore (sau cel mult 3 zile). Pentru a le scoate din vase, treceți lama unui cuțit ascuțit pe interiorul vaselor, împrejurul cremei, apoi așezați o farfurie cu margini cu gura în jos, deasupra fiecărui vas ramekin. Răsturnați și ridicați ușor vasele. Serviți flanurile imediat.

9

Variantă. Pentru a face un flan mare, preparați caramelul ca în rețetă șî turnați-l într-o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Turnați crema deasupra, apoi puneți forma în baie de apă fierbinte și coaceți, răciți șî serviți ca în rețeta de mai sus.

Ingrediente

Pentru caramel
 150 gr zahăr
 60 ml apă
 zeamă de la 1/2 lămâie
Pentru cremă
 720 ml lapte integral
 150 gr zahăr
 4 ouă mari întregi plus 3 gălbenușuri mari
 ¼ tsp sare grunjoasă
 1 tsp esență de vanilie

Indicații

1

Pregătiți cuptorul și vasele ramekin. Încălziți cuptorul la 160° C. Pregătiți un mic bol cu apă și o pensulă de patiserie lângă aragaz, dar și o baie de apă cu gheață. Asezați opt vase ramekin, cu capacitate de 120 ml fiecare, într-o tavă mare de friptură. Fierbeți un ceainic mare de apă.

2

Faceți caramelul. Într-o cratiță așezați pe foc mediu-mare, puneți zahărul, apa și zeama de lămâie și amestecați ca să se combine. Nu mai amestecați după aceea. Fierbeți cam 8 minute, ștergând pereții cratiței cu pensula înmuiată în apă, ca să nu se formeze cristale, până ce caramelul este de culoarea chihlimbarului, mișcând cratița circular, pentru o colorare uniformă. Luați de pe foc și scufundați fundul cratiței în baia de apă cu gheță pentru 3 secunde, ca să opriți fierberea. Uscați fundul cratiței. Lucrând rapid, turnați cam 1 lingură de caramel în fiecare vas ramekin, rotindu-l pe fiecare, ca săse acopere uniform fundul.

3

Faceți crema. Într-o crăticioară, încalziți laptele cu 50 g plus 2 linguri de zahăr pe foc mediu până cănd începe să facă aburi și să se formeze bule pe marginea cratiței, 5-6 minute (nu lăsați să fiarbă).

4

Între timp, frecați gălbenușurile. Într-un castron mare, frecați ouăle și galbenușurile cu restul de zahăr și cu sarea.

5

Temperați ouăle. Turnați un polonic de lapte fierbinte peste amestecul de ou și amestecați cu un tel ca să se combine. (Operațiunea se numește temperare și împiedică ouăle să se coaguleze.) Mai adăugați încă două polonice de lapte, unul câte unul, și amestecați de fiecare dată ca săse combine. Încorporați treptat restul de amestec de lapte.

6

Strecurați. Strecurați printr-o sită fină într-o cană gradată mare sau într-un castron (ca să îndepartați eventuale bucăți de ou coagulat). Încorporați esența de vanilie.

7

Coaceți. Distribuiți crema în mod egal în vasele pregătite. Puneți tava în cuptor. Turnați în tavă apă cât să ajungă la jumătatea înălțimii vaselor. Coaceți crema 35-42 de minute, până începe să se închege (ar trebui să tremure ușor în centru când o mișcați).

8

Răciți și serviți. Scoateți tava din cuptor. Cu un clește de bucătărie, ridicați cu grijă formele din apa fierbinte și așezați-le pe un grătar de sârmă. Lăsați-le 30 de minute, apoi acoperiți-le cu folie alimentară și dați-le la rece pentru 8 ore (sau cel mult 3 zile). Pentru a le scoate din vase, treceți lama unui cuțit ascuțit pe interiorul vaselor, împrejurul cremei, apoi așezați o farfurie cu margini cu gura în jos, deasupra fiecărui vas ramekin. Răsturnați și ridicați ușor vasele. Serviți flanurile imediat.

9

Variantă. Pentru a face un flan mare, preparați caramelul ca în rețetă șî turnați-l într-o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Turnați crema deasupra, apoi puneți forma în baie de apă fierbinte și coaceți, răciți șî serviți ca în rețeta de mai sus.

Note

Flan (Crème Caramel)