Focaccia este o paine plata, traditional din frumoasa peninsula Italia. Poate fi consumata ca si aperitiv, paine de masa, pentru complimentarea multor preparate, ca paine pentru sandwich-uri sau pur si simplu ca un snack, atat de gustoasa si de versatila este. Aluatul este foarte usor de preparat si se aseamana foarte mult cu cel de pizza, si poate fi complimentat de parmezan, usturoi, rozmarin, busuioc si multe altele, doar de putina imaginatie aveti nevoie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Intr-un castronel, frecam drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza si adaugam peste 3-4 linguri din cei 300 ml de apa calduta.
Din cele 600 gr faina, punem 500 gr intr-un bol incapator, facem o gropita in mijlocul fainii, presaram pe margine un praf de sare si turnam in mijloc apa calduta, 10 linguri de ulei de masline si amestecul de drojdie cu zahar si apa calduta, dupa care omogenizam totul.
Din cele 100 de grame de faina ramase, presaram pe blatul de lucru, mutam aluatul format din bol pe blat si incepem sa framantam aluatul timp de 10 minute, presarand din cand in cand un praf de faina, pana o incorporam pe toata si rezulta un aluat moale, pufos, placut la atingere si putin lipicios.
Mutam aluatul inapoi in bol, acoperim bolul cu folie de plastic si lasam la dospit 40 de minute la loc cald, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut, ungem bine cu 5 linguri de ulei de masline o tava de aproximativ 20X15 cm, ungem si mainile cu ulei, mutam aluatul din bol in tava, il intindem presand si formand niste gauri in aluat, picuram pe deasupra cele 5 linguri de ulei de masline ramase, maslinele kalamata si din loc in loc, infigem in aluat cateva rosii cherry.
Acoperim tava cu folie de plastic si lasam din nou la dospit 40 de minute sa creasca aluatul in tava, dupa care coacem focaccia 30 de minute la 220 de grade, pana devine rumena-aurie la exterior si pufoasa la interior
Ingrediente
Indicații
Intr-un castronel, frecam drojdia proaspata cu zaharul pana se lichefiaza si adaugam peste 3-4 linguri din cei 300 ml de apa calduta.
Din cele 600 gr faina, punem 500 gr intr-un bol incapator, facem o gropita in mijlocul fainii, presaram pe margine un praf de sare si turnam in mijloc apa calduta, 10 linguri de ulei de masline si amestecul de drojdie cu zahar si apa calduta, dupa care omogenizam totul.
Din cele 100 de grame de faina ramase, presaram pe blatul de lucru, mutam aluatul format din bol pe blat si incepem sa framantam aluatul timp de 10 minute, presarand din cand in cand un praf de faina, pana o incorporam pe toata si rezulta un aluat moale, pufos, placut la atingere si putin lipicios.
Mutam aluatul inapoi in bol, acoperim bolul cu folie de plastic si lasam la dospit 40 de minute la loc cald, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut, ungem bine cu 5 linguri de ulei de masline o tava de aproximativ 20X15 cm, ungem si mainile cu ulei, mutam aluatul din bol in tava, il intindem presand si formand niste gauri in aluat, picuram pe deasupra cele 5 linguri de ulei de masline ramase, maslinele kalamata si din loc in loc, infigem in aluat cateva rosii cherry.
Acoperim tava cu folie de plastic si lasam din nou la dospit 40 de minute sa creasca aluatul in tava, dupa care coacem focaccia 30 de minute la 220 de grade, pana devine rumena-aurie la exterior si pufoasa la interior