Focaccia cu măsline și rozmarin

AutorAncutsa Cuisine
DificultateIntermediar

Focaccia cu măsline și rozmarin, proaspăt scoasă din cuptor, delicioasă și mirosind divin.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire45 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 15 minute

Ingrediente:

Aluat :
 300 gr făină
 25 gr drojdie proaspătă
 200 ml apă călduță
 1,50 sare
 2 ulei de măsline
 50 gr măsline negre
Decor :
 30 gr făină (pentru blatul de lucru )
 2 ulei de măsline
 20 gr măsline negre
 150 ml apă
 ½ tsp sare de mare (sau grunjoasă)
 rozmarin pudră
 ½ crenguță de rozmarin

Mod de preparare:

1

Se curăță măslinele de sâmburi.
Se dizolvă drojdia în apă călduţă, se adaugă uleiul și apoi făină (în care am adăugat sarea și am amestecat-o puțin), treptat, până se obţine un aluat moale, care se lasă 15-20 de minute la odihnit.

2

Se presară făină pe masă, se adaugă la aluat măslinele și se mai frământă doar uşor, cât să-i dăm formă, apoi se întinde într-o foaie de maxim 2 cm grosime.
Se transferă în tavă și se mai lasă la crescut cam 10-15 minute.

3

Se fac gropițe în aluat, cu degetele. Se picură ulei de măsline (cam 2 linguri). Se presară sare de mare (sau grunjoasă). Se adaugă în unele gropițe măsline, iar într-altele, rozmarin, pentru un aspect plăcut și rustic. Pentru că eu am mai avut foarte puțin rozmarin în ghiveci, am presărat și rozmarin pudră, pe care îl aveam cumpărat mai demult, însă acesta e mai intens, deci trebuie folosit în cantitate mică.

4

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Se introduce în cuptor sub tava cu focaccia, încă o tavă cu puțină apă (150 ml). Aburii vor ajuta aluatul să fie crocant la exterior și pufos în interior. După ce s-a evaporat apa din tavă, se îndepărtează această tavă din cuptor. Se coace focaccia aproximativ 30 de minute, la foc mediu sau până se rumenește ușor.
Se poate servi caldă, sau rece, alături de iaurt.
Poftă Bună!

Ingrediente

Aluat :
 300 gr făină
 25 gr drojdie proaspătă
 200 ml apă călduță
 1,50 sare
 2 ulei de măsline
 50 gr măsline negre
Decor :
 30 gr făină (pentru blatul de lucru )
 2 ulei de măsline
 20 gr măsline negre
 150 ml apă
 ½ tsp sare de mare (sau grunjoasă)
 rozmarin pudră
 ½ crenguță de rozmarin

Indicații

1

Se curăță măslinele de sâmburi.
Se dizolvă drojdia în apă călduţă, se adaugă uleiul și apoi făină (în care am adăugat sarea și am amestecat-o puțin), treptat, până se obţine un aluat moale, care se lasă 15-20 de minute la odihnit.

2

Se presară făină pe masă, se adaugă la aluat măslinele și se mai frământă doar uşor, cât să-i dăm formă, apoi se întinde într-o foaie de maxim 2 cm grosime.
Se transferă în tavă și se mai lasă la crescut cam 10-15 minute.

3

Se fac gropițe în aluat, cu degetele. Se picură ulei de măsline (cam 2 linguri). Se presară sare de mare (sau grunjoasă). Se adaugă în unele gropițe măsline, iar într-altele, rozmarin, pentru un aspect plăcut și rustic. Pentru că eu am mai avut foarte puțin rozmarin în ghiveci, am presărat și rozmarin pudră, pe care îl aveam cumpărat mai demult, însă acesta e mai intens, deci trebuie folosit în cantitate mică.

4

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Se introduce în cuptor sub tava cu focaccia, încă o tavă cu puțină apă (150 ml). Aburii vor ajuta aluatul să fie crocant la exterior și pufos în interior. După ce s-a evaporat apa din tavă, se îndepărtează această tavă din cuptor. Se coace focaccia aproximativ 30 de minute, la foc mediu sau până se rumenește ușor.
Se poate servi caldă, sau rece, alături de iaurt.
Poftă Bună!

Note

Focaccia cu măsline și rozmarin