Gogoși Berlineze

AutorKristina
DificultateIntermediar

Gogoșile berlineze clasice se umplu cu dulceață de caise.

Însă unora le plac mai mult umplute cu alt tip de dulceață, budincă de vanilie sau ciocolată.

ShareSave
Randamente12 porțiiTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 oră 20 minuteTimp total1 oră 50 minute

Ingrediente:

Pentru 12 bucăți
 500 gr făină, mai mult pentru prelucrat
 125 ml lapte
 60 gr zahăr
 40 gr drojdie
 1 gălbenuș
 1 praf de sare
 1 tsp coajă de lămâie rasă
 200 gr dulceață (de ex. caise, căpșuni sau zmeură)
 grăsime pentru prăjit
 zahăr pudră sau zahăr pudră vanilat

Mod de preparare:

1

Se pune făina într-un castron și se face o adâncitură la mijloc. Se încălzesc puțin 50 ml lapte cu zahărul și se dizolvă drojdia. Se toarnă laptele în adâncitură și se presară cu puțină făină la suprafață. Se acoperă și se lasă să dospească până când făina presărată la suprafața laptelui formează fisuri.

2

Se adaugă restul de lapte, gălbenușul, sarea și coaja de lămâie și se frământă totul cu mixerul. Se acoperă și se lasă aluatul 30 de minute să dospească. Apoi se frământă timp de 5 minute cu putere și se bate.

3

Se întinde aluatul pe o suprafață de lucru, presărată cu făină șa o grosime de 2,5 cm și se ștanțează cercuri cu circa 8 cm Ø. Se acoperă și se lasă să crească 15 minute.

4

Se încinge grăsimea la 180˚C. Se prăjesc gogoșile în multă grăsime până când devin aurii, întorcându-le o singură dată. Se lasă să se scurgă pe șervete de bucătărie.

5

Se toarnă dulceața într-un cornet cu șpriț, cu vârf lung și subțire, și se injectează dulceață în mijlocul fiecărei gogoși. Se tăvălesc in zahăr pudră sau zahăr pudră vanilat și se servesc imediat.

Ingrediente

Pentru 12 bucăți
 500 gr făină, mai mult pentru prelucrat
 125 ml lapte
 60 gr zahăr
 40 gr drojdie
 1 gălbenuș
 1 praf de sare
 1 tsp coajă de lămâie rasă
 200 gr dulceață (de ex. caise, căpșuni sau zmeură)
 grăsime pentru prăjit
 zahăr pudră sau zahăr pudră vanilat

Indicații

1

Se pune făina într-un castron și se face o adâncitură la mijloc. Se încălzesc puțin 50 ml lapte cu zahărul și se dizolvă drojdia. Se toarnă laptele în adâncitură și se presară cu puțină făină la suprafață. Se acoperă și se lasă să dospească până când făina presărată la suprafața laptelui formează fisuri.

2

Se adaugă restul de lapte, gălbenușul, sarea și coaja de lămâie și se frământă totul cu mixerul. Se acoperă și se lasă aluatul 30 de minute să dospească. Apoi se frământă timp de 5 minute cu putere și se bate.

3

Se întinde aluatul pe o suprafață de lucru, presărată cu făină șa o grosime de 2,5 cm și se ștanțează cercuri cu circa 8 cm Ø. Se acoperă și se lasă să crească 15 minute.

4

Se încinge grăsimea la 180˚C. Se prăjesc gogoșile în multă grăsime până când devin aurii, întorcându-le o singură dată. Se lasă să se scurgă pe șervete de bucătărie.

5

Se toarnă dulceața într-un cornet cu șpriț, cu vârf lung și subțire, și se injectează dulceață în mijlocul fiecărei gogoși. Se tăvălesc in zahăr pudră sau zahăr pudră vanilat și se servesc imediat.

Note

Gogoși Berlineze