Am pornit cu gândul să fac niște gogoși pufoase la cuptor, căci gogoși normale nu mai mâncasem oricum de muuult timp. Îmi doream să iasă pufoase și să semene mult cu cele prăjite în ulei.
Cam multe pretenții, știu, dar nimic nu e imposibil când pui suflet.
Deși nu recurg foarte des la îndulcirea cu miere, de data aceasta am ales să o fac, că toți aveam poftă de gogoși și am zis să nu aibă chiar gust de pâine.
În cazul piticilor mai mici de 1 an, aceasta se omite, dar se pot servi cu fructe proaspete, cu un derivat lactat, cu cremă de banane sau alte fructe preferate.
Cu siguranță le veți adora și voi, la cât de pufoase ies și la cât de simple sunt ingredientele.
Cu dospirea se mai pierde timp, dar vă asigur că merită.
Pentru că aluatul obținut m-a încântat foaaaaarte tare, m-am jucat cu el și am copt gogoșile sub două forme.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Am cernut făina, am așezat-o pe planșa de lucru și am format în mijlocul ei o adâncitură unde am pus drojdia uscată, ouăle și mierea.
Peste acestea am adăugat treptat laptele călduț, amestecând ușor cu mâinile până l-am incorporat pe tot.
La final am incorporat și uleiul pentru a putea desprinde, cu ușurință, aluatul de pe mâini.
Deși aluatul pare lipicios, nu mai adăugați făină.
Puneți aluatul într-un vas încăpător, tapetat cu făină, apoi presărați și deasupra puțină făină.
Acoperiți aluatul cu o folie alimentară și lăsați-l la dospit circa 30 de minute, într-un loc cald.
După dospire, am împărțit aluatul în două bucăți.
Una dintre acestea am întins-o subțire și am decupat gogoși rotunde cu ajutorul unui bol și al unui pahar de shot, obținând formele din fotografii.
Am așezat gogoșile în tavă, pe hârtie de copt și am mai lăsat la dospit încă vreo jumătate de oră, cât m-am ocupat de cealaltă jumătate de aluat.
Pe aceasta am împărțit-o în 6 bucăți egale (de circa 100 de g fiecare), pe care le-am modelat împletite.
Am format câte un șnur lung pe care l-am împletit în 2.
Am așezat gogoșile în tavă, pe hârtie de copt, cu spațiu între ele, ca și în cazul celorlalte.
Am introdus prima tavă în cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute, la 170°.
A doua tavă am introdus-o apoi, pentru circa 25 de minute, întrucât aceste gogoși au fost mai groase.
Atenție la copt, însă, nu exagerați, întrucât nu au nevoie de timp îndelungat de coacere.
Vă puteți orienta și după gradul de rumenire.
Când le-am scos din cuptor, am uns gogoșile rotunde cu o pensulă, cu apă rece, iar celelalte forme de gogoși le-am înmuiat într-un sirop rece din miere și apă, apoi le-am presărat cu fistic.
Atât de mult ne-au încântat aceste gogoși, că de acum știu sigur ce aluat voi folosi pentru mucenicii moldovenești.
Cireșel a servit din gogoșile rotunde.
Prima dată le-a preferat ca gustare, cu sos de smochine proaspete, iar la cină a mai cerut alături de nelipsitul kefir, desigur.
Dacă tot urmează weekendul poate vă faceți timp să-i răsfățați și voi pe cei dragi cu aceste minunății. Așteptăm vești!
Ingrediente
Indicații
Am cernut făina, am așezat-o pe planșa de lucru și am format în mijlocul ei o adâncitură unde am pus drojdia uscată, ouăle și mierea.
Peste acestea am adăugat treptat laptele călduț, amestecând ușor cu mâinile până l-am incorporat pe tot.
La final am incorporat și uleiul pentru a putea desprinde, cu ușurință, aluatul de pe mâini.
Deși aluatul pare lipicios, nu mai adăugați făină.
Puneți aluatul într-un vas încăpător, tapetat cu făină, apoi presărați și deasupra puțină făină.
Acoperiți aluatul cu o folie alimentară și lăsați-l la dospit circa 30 de minute, într-un loc cald.
După dospire, am împărțit aluatul în două bucăți.
Una dintre acestea am întins-o subțire și am decupat gogoși rotunde cu ajutorul unui bol și al unui pahar de shot, obținând formele din fotografii.
Am așezat gogoșile în tavă, pe hârtie de copt și am mai lăsat la dospit încă vreo jumătate de oră, cât m-am ocupat de cealaltă jumătate de aluat.
Pe aceasta am împărțit-o în 6 bucăți egale (de circa 100 de g fiecare), pe care le-am modelat împletite.
Am format câte un șnur lung pe care l-am împletit în 2.
Am așezat gogoșile în tavă, pe hârtie de copt, cu spațiu între ele, ca și în cazul celorlalte.
Am introdus prima tavă în cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute, la 170°.
A doua tavă am introdus-o apoi, pentru circa 25 de minute, întrucât aceste gogoși au fost mai groase.
Atenție la copt, însă, nu exagerați, întrucât nu au nevoie de timp îndelungat de coacere.
Vă puteți orienta și după gradul de rumenire.
Când le-am scos din cuptor, am uns gogoșile rotunde cu o pensulă, cu apă rece, iar celelalte forme de gogoși le-am înmuiat într-un sirop rece din miere și apă, apoi le-am presărat cu fistic.
Atât de mult ne-au încântat aceste gogoși, că de acum știu sigur ce aluat voi folosi pentru mucenicii moldovenești.
Cireșel a servit din gogoșile rotunde.
Prima dată le-a preferat ca gustare, cu sos de smochine proaspete, iar la cină a mai cerut alături de nelipsitul kefir, desigur.
Dacă tot urmează weekendul poate vă faceți timp să-i răsfățați și voi pe cei dragi cu aceste minunății. Așteptăm vești!