Este o delicatesă ungurească, pe care chiar trebuie să o încercați ! Nu trebuie sa lipsească de pe masa de sărbători.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă bine osânza dată prin mașina de tocat carne cu cele 150 g de făină și se pune deoparte (la temperatura camerei).
Pentru aluat restul de făină se pune pe o planșetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenușurile, smântâna și oțetul și se frământă.
Se adaugă apa puțin câte puțin, încorporându-se bine.
În cca 15-20 de minute se frământă un aluat nu prea tare, dar flexibil, până face cocoloașe.
Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime și pe cca două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină.
Se împătură în felul următor : partea de sus, adică partea fără osânză, se pliază spre mijloc, se acoperă cu partea de jos.
Acum partea din dreapta se pliază spre mijloc și se acoperă cu partea din stânga. Se pune aluatul la frigider pentru cca 1/2 de ore -1 oră, după care se repetă operațiunea de ungere și pliere încă de două ori, se ține la rece 1/2 oră, între și după pliere.
Se întinde aluatul la cca 3-4 mm grosime și, cu un cuțit fierbinte, se taie pătrățele de cca 3 degete lățime.
Se pune pe fiecare pătrat câte o jumătate linguriță de marmeladă, se îndoaie ușor și se pun într-o tavă.
Se coc în 10-15 minute sau până ce devin aurii în cuptorul fără ventilație preîncălzit la 220˚C.
Se lasă la răcorit, după care se pudrează cu zahăr și se servesc.
Ingrediente
Indicații
Se amestecă bine osânza dată prin mașina de tocat carne cu cele 150 g de făină și se pune deoparte (la temperatura camerei).
Pentru aluat restul de făină se pune pe o planșetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenușurile, smântâna și oțetul și se frământă.
Se adaugă apa puțin câte puțin, încorporându-se bine.
În cca 15-20 de minute se frământă un aluat nu prea tare, dar flexibil, până face cocoloașe.
Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime și pe cca două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină.
Se împătură în felul următor : partea de sus, adică partea fără osânză, se pliază spre mijloc, se acoperă cu partea de jos.
Acum partea din dreapta se pliază spre mijloc și se acoperă cu partea din stânga. Se pune aluatul la frigider pentru cca 1/2 de ore -1 oră, după care se repetă operațiunea de ungere și pliere încă de două ori, se ține la rece 1/2 oră, între și după pliere.
Se întinde aluatul la cca 3-4 mm grosime și, cu un cuțit fierbinte, se taie pătrățele de cca 3 degete lățime.
Se pune pe fiecare pătrat câte o jumătate linguriță de marmeladă, se îndoaie ușor și se pun într-o tavă.
Se coc în 10-15 minute sau până ce devin aurii în cuptorul fără ventilație preîncălzit la 220˚C.
Se lasă la răcorit, după care se pudrează cu zahăr și se servesc.