Haioș de casă

AutorFood Bro
DificultateÎncepător

Este o delicatesă ungurească, pe care chiar trebuie să o încercați ! Nu trebuie sa lipsească de pe masa de sărbători.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire2 ore 40 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total3 ore

Ingrediente:

 650 gr făină
 2 gălbenușuri
 1 ou
 3 smântână
 3 oțet
 ½ tsp sare
 cca 150-180 ml apă carbogazoasă
Alte ingrediente :
 500 gr osânză de porc curățată
 150 gr făină
 marmeladă sau dulceață mai groasă

Mod de preparare:

1

Se amestecă bine osânza dată prin mașina de tocat carne cu cele 150 g de făină și se pune deoparte (la temperatura camerei).

2

Pentru aluat restul de făină se pune pe o planșetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenușurile, smântâna și oțetul și se frământă.

3

Se adaugă apa puțin câte puțin, încorporându-se bine.

4

În cca 15-20 de minute se frământă un aluat nu prea tare, dar flexibil, până face cocoloașe.

5

Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime și pe cca două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină.

6

Se împătură în felul următor : partea de sus, adică partea fără osânză, se pliază spre mijloc, se acoperă cu partea de jos.

7

Acum partea din dreapta se pliază spre mijloc și se acoperă cu partea din stânga. Se pune aluatul la frigider pentru cca 1/2 de ore -1 oră, după care se repetă operațiunea de ungere și pliere încă de două ori, se ține la rece 1/2 oră, între și după pliere.

8

Se întinde aluatul la cca 3-4 mm grosime și, cu un cuțit fierbinte, se taie pătrățele de cca 3 degete lățime.

9

Se pune pe fiecare pătrat câte o jumătate linguriță de marmeladă, se îndoaie ușor și se pun într-o tavă.

10

Se coc în 10-15 minute sau până ce devin aurii în cuptorul fără ventilație preîncălzit la 220˚C.

11

Se lasă la răcorit, după care se pudrează cu zahăr și se servesc.

Ingrediente

 650 gr făină
 2 gălbenușuri
 1 ou
 3 smântână
 3 oțet
 ½ tsp sare
 cca 150-180 ml apă carbogazoasă
Alte ingrediente :
 500 gr osânză de porc curățată
 150 gr făină
 marmeladă sau dulceață mai groasă

Indicații

1

Se amestecă bine osânza dată prin mașina de tocat carne cu cele 150 g de făină și se pune deoparte (la temperatura camerei).

2

Pentru aluat restul de făină se pune pe o planșetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenușurile, smântâna și oțetul și se frământă.

3

Se adaugă apa puțin câte puțin, încorporându-se bine.

4

În cca 15-20 de minute se frământă un aluat nu prea tare, dar flexibil, până face cocoloașe.

5

Se întinde aluatul la 1-2 mm grosime și pe cca două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină.

6

Se împătură în felul următor : partea de sus, adică partea fără osânză, se pliază spre mijloc, se acoperă cu partea de jos.

7

Acum partea din dreapta se pliază spre mijloc și se acoperă cu partea din stânga. Se pune aluatul la frigider pentru cca 1/2 de ore -1 oră, după care se repetă operațiunea de ungere și pliere încă de două ori, se ține la rece 1/2 oră, între și după pliere.

8

Se întinde aluatul la cca 3-4 mm grosime și, cu un cuțit fierbinte, se taie pătrățele de cca 3 degete lățime.

9

Se pune pe fiecare pătrat câte o jumătate linguriță de marmeladă, se îndoaie ușor și se pun într-o tavă.

10

Se coc în 10-15 minute sau până ce devin aurii în cuptorul fără ventilație preîncălzit la 220˚C.

11

Se lasă la răcorit, după care se pudrează cu zahăr și se servesc.

Haioș de casă