Hummus cu ardei copt

AutorKUTT
DificultateÎncepător

Harta culinară a Orientului Mijlociu este o proiecție fidelă a modului fascinant în care s-au contopit și influențat reciproc culturi și civilizații, într-un areal geografic complex, caracterizat de o mare diversitate climatică, socială, culturală, economică și religioasă.

Vorbind despre gastronomia specifică țărilor din această regiune vastă, ce se întinde din estul Mediteranei spre Golful Piersic, ne referim la un carusel de arome, o abundență de senzații, culori și nuanțe spectaculoase, ingrediente diverse și neașteptate, mirodenii exotice și mirosuri ispititoare.

Preparatele culinare ale acestor popoare sunt variate, însă se aseamănă prin legumele și mirodeniile folosite, având în comun mai multe mâncăruri: shaorma, baklava, kebab, hummus, lipie, ayran, falafel etc.

O bucătărie etnică cu atât de multe experiențe de oferit nu a lăsat indiferentă restul lumii, astfel încât multe dintre rețetele tradiționale renumite ale Libanului, Turciei, Iranului, Arabiei Saudite, Israelului sau Iordaniei au fost îmbrățișate cu mult entuziasm și în restul lumii. Mâncarea bună unește întotdeauna, sparge bariere lingvistice, culturale și creează punți între oameni.

Un bun exemplu de mâncare care apropie inimi și adună oaspeți în jurul mesei este hummusul, o specialitate orientală apreciată azi în bucătăriile de pe tot mapamondul.

Pentru a prepara acasă un hummus cu gust cât mai apropiat de cel libanez, îți lăsăm mai jos ingredientele și pașii de urmat.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire15 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total35 minute

Ingrediente:

 400 gr Năut fiert (sau din conservă)
 1 Ardei kapia roșu
 2 Linguri sos tahini
 1 Lămâie mică
 2 Linguri de ulei de măsline
 2 Căței de usturoi
 Sare
 Piper

Mod de preparare:

1

Dacă dispui de timpul necesar și dorești să folosești năut uscat, atunci trebuie să fierbi boabele din timp, să le strecori și să le lași la răcit înainte să le adaugi în rețetă.

Fierberea rapidă a năutului presupune lăsarea boabelor la înmuiat în apă pentru cel puțin 8-12 ore. După ce s-au înmuiat, se spală bine sub jet de apă și apoi se pun la fiert cu o lingură de bicarbonat de sodiu. Atenție, nu se adaugă sare în apa în care fierbi năutul! Boabele gătite suficient sunt acelea care se sfărâmă ușor între 2 degete și au o textură cremoasă.

La fel de bine poți folosi și năut prefiert, din conservă, iar gustul hummusului va fi la fel de bun.

2

Ardeiul kapia se spală, se curăță și se taie în două pe lungime. Jumătățile se stropesc cu puțin ulei de măsline, se pudrează cu un praf de sare și se coc în cuptor sau pe grill, după cum preferi.

3

Dacă folosești cuptorul pentru această operațiune, setează-l la temperatura de 180 de grade Celsius. Timpul de gătire necesar pentru a se înmuia și rumeni frumos este de 20 de minute la cuptor sau 5-10 minute la grill.

4

Într-un blender de bucătărie adaugă 2 linguri de sos tahini (pastă obținută din semințe de susan măcinate, ulei de măsline și sare). Sosul poate fi din comerț sau făcut în casă. Pornește blender-ul pe viteză mică și lasă-l să meargă pentru câteva secunde.

5

Adaugă apoi sucul de la o lămâie mică, 1 lingură de ulei de măsline, usturoiul pisat, sare și piper după gust. Pornește din nou blender-ul și menține-l în funcțiune pentru alte câteva secunde.

6

Adaugă apoi boabele de năut, încă o lingură de ulei de măsline și mixează din nou, pentru cca. 5 minute, până ce obții o pastă fină.

7

Dacă dorești o textură mai pufoasă pentru pasta de hummus, atunci adaugă năutul pe rând, alternând cu uleiul de măsline și mixează cu blender-ul după fiecare cantitate adăugată (procedeu asemănător cu cel al preparării maionezei). Un alt secret pentru a face pasta mai pufoasă este să adaugi o lingură de apă rece înainte de final.

Când consistența pastei este cea dorită, adaugă în blender și jumătățile de ardei copt, curățate de coajă și mixează până se uniformizează toată compoziția.

8

Hummusul este gata de pus într-un bol și de înfrumusețat cu câțiva picuri aurii de ulei de măsline, pudrat cu o pomadă din praf roșu de chilli și asortat cu câțiva năsturei crocanți de crackers.

Un deliciu savuros, de împărțit cu prietenii la o masă plină cu platouri mici, colorate și pline cu alte bunătăți și arome gătite în stil oriental. O seară perfectă pentru legat prietenii și socializare. Poftă bună!

Vizitează site-ul www.kutt.ro pentru cele mai inspirate ustensile și accesorii de bucătărie.

Ingrediente

 400 gr Năut fiert (sau din conservă)
 1 Ardei kapia roșu
 2 Linguri sos tahini
 1 Lămâie mică
 2 Linguri de ulei de măsline
 2 Căței de usturoi
 Sare
 Piper

Indicații

1

Dacă dispui de timpul necesar și dorești să folosești năut uscat, atunci trebuie să fierbi boabele din timp, să le strecori și să le lași la răcit înainte să le adaugi în rețetă.

Fierberea rapidă a năutului presupune lăsarea boabelor la înmuiat în apă pentru cel puțin 8-12 ore. După ce s-au înmuiat, se spală bine sub jet de apă și apoi se pun la fiert cu o lingură de bicarbonat de sodiu. Atenție, nu se adaugă sare în apa în care fierbi năutul! Boabele gătite suficient sunt acelea care se sfărâmă ușor între 2 degete și au o textură cremoasă.

La fel de bine poți folosi și năut prefiert, din conservă, iar gustul hummusului va fi la fel de bun.

2

Ardeiul kapia se spală, se curăță și se taie în două pe lungime. Jumătățile se stropesc cu puțin ulei de măsline, se pudrează cu un praf de sare și se coc în cuptor sau pe grill, după cum preferi.

3

Dacă folosești cuptorul pentru această operațiune, setează-l la temperatura de 180 de grade Celsius. Timpul de gătire necesar pentru a se înmuia și rumeni frumos este de 20 de minute la cuptor sau 5-10 minute la grill.

4

Într-un blender de bucătărie adaugă 2 linguri de sos tahini (pastă obținută din semințe de susan măcinate, ulei de măsline și sare). Sosul poate fi din comerț sau făcut în casă. Pornește blender-ul pe viteză mică și lasă-l să meargă pentru câteva secunde.

5

Adaugă apoi sucul de la o lămâie mică, 1 lingură de ulei de măsline, usturoiul pisat, sare și piper după gust. Pornește din nou blender-ul și menține-l în funcțiune pentru alte câteva secunde.

6

Adaugă apoi boabele de năut, încă o lingură de ulei de măsline și mixează din nou, pentru cca. 5 minute, până ce obții o pastă fină.

7

Dacă dorești o textură mai pufoasă pentru pasta de hummus, atunci adaugă năutul pe rând, alternând cu uleiul de măsline și mixează cu blender-ul după fiecare cantitate adăugată (procedeu asemănător cu cel al preparării maionezei). Un alt secret pentru a face pasta mai pufoasă este să adaugi o lingură de apă rece înainte de final.

Când consistența pastei este cea dorită, adaugă în blender și jumătățile de ardei copt, curățate de coajă și mixează până se uniformizează toată compoziția.

8

Hummusul este gata de pus într-un bol și de înfrumusețat cu câțiva picuri aurii de ulei de măsline, pudrat cu o pomadă din praf roșu de chilli și asortat cu câțiva năsturei crocanți de crackers.

Un deliciu savuros, de împărțit cu prietenii la o masă plină cu platouri mici, colorate și pline cu alte bunătăți și arome gătite în stil oriental. O seară perfectă pentru legat prietenii și socializare. Poftă bună!

Vizitează site-ul www.kutt.ro pentru cele mai inspirate ustensile și accesorii de bucătărie.

Note

Hummus cu ardei copt