Cu gândul la vacanță, vă propun o rețetă tradițională din Georgia: Khachapuri cu brânză, iar pentru o aromă deosebită, eu am presărat-o și cu leurdă parfumată culeasă într-o plimbare prin pădure. Să nu mai spun că aceste bărcuțe crocante de aluat sunt cu ou copt și gălbenușul moale se amestecă cu brânza topită. Mmm…gustul e de vis și se gătește ușor! Mmm…ce spui, facem o călătorie în Georgia?
Ingrediente:
Mod de preparare:
Amestecă făina, drojdia, sarea și zahărul cu uleiul de măsline și adăugă treptat apa, în timp ce frămânți aluatul. Dacă e nevoie, adaugă mai multă apă până rezultă un aluat cu o consistență uniformă, elastică. Unge apoi un bol cu ulei de măsline și lăsă aluatul să dospească în bol, acoperit cu un prosop de bucătărie și pus undeva la cald.
După ce aluatul își dublează cantitatea, împarte-l în 4 și frământă bine fiecare biluță de aluat. Întinde apoi fiecare biluță cu ajutorul unui făcăleț, până obții o formă ovală.
Presară mozarella rasă pe margine și acoperă cu marginea aluatului mozzarella, iar la capete unește cele 2 părți ale aluatului și răsucește de 2 ori. Rezultă un fel de bărcuță care are marginile mai înalte, perfecte să găzduiască o umplutură de brânză.
Rade telemeaua și mozzarella și amestecă-le cu leurda tocată mărunt și apoi umple fiecare bărcuță cu amestecul de brânză.
Dă la cuptor, la 200 °C, pentru aproximativ 20 de minute și apoi scoate bărcuțele din cuptor și sparge în mijlocul lor câte un ou.
Mai lasă la copt aproximativ 5 minute, cât să se întărească albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce scoate-le din cuptor și pune câte o bucățică de unt peste fiecare, să se topească și să dea o aromă subtilă și gustoasă. Servește calde aceste khachapuri cu leurdă delicioase. Poftă bună!
Ingrediente
Indicații
Amestecă făina, drojdia, sarea și zahărul cu uleiul de măsline și adăugă treptat apa, în timp ce frămânți aluatul. Dacă e nevoie, adaugă mai multă apă până rezultă un aluat cu o consistență uniformă, elastică. Unge apoi un bol cu ulei de măsline și lăsă aluatul să dospească în bol, acoperit cu un prosop de bucătărie și pus undeva la cald.
După ce aluatul își dublează cantitatea, împarte-l în 4 și frământă bine fiecare biluță de aluat. Întinde apoi fiecare biluță cu ajutorul unui făcăleț, până obții o formă ovală.
Presară mozarella rasă pe margine și acoperă cu marginea aluatului mozzarella, iar la capete unește cele 2 părți ale aluatului și răsucește de 2 ori. Rezultă un fel de bărcuță care are marginile mai înalte, perfecte să găzduiască o umplutură de brânză.
Rade telemeaua și mozzarella și amestecă-le cu leurda tocată mărunt și apoi umple fiecare bărcuță cu amestecul de brânză.
Dă la cuptor, la 200 °C, pentru aproximativ 20 de minute și apoi scoate bărcuțele din cuptor și sparge în mijlocul lor câte un ou.
Mai lasă la copt aproximativ 5 minute, cât să se întărească albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce scoate-le din cuptor și pune câte o bucățică de unt peste fiecare, să se topească și să dea o aromă subtilă și gustoasă. Servește calde aceste khachapuri cu leurdă delicioase. Poftă bună!