fbpx

Koulouria –- Covrigi grecesti

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Rețeta originală de Kouluria presupune scăldarea covrigilor câteva secunde în apă cu puțin petimezi (un fel de must), înainte de a-i da la cuptor, mustul se poate înlocui cu miere.
Ce am adăugat nou: am pus 2 lingurițe de pastă tahini în aluat, pentru că încă mai am borcanul de tahini primit de Crăciun, de la sora mea mai mare și, în afară de hummus, am zis să-l încerc și la alte preparate.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare2 oreTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore 40 mins

Ingrediente:

Pentru maia :
 50 g făină
 50 ml apă caldă
 1 linguri(ă) zahăr
 12 g drojdie proaspătă
Pentru aluat :
 400 g făină
 250 ml apă
 3 ulei de măsline
 1 linguriță(e) sare
 2 tahini
În plus :
 500 ml apă fierbinte
 1 linguri(ă) miere
 200 g susan

Mod de preparare:

Maiaua :
1

Într-un bol se dizolvă drojdia în apă călduță, amestecând cu o furculiță, se adaugă zahărul și făina, amestecând până se obține o pastă. Se lasă la odihnit 20 de minute.

Aluatul :
2

Se adaugă 300 g de făină într-un bol înalt, se adaugă maiaua, apa, sarea și uleiul. Se amestecă bine, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit o oră.

3

Între timp, se rumenesc semințele de susan, într-o tigaie, fără grăsime, amestecând des, să nu se ardă. Se răstoarnă într-o farfurie întinsă.

4

Pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) se răstoarnă aluatul, se taie în bucățele mici. Fiecare bucată de aluat se rulează, dând forma unui șnur gros și lung, care se îndoaie pe jumătate și se răsucește, apoi se unesc capetele.

5

Într-un bol înalt sau o crăticioară se adaugă apă fierbinte (nu mai mult de 45 de grade) și miere, amestecând bine. Se scufundă fiecare covrig repede, apoi se tăvălește prin farfuria cu susan. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, atâția câți vă încap.

6

Se lasă covrigii la dospit 20 de minute, apoi se dau la cuptorul preîncălzit, 16-20 de minute, la foc mediu. Nu-i rumeniți prea tare pentru că îi veți usca.
Se pregătesc astfel și celalți covrigi.

7

Când sunt gata, se pot servi unși cu miere, sunt foarte gustoși.

Ingrediente

Pentru maia :
 50 g făină
 50 ml apă caldă
 1 linguri(ă) zahăr
 12 g drojdie proaspătă
Pentru aluat :
 400 g făină
 250 ml apă
 3 ulei de măsline
 1 linguriță(e) sare
 2 tahini
În plus :
 500 ml apă fierbinte
 1 linguri(ă) miere
 200 g susan

Direcții

Maiaua :
1

Într-un bol se dizolvă drojdia în apă călduță, amestecând cu o furculiță, se adaugă zahărul și făina, amestecând până se obține o pastă. Se lasă la odihnit 20 de minute.

Aluatul :
2

Se adaugă 300 g de făină într-un bol înalt, se adaugă maiaua, apa, sarea și uleiul. Se amestecă bine, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit o oră.

3

Între timp, se rumenesc semințele de susan, într-o tigaie, fără grăsime, amestecând des, să nu se ardă. Se răstoarnă într-o farfurie întinsă.

4

Pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) se răstoarnă aluatul, se taie în bucățele mici. Fiecare bucată de aluat se rulează, dând forma unui șnur gros și lung, care se îndoaie pe jumătate și se răsucește, apoi se unesc capetele.

5

Într-un bol înalt sau o crăticioară se adaugă apă fierbinte (nu mai mult de 45 de grade) și miere, amestecând bine. Se scufundă fiecare covrig repede, apoi se tăvălește prin farfuria cu susan. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, atâția câți vă încap.

6

Se lasă covrigii la dospit 20 de minute, apoi se dau la cuptorul preîncălzit, 16-20 de minute, la foc mediu. Nu-i rumeniți prea tare pentru că îi veți usca.
Se pregătesc astfel și celalți covrigi.

7

Când sunt gata, se pot servi unși cu miere, sunt foarte gustoși.

Koulouria –- Covrigi grecesti