Lapte de pasare

AutorVitalis Ildiko
DificultateÎncepător

Vă propun un desert uşor şi cremos, pe care îl pregăteşti în 30 de minute.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total30 minute

Ingrediente:

 1 l lapte
 6 oua
 200 gr zahar vanilat
 1 tsp faina
 1 tsp rom

Mod de preparare:

1

Se pune la foc, într-o cratiţă potrivit de mare, laptele cu vanilia. Se bat într-un castron albuşurile spumă, după care se adaugă 100 g zahăr pudră, bătând din nou până se ţine albuşul tare. Se formează astfel 4-5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de 2 minute pe o parte, se întorc pe cealaltă şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă.

2

Când laptele începe să fiarbă, se face focul mai mic, astfel încât laptele abia să mai dea în clocot. Cu o lingură mare de supă, udată cu apă, se ia din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură, cu ajutorul unei linguriţe, în cratiţa cu lapte.

3

Se continuă la fel până ce am fiert tot albuşul. Pentru ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie ţinut seama de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu se ţină prea mult la foc.

4

Separat se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi o lingură de feculă (care poate fi înlocuită cu puţină făină). Se toarnă încet laptele strecurat peste gălbenuşuri, se dă totul la foc moale, amestecând, până începe să se lege.

5

Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în castronul cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşază ouăle de albuş.

Ingrediente

 1 l lapte
 6 oua
 200 gr zahar vanilat
 1 tsp faina
 1 tsp rom

Indicații

1

Se pune la foc, într-o cratiţă potrivit de mare, laptele cu vanilia. Se bat într-un castron albuşurile spumă, după care se adaugă 100 g zahăr pudră, bătând din nou până se ţine albuşul tare. Se formează astfel 4-5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de 2 minute pe o parte, se întorc pe cealaltă şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă.

2

Când laptele începe să fiarbă, se face focul mai mic, astfel încât laptele abia să mai dea în clocot. Cu o lingură mare de supă, udată cu apă, se ia din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură, cu ajutorul unei linguriţe, în cratiţa cu lapte.

3

Se continuă la fel până ce am fiert tot albuşul. Pentru ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie ţinut seama de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu se ţină prea mult la foc.

4

Separat se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi o lingură de feculă (care poate fi înlocuită cu puţină făină). Se toarnă încet laptele strecurat peste gălbenuşuri, se dă totul la foc moale, amestecând, până începe să se lege.

5

Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în castronul cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşază ouăle de albuş.

Note

Lapte de pasare