fbpx

Lapte de pasare

AutorVitalis Ildiko
DificultateÎncepător

Vă propun un desert uşor şi cremos, pe care îl pregăteşti în 30 de minute.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare20 minsTimp de gătire / răcire10 minsTimp Total30 mins

Ingrediente:

 1 l lapte
 6 oua
 200 g zahar vanilat
 1 linguriță(e) faina
 1 linguriță(e) rom

Mod de preparare:

1

Se pune la foc, într-o cratiţă potrivit de mare, laptele cu vanilia. Se bat într-un castron albuşurile spumă, după care se adaugă 100 g zahăr pudră, bătând din nou până se ţine albuşul tare. Se formează astfel 4-5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de 2 minute pe o parte, se întorc pe cealaltă şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă.

2

Când laptele începe să fiarbă, se face focul mai mic, astfel încât laptele abia să mai dea în clocot. Cu o lingură mare de supă, udată cu apă, se ia din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură, cu ajutorul unei linguriţe, în cratiţa cu lapte.

3

Se continuă la fel până ce am fiert tot albuşul. Pentru ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie ţinut seama de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu se ţină prea mult la foc.

4

Separat se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi o lingură de feculă (care poate fi înlocuită cu puţină făină). Se toarnă încet laptele strecurat peste gălbenuşuri, se dă totul la foc moale, amestecând, până începe să se lege.

5

Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în castronul cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşază ouăle de albuş.

Ingrediente

 1 l lapte
 6 oua
 200 g zahar vanilat
 1 linguriță(e) faina
 1 linguriță(e) rom

Direcții

1

Se pune la foc, într-o cratiţă potrivit de mare, laptele cu vanilia. Se bat într-un castron albuşurile spumă, după care se adaugă 100 g zahăr pudră, bătând din nou până se ţine albuşul tare. Se formează astfel 4-5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de 2 minute pe o parte, se întorc pe cealaltă şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă.

2

Când laptele începe să fiarbă, se face focul mai mic, astfel încât laptele abia să mai dea în clocot. Cu o lingură mare de supă, udată cu apă, se ia din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură, cu ajutorul unei linguriţe, în cratiţa cu lapte.

3

Se continuă la fel până ce am fiert tot albuşul. Pentru ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie ţinut seama de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu se ţină prea mult la foc.

4

Separat se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi o lingură de feculă (care poate fi înlocuită cu puţină făină). Se toarnă încet laptele strecurat peste gălbenuşuri, se dă totul la foc moale, amestecând, până începe să se lege.

5

Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în castronul cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşază ouăle de albuş.

Lapte de pasare