fbpx

Lipie cu branza si ceapa verde in tigaie

AutorAlexandra Ionita
DificultateIntermediar

Un mic dejun Moldovenesc as spune sau atunci cand se doreste sa se manance ca la bunica sau cand exista pofta de patiserie. Lipiile pot fi personalizate daca nu va plac verdeturile (ceapa, marar) se pot omite si se pot face simple doar cu branza, daca se doreste ceva dulce se poate pune dulceata, cicolata sau fructe.
Intotdeauna o alegere buna atunci cand vreti sa va rasfatati.

ShareSalvează
Produce8 PorțiiTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire25 minsTimp Total55 mins

Ingrediente:

 300 g telemea de capra (sau de vaca)
 100 g branza feta
 500 g faina
 300 g apa
 25 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
 3 ulei de masline
 1 praf de sare
 1 ou
 1 legatura de ceapa verde
 ½ o jumatate de legatura de patrunjel (optional)
 1 iaurt de capra sau grecesc 2% grasimi (optional)

Mod de preparare:

1

Se incalzeste putin apa, astfel incat sa fie calduta si se pune drojdia in ea (apa trebuie sa fie calduta pentru a isi face drojdia efectul).
Intr-un bol mai mare se adauga faina, apa cu drojdie si oul si se amesteca si se framanta bine aluatul pana se incorporeaza toata faina.
Se adauga si uleiul si praful de sare si se continua framantatul cca. 10 minute pana se obtine un aluat omogen.
Daca se framanta manual: dupa ce toata faina este incorporata se scoate aluatul pe un blat si se framnata, acest aluat se framanta foarte usor deoarece are ulei in el timp tot de 10 minute.

2

Se pune aluatul la dospit intr-un bol si se acopera cu un prosop umed si se lasa timp de cca. 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul sta la dospit se dau prin razatoare telemeaua de vaca si branza feta (daca nu va place branza feta o puteti inlocui cu telemeaua) .
Se toaca o legatura de ceapa verde marunt.
Se toaca mararul (optional).
Se adauga intr-un bol telemeaua rasa, ceapa tocata si mararul si se amesteca cu ajutorul unei linguri.

4

Se scoate aluatul din bol si se imparte in cca. 8 bucati egale sau se rupe din el cate o bucata cam de marimea unui ou mai mare (depinde foarte mult de cat de groase vreti sa faceti lipiile, daca le vreti subtiri se fac bilute mai mici).
Se pune biluta formata pe blat si se va intinde cu ajutorul unui facalet pe care se pune putina faina pentru a nu se lipi.
Se intinde cu facaletul putin precum in imaginea atasata.
Se pune o lingura si jumatate din umplutura de branza telemea cu ceapa verde.

5

O sa se inchida lipia unind toate partile spre mijloc ca pe un saculet se intoarce pe partea cealalta, cu inchizatura aluatului in jos si se intinde foarte usor(astfel incat sa nu se desprinda) cu facaletul pana cand se obtine o lipie subtire.

6

Se repeta pasii pana cand obtinem cca. 8 lipii (in functie de cat aluat aveti si cat de subtiri le-ati facut).

7

Intr-o tigaie se pune putin ulei si se lasa la incins.
Cand tigaia este incinsa se adauga lipia gata formata si se va lasa sa se prajeasca la foc mediu cca. 4 minute.
Ele or sa creasca putin datorita drojdiei.

8

Se coc si restul de placinte.

9

Se pot servi ornate cu iaurt grecesc, telemea de capra data prin razatoare ceapa si marar.

Ingrediente

 300 g telemea de capra (sau de vaca)
 100 g branza feta
 500 g faina
 300 g apa
 25 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
 3 ulei de masline
 1 praf de sare
 1 ou
 1 legatura de ceapa verde
 ½ o jumatate de legatura de patrunjel (optional)
 1 iaurt de capra sau grecesc 2% grasimi (optional)

Direcții

1

Se incalzeste putin apa, astfel incat sa fie calduta si se pune drojdia in ea (apa trebuie sa fie calduta pentru a isi face drojdia efectul).
Intr-un bol mai mare se adauga faina, apa cu drojdie si oul si se amesteca si se framanta bine aluatul pana se incorporeaza toata faina.
Se adauga si uleiul si praful de sare si se continua framantatul cca. 10 minute pana se obtine un aluat omogen.
Daca se framanta manual: dupa ce toata faina este incorporata se scoate aluatul pe un blat si se framnata, acest aluat se framanta foarte usor deoarece are ulei in el timp tot de 10 minute.

2

Se pune aluatul la dospit intr-un bol si se acopera cu un prosop umed si se lasa timp de cca. 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

3

Cat timp aluatul sta la dospit se dau prin razatoare telemeaua de vaca si branza feta (daca nu va place branza feta o puteti inlocui cu telemeaua) .
Se toaca o legatura de ceapa verde marunt.
Se toaca mararul (optional).
Se adauga intr-un bol telemeaua rasa, ceapa tocata si mararul si se amesteca cu ajutorul unei linguri.

4

Se scoate aluatul din bol si se imparte in cca. 8 bucati egale sau se rupe din el cate o bucata cam de marimea unui ou mai mare (depinde foarte mult de cat de groase vreti sa faceti lipiile, daca le vreti subtiri se fac bilute mai mici).
Se pune biluta formata pe blat si se va intinde cu ajutorul unui facalet pe care se pune putina faina pentru a nu se lipi.
Se intinde cu facaletul putin precum in imaginea atasata.
Se pune o lingura si jumatate din umplutura de branza telemea cu ceapa verde.

5

O sa se inchida lipia unind toate partile spre mijloc ca pe un saculet se intoarce pe partea cealalta, cu inchizatura aluatului in jos si se intinde foarte usor(astfel incat sa nu se desprinda) cu facaletul pana cand se obtine o lipie subtire.

6

Se repeta pasii pana cand obtinem cca. 8 lipii (in functie de cat aluat aveti si cat de subtiri le-ati facut).

7

Intr-o tigaie se pune putin ulei si se lasa la incins.
Cand tigaia este incinsa se adauga lipia gata formata si se va lasa sa se prajeasca la foc mediu cca. 4 minute.
Ele or sa creasca putin datorita drojdiei.

8

Se coc si restul de placinte.

9

Se pot servi ornate cu iaurt grecesc, telemea de capra data prin razatoare ceapa si marar.

Lipie cu branza si ceapa verde in tigaie