fbpx

Mâncare de urzici (de post)

AutorAncutsa Cuisine
DificultateIntermediar

O reţetă de primăvară, potrivită pentru perioada Postului, mai puțin în Săptămâna Mare.
De obicei le pregătesc cu usturoi, ceapă și făină. Dar mama m-a sfătuit să le fac cu usturoi verde, fără ceapă și făină, că sunt mai ușoare așa. Știe ea ce știe, pentru că au ieșit foarte gustoase.
Le-am servit alături de mămăligă caldă și hrean ras.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire20 minsTimp Total50 mins

Ingrediente:

Pentru urzici :
 600 g urzici
 ½ sare (pentru urzici)
 3 fire de usturoi verde
 2 bucăți de hrean
 1 linguriță(e) oțet
Pentru mămăligă :
 1 l apă
 300 g mălai
 2 sare (pentru mămăligă)

Mod de preparare:

Pentru urzici :
1

Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pun la fiert 1 l de apă cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile într-un alt vas şi se lasă la răcit. Se mărunţesc bine, de preferat, la blender, pentru a fi cât mai fine. Apa în care au fiert nu se aruncă, pentru că ne va trebuie la pasul următor.

2

Mai departe, se înfierbântă puţin ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul verde tocat mărunt şi se stinge cu apa în care au fiert urzicile. Se adaugă şi urzicile, apoi se mai subțiază cu zeama de la urzici, în funcție de consistența dorită. Se mai lasă un pic să fiarbă, apoi se dau de pe foc.

Pentru mămăligă:
3

Pentru mămăligă, se pune la fiert 1 l de apă cu 2 lingurițe rase cu sare, într-un tuci. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul în ploaie. La început are consistența unui terci, dar pe măsură ce fierbe, se îngroașă. Se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute, depinde dacă doriți o mămăligă mai moale sau mai vârtoasă. Când începe să clocotească, se amestecă energic cam două minute şi se dă de pe foc.

4

La final se pregătește un sos din hrean ras, apă, sare, după gust și oțet.
Se servesc alături de mămăligă caldă și sosul de hrean.

Ingrediente

Pentru urzici :
 600 g urzici
 ½ sare (pentru urzici)
 3 fire de usturoi verde
 2 bucăți de hrean
 1 linguriță(e) oțet
Pentru mămăligă :
 1 l apă
 300 g mălai
 2 sare (pentru mămăligă)

Direcții

Pentru urzici :
1

Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pun la fiert 1 l de apă cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile într-un alt vas şi se lasă la răcit. Se mărunţesc bine, de preferat, la blender, pentru a fi cât mai fine. Apa în care au fiert nu se aruncă, pentru că ne va trebuie la pasul următor.

2

Mai departe, se înfierbântă puţin ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul verde tocat mărunt şi se stinge cu apa în care au fiert urzicile. Se adaugă şi urzicile, apoi se mai subțiază cu zeama de la urzici, în funcție de consistența dorită. Se mai lasă un pic să fiarbă, apoi se dau de pe foc.

Pentru mămăligă:
3

Pentru mămăligă, se pune la fiert 1 l de apă cu 2 lingurițe rase cu sare, într-un tuci. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul în ploaie. La început are consistența unui terci, dar pe măsură ce fierbe, se îngroașă. Se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute, depinde dacă doriți o mămăligă mai moale sau mai vârtoasă. Când începe să clocotească, se amestecă energic cam două minute şi se dă de pe foc.

4

La final se pregătește un sos din hrean ras, apă, sare, după gust și oțet.
Se servesc alături de mămăligă caldă și sosul de hrean.

Mâncare de urzici (de post)