fbpx

Miel de Paște, gătit încet, cu lămâie, măsline și dafin

AutorNina
DificultateIntermediar

Pentru un gust mai pronunțat de usturoi, presează ușor usturoiul copt (cel nedecojit) de pe fundul tăvii, cu dosul unei linguri, cât timp carnea se odihnește. Amestecă usturoiul în zeama din tavă înainte de a o turna peste carne.

ShareSalvează
Produce6 PorțiiTimp de Preparare5 oreTimp Total5 ore

Ingrediente:

 1 pulpă de miel de 2,5 kg
 8-10 foi proaspete de dafin
 o căpățână mare de usturoi, separată în căței, jumătate dintre el decojiți și feliați, iar ceilalți nedecojiți
 3 lămâi, tăiate în sferturi pe lungime
 50 ml ulei de măsline extravirgin grecesc, plus 4 linguri pentru cartofi
 1 linguriță(e) de scorțișoară măcinată
 1 kg de cartofi mari, curățați de coajă și tăiați în sferturi pe lungime
 140 g de măsline verzi mari, fără sâmburi
 125 ml de vin roșu sau alb sec

Mod de preparare:

1

Încingem cuptorul la 220˚C. Aranjează cățeii de usturoi nedecojiți, 3 foi de dafin și sferturile de lămâie într-un vas mare termorezistent și acoperă-le cu 200 ml de apă rece. Așează pe ele pulpa de miel, stropește-o cu ulei de măsline și freacă puțin.

2

Cu ajutorul unui cuțit mic ascuțit, fă mici incizii în pielea pulpei de miel și îndeasă în ele cățeii de usturoi decojiți și tocați, precum și frunzele de dafin rămase.

3

Asezonează bine carnea și presară pe ea scorțișoară. Acoper-o strâns cu folie de aluminiu și pune vasul la cuptor. Redu imediat temperatura la 150˚C. Lasă carnea la cuptor 4 ore, culegând grăsimea din zeamă cu ajutorul unei spumiere și îndepărtând folia de aluminiu în ultimele 30 de minute.

4

După 1 oră, pune bucățile de cartofi într-o tavă mare, tăvălește-le prin 4 linguri de ulei de măsline și asezonează-le bine. Coace cartofii cu mielul în cuptor pentru 1-2 ore.

5

Transferă carnea pe o bucată mare de folie de aluminiu, învelește-o bine și las-o deoparte 20-30 de minute. Verifică dacă s-au copt cartofii ( dacă e nevoie, mărește temperatura la 220˚C pentru a finaliza procesul de gătire). Adaugă măslinele și vinul în zeama din tavă, fierbe-o și menține-o caldă până când urmează să tranșezi carnea. Servește mielul în felii groase, cu măsline, cartofi și sosul tahini cu lămâie, adăugând zeama peste el în ultimul minut.

Ingrediente

 1 pulpă de miel de 2,5 kg
 8-10 foi proaspete de dafin
 o căpățână mare de usturoi, separată în căței, jumătate dintre el decojiți și feliați, iar ceilalți nedecojiți
 3 lămâi, tăiate în sferturi pe lungime
 50 ml ulei de măsline extravirgin grecesc, plus 4 linguri pentru cartofi
 1 linguriță(e) de scorțișoară măcinată
 1 kg de cartofi mari, curățați de coajă și tăiați în sferturi pe lungime
 140 g de măsline verzi mari, fără sâmburi
 125 ml de vin roșu sau alb sec

Direcții

1

Încingem cuptorul la 220˚C. Aranjează cățeii de usturoi nedecojiți, 3 foi de dafin și sferturile de lămâie într-un vas mare termorezistent și acoperă-le cu 200 ml de apă rece. Așează pe ele pulpa de miel, stropește-o cu ulei de măsline și freacă puțin.

2

Cu ajutorul unui cuțit mic ascuțit, fă mici incizii în pielea pulpei de miel și îndeasă în ele cățeii de usturoi decojiți și tocați, precum și frunzele de dafin rămase.

3

Asezonează bine carnea și presară pe ea scorțișoară. Acoper-o strâns cu folie de aluminiu și pune vasul la cuptor. Redu imediat temperatura la 150˚C. Lasă carnea la cuptor 4 ore, culegând grăsimea din zeamă cu ajutorul unei spumiere și îndepărtând folia de aluminiu în ultimele 30 de minute.

4

După 1 oră, pune bucățile de cartofi într-o tavă mare, tăvălește-le prin 4 linguri de ulei de măsline și asezonează-le bine. Coace cartofii cu mielul în cuptor pentru 1-2 ore.

5

Transferă carnea pe o bucată mare de folie de aluminiu, învelește-o bine și las-o deoparte 20-30 de minute. Verifică dacă s-au copt cartofii ( dacă e nevoie, mărește temperatura la 220˚C pentru a finaliza procesul de gătire). Adaugă măslinele și vinul în zeama din tavă, fierbe-o și menține-o caldă până când urmează să tranșezi carnea. Servește mielul în felii groase, cu măsline, cartofi și sosul tahini cu lămâie, adăugând zeama peste el în ultimul minut.

Miel de Paște, gătit încet, cu lămâie, măsline și dafin