Ouă în culori naturale pentru Sfintele Paşti

AutorAncutsa Cuisine
DificultateAvansat

Pe masa tradiţională românească de Paşte ar trebui sa avem fiecare, atât cât ne permite bugetul, ouă roşii, drob, legume de primavară, pască şi cozonaci.

Aşa cum cere tradiţia, eu am pregătit ouăle în Joia Mare. Anul acesta le-am vopsit în culori naturale, sper să vă fie de folos sfaturile mele.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare2 ore 25 minuteTimp total2 ore 45 minute

Ingrediente:

 16 ouă
 5 l apă
 6 oțet de vin
 5 cepe roșii (întregi)
 8 cepe roșii (doar foile)
 4 cepe albe (întregi)
 1 morcov (doar coaja)
 1 varză roșie
 frunze de mărar
 frunze de pătrunjel
 flori de lavandă
 flori de muşcată
 flori de zarzăr

Mod de preparare:

1

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.

Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru.

În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun: coaja de la 8 cepe roşii + 5 cepe rosii întregi.

Am mai folosit astfel: 3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov în ibricul în care pregătim culoarea galbenă. Pentru culoarea verde (bate un pic spre kaki) am folosit un alt ibric in care am pus 1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie. Iar pentru albastru am folosit un vas cu 6 foi de varză roşie.

Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.

Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.

Se așază ouăle (învelite în floricele și apoi în dres sau nu) în vase și se umple vasele cu apă (dar nu până sus, ca să nu dea pe foc).

Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.

Se lasă să fiarbă 20-25 de minute.

2

După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.

Culorile nu ies vii, aprinse, precum cele din comerţ, însă au o frumusețe aparte. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.

3

La final, se ung cu ulei, pentru luciu.

4

Paşte Fericit!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

www,ancutsa-cuisine.blogspot.com

Ingrediente

 16 ouă
 5 l apă
 6 oțet de vin
 5 cepe roșii (întregi)
 8 cepe roșii (doar foile)
 4 cepe albe (întregi)
 1 morcov (doar coaja)
 1 varză roșie
 frunze de mărar
 frunze de pătrunjel
 flori de lavandă
 flori de muşcată
 flori de zarzăr

Indicații

1

Se scot ouăle din frigider pentru a le aduce la temperatura camerei. Se spală şi se freacă uşor cu un bureţel curat pentru a îndepărta marcajul.

Eu am pregătit 8 ouă roşii, 3 galbene, 2 albastre şi 3 verzi, de aceea pentru ouăle roşii am avut nevoie de o crăticioară de 2 litri, iar pentru celelalte culori, ibrice sau vase de câte 1 litru.

În crăticioara în care vom vopsi ouă roşii se pun: coaja de la 8 cepe roşii + 5 cepe rosii întregi.

Am mai folosit astfel: 3 cepe albe şi coaja rasă de la un morcov în ibricul în care pregătim culoarea galbenă. Pentru culoarea verde (bate un pic spre kaki) am folosit un alt ibric in care am pus 1 ceapa albă şi 2 frunze de varză roşie. Iar pentru albastru am folosit un vas cu 6 foi de varză roşie.

Mai în glumă, mai în serios, vă puteţi da seama ce nuanţe veţi obţine după picăturile de apă care au sărit pe aragaz.

Eu am pus unele dintre ouă în dresuri, cu flori de zarzăr, muşcate, mărar, pătrunjel sau lavandă. Cel mai frumos s-a lipit floarea de muşcată. Dresul însă a fost mai gros, iar oul s-a colorat în timp mai îndelungat.

Se așază ouăle (învelite în floricele și apoi în dres sau nu) în vase și se umple vasele cu apă (dar nu până sus, ca să nu dea pe foc).

Pentru culoarea roşie am pus 2 linguri de oţet, iar pentru celelalte culori, doar câte o lingură de oţet.

Se lasă să fiarbă 20-25 de minute.

2

După ce se ia focul, se lasă ouăle la răcit în vasele cu apa în care au fiert. Se verifică din când în când culoarea, iar dacă este destul de intensă, se pot scoate la uscat în cofraje de ouă. Dacă sunt pale culorile, se mai pot lăsa în apa aceea. Eu le-am lăsat astfel cam două ore.

Culorile nu ies vii, aprinse, precum cele din comerţ, însă au o frumusețe aparte. Roşul este frumos, uşor cărămiziu, mie mi-a plăcut mult, galbenul obţinut va fi mai închis, uşor portocaliu, albastrul este pal (poate trebuia să îl las mai mult), iar verdele a ieşit spre kaki. Însă vopsite astfel sunt mai sănătoase.

Pentru verde se poate folosi spanac, însă mie nu îmi place, iar fiertul într-o legumă anume îi schimbă uşor gustul. Am mai fiert acum câţiva ani ouă în zeamă de urzici, şi nu mi-a plăcut gustul, de aceea am folosit o combinaţie de varză roşie şi ceapă albă acum. După aceea, le-am mai trecut câteva minute prin apa în care au fiert doar ouăle galbene, astfel că au prins o nuanţă interesantă de auriu.

3

La final, se ung cu ulei, pentru luciu.

4

Paşte Fericit!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

www,ancutsa-cuisine.blogspot.com

Note

Ouă în culori naturale pentru Sfintele Paşti