fbpx

Paine de casa

AutorAntonie Catalin
DificultateIntermediar

Paine de casa fara agenti de afanare sau zahar.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare55 minsTimp de gătire / răcire1 oră 15 minsTimp Total2 ore 10 mins

Ingrediente:

 500 g faina
 25 g drojdie proaspata
 10 g sare
 300 ml apa

Mod de preparare:

1

Se cantareste faina si se adauga intr-un bol mai mare.

2

Se adauga sarea si se omogenizeaza.

3

Se inmoaie drojdia in 300 ml apa calduta (cam 40 grade temperatura apei) si se lasa 10 minute sa se activeze.

4

Se adauga apa cu drojdie peste faina si se amesteca pana se incorporeaza toata faina din bol.

5

Se scoate compozitia din bol, se pune faina pe masa sau un blat pentru a nu se lipii de acestea.

6

Se framanta compozitia pana nu se mai prinde de maini.

7

Se formeaza o sfera din aluat si punem compozitia intr-o oala de fonta sau oala simpla tapetata cu faina (oala o sa fie bagata la cuptor deci atentie sa nu fie cu maner de plastic sau etc).
Acoperim oala cu un capac la fel termorezistent.

8

Lasam aluatul sa dospeasca pentru 40 de minute.

9

Preincalzim cuptorul la 250˚C si introducem oala la cuptor pentru 25 minute.
Atentie nu luam capacul.

10

Dupa ce au trecut cele 25 de minute la 250˚C cu capacul scoatem de la cuptor, luam capacul si o reintroducem din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.

11

Dupa ce au trecut si cele 20 de minute scoatem painea de la cuptor, o scoatem din oala si o asejam pe un blat dupa care o acoperim cu 2-3 prosoape de bucatarie si o lasam asa pentru aproximativ 30-40 minute sa se raceasca.

12

Este necesar sa acoperim painea cu prosoape de bumbac pentru a avea o crusta crocanta dar nu foarte dura.

Ingrediente

 500 g faina
 25 g drojdie proaspata
 10 g sare
 300 ml apa

Direcții

1

Se cantareste faina si se adauga intr-un bol mai mare.

2

Se adauga sarea si se omogenizeaza.

3

Se inmoaie drojdia in 300 ml apa calduta (cam 40 grade temperatura apei) si se lasa 10 minute sa se activeze.

4

Se adauga apa cu drojdie peste faina si se amesteca pana se incorporeaza toata faina din bol.

5

Se scoate compozitia din bol, se pune faina pe masa sau un blat pentru a nu se lipii de acestea.

6

Se framanta compozitia pana nu se mai prinde de maini.

7

Se formeaza o sfera din aluat si punem compozitia intr-o oala de fonta sau oala simpla tapetata cu faina (oala o sa fie bagata la cuptor deci atentie sa nu fie cu maner de plastic sau etc).
Acoperim oala cu un capac la fel termorezistent.

8

Lasam aluatul sa dospeasca pentru 40 de minute.

9

Preincalzim cuptorul la 250˚C si introducem oala la cuptor pentru 25 minute.
Atentie nu luam capacul.

10

Dupa ce au trecut cele 25 de minute la 250˚C cu capacul scoatem de la cuptor, luam capacul si o reintroducem din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.

11

Dupa ce au trecut si cele 20 de minute scoatem painea de la cuptor, o scoatem din oala si o asejam pe un blat dupa care o acoperim cu 2-3 prosoape de bucatarie si o lasam asa pentru aproximativ 30-40 minute sa se raceasca.

12

Este necesar sa acoperim painea cu prosoape de bumbac pentru a avea o crusta crocanta dar nu foarte dura.

Paine de casa